Συνάντηση 5 Πρωθυπουργών στο Μπακού – Σηματοδοτείται η “λειτουργία” του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου – Στην τελική ευθεία ο ΤΑΡ και η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη!

19 Σεπτεμβρίου 201412:03

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του  KomotiniPress για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο στο Μπακού ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, επισκέπτεται από σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η κυβέρνηση της χώρας για το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ.

Αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων από τη υπογραφή της συμφωνίας με τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και την έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, καθώς, επίσης, και τελετή για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο.

Στο Μπακού θα βρεθούν και οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Γεωργίας και του Μαυροβούνιου καθώς επίσης και αρμόδιοι υπουργοί από τη Βρετανία, την Κροατία και την Ιταλία.

Η χώρα μας συνδέεται με το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ με τον Αγωγό TAP, που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, υπό την έννοια ότι δίχως το κοίτασμα δεν θα υπήρχε και ο αγωγός που βάζει τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη.

Μόλις προ δεκαημέρου εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τη συνέχιση των εργασιών για τον αγωγό – που όταν πρόκειται για ενεργειακές συμφωνίες αποτελούν το σημαντικότερο εν δυνάμει εμπόδιο. Ομαλά, όμως, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, εξελίσσεται και η συμφωνία εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από την κρατική αζέρικη εταιρία.

Στο Μπακού τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και η κυβερνητική εκρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με ηγέτες των άλλων κρατών.

Ευκαιρία να συναντηθούν θα έχουν στο Αζερμπαϊτζάν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της τελετής που θα λάβει χώρα για την 20η επέτειο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντησή τους, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Τουρκίας από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και στη σκιά της επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο, από όπου εγκαινίασε τη «διπλωματία του τσαγιού». Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας κάλεσε τον κ. Σαμαρά να πάνε μαζί στον «Νότο» για τσάι και μετά να κάνουν το ίδιο στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η χώρα μας συνδέεται με το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ με τον Αγωγό TAP, που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, υπό την έννοια ότι δίχως το κοίτασμα δεν θα υπήρχε και ο αγωγός που βάζει τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr