Συναγερμός διαρκείας στον Εβρο

11 Μαρτίου 202009:43

Ανησυχία για το ενδεχόμενο παράτυποι μετανάστες, συνεπικουρούμενοι από στελέχη των τουρκικών αρχών, να επιχειρήσουν να παραβιάσουν μαζικά τα σύνορα με την Ελλάδα στον Εβρο επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Αφορμή υπήρξαν μαρτυρίες στελεχών της αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν σε διάνοιξη δρόμου παράλληλα με την όχθη του ποταμού. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι οι τουρκικές αρχές να επιχειρήσουν να αιφνιδιάσουν τους Ελληνες συνοριοφύλακες και να μεταφέρουν μαζικά παράτυπους μετανάστες στο ποτάμι χρησιμοποιώντας ακόμα και λεωφορεία, όπως έγινε τις πρώτες ημέρες στο τελωνείο των Καστανιών.

Τους φόβους των ελληνικών αρχών επέτεινε η διαπίστωση ότι, ταυτόχρονα με τη διάνοιξη του δρόμου στην τουρκική πλευρά του ποταμού, μεταφέρθηκαν και μεγάλοι κορμοί δέντρων, τους οποίους –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών– θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι αλλοδαποί για να διασχίσουν το ποτάμι. Η ανησυχία κλιμακώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μετά την είδηση ότι δεν επετεύχθη συμφωνία στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους αξιωματούχους της Ε.Ε. και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δόθηκαν σαφείς οδηγίες και εντολές να γίνει προσπάθεια ανάσχεσης ενδεχόμενης απόπειρας μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών, ενώ από χθες είναι συνεχείς οι εντολές των επικεφαλής αξιωματικών προς όσους περιπολούν κατά μήκος του ποταμού να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας.

Εχει επισημανθεί ακόμα και ο κίνδυνος απαγωγής στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. ή των Ενόπλων Δυνάμεων από δυνάμεις της γείτονος, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο επεισόδιο παρόμοιο με εκείνο που κατεγράφη με πρωταγωνιστές τους δύο Eλληνες στρατιωτικούς το 2018.

Στα παραπάνω προστίθεται η απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να ενισχύσει τις δυνάμεις που περιπολούν στα σύνορα στον Εβρο με άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) από το κλιμάκιο της Αθήνας, μετά τη διαπίστωση ότι τα στελέχη των τουρκικών δυνάμεων που περιπολούν απέναντι φέρουν βαρύ οπλισμό, διόπτρες νυκτός, σκοπευτικά λέιζερ κ.ά.

Στο μεταξύ, χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ευχαρίστησαν, σε μια λιτή εκδήλωση στις αποθήκες του Πυροσβεστικού Σώματος, τα 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. που έστειλαν στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια για το ενδεχόμενο μιας μεταναστευτικής – ανθρωπιστικής κρίσης.

 

kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr