Σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

27 Νοεμβρίου 201310:30

Λίγες μόνο ημέρες μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, που έκρινε αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης, έρχεται νομοθετική ρύθμιση για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Τη συμφωνία κατάθεσης σχετικής τροπολογίας επισήμανε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας ουσιαστικά την πρόθεση των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το θέμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στόχος της τροπολογίας είναι να να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες περιπέτειες με προσφυγές και καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Όπως αναφέρουν τα Νέα, η τελευταία απόφαση που δικαίωσε τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και τον σύντροφό του αποτελεί νομολογιακό πυλώνα για ανάλογες υποθέσεις.

Το πρώτο θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήρθε μετά την συνάντηση που είχε προχθές αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος και αυτό το θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι αλλαγές να φτάσουν στη Βουλή άμεσα, ακόμη και ως τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο είναι και το περιεχόμενο των προτάσεων νόμου που έχουν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, που στοχεύουν στην ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης.

Να τονίσουμε ότι, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από τις 19 χώρες που έχουν εισαγάγει στο εθνικό τους δίκαιο νομοθετικές μορφές ένωσης ζευγαριών, μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν αποκλείσει από αυτήν τη νομική προστασία τα ζευγάρια ίδιου φύλου.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr