Η σημασία των χρωμάτων στην ψυχολογία μας. Της Μαρίας Ρήγα, Αρχιτέκτονα

23 Δεκεμβρίου 201309:19

Τα χρώματα που επιλέγουμε για τη διακόσμηση του σπιτιού μας είναι πολύ πιο σημαντικά από ότι νομίζουμε. Το κάθε χρώμα δια θέτει διαφορετική δυναμική και μεταδίδει σε εμάς, υποσυνείδητα, διαφορετικές δονήσεις. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε αλλά το χρώμα μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα μας και κατ επέκταση τη διάθεση μας. Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται άμεσα με τις βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Γι αυτό για κάθε χώρο/χρήση, πρέπει να επιλέγονται τα κατάλληλα χρώματα, ανάλογα με τη χρήση που προορίζεται ο χώρος και τα άτομα στα οποία απευθύνεται.

xromataΟι ζεστές αποχρώσεις δημιουργούν την αίσθηση οικειότητας, εξωστρέφειας, ενθουσιασμού ενώ οι ψυχρές αποχρώσεις έχουν να κάνουν με τη γαλήνη, την ηρεμία, ή ακόμα και τη μελαγχολία. Πιο αναλυτικά μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στις ερμηνείες των χρωμάτων και σε ποιούς χώρους προτείνεται να χρησιμοποιούνται.

–          Λευκό: Συμβολίζει την αγνότητα, την αθωότητα και την ειλικρίνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους χώρου, λόγω του ότι μπορεί να είναι ανοιχτόχρωμο, φωτεινό και ουδέτερο χρώμα.

–          Μαύρο: Εμπνέει μυστήριο, σεβασμό και πλούτο. Το μαύρο είναι η απουσία χρώματος και αυτό θα μπορούσε και να ερμηνευθεί και σαν έλλειψη ζωντάνιας και κοινωνικότητας αλλά και μυστικοπάθειας. Χρησιμοποιείται κυρίως σε μικρές επιφάνειες και σαν «φόντο» για να τονίσει ότι βρίσκεται σε αυτό.

–          Κίτρινο: Ενεργοποιεί, εμψυχώνει, προσφέρει κέφι και όρεξη για ζωή και δουλειά. Διεγείρει τα κύτταρα και το νευρικό μας σύστημα, επιταχύνει την πέψη και την αφοσίωση. Για αυτόν το λόγο χρησιμοποιείται σε χώρους άθλησης, σε κουζίνες και εστιατόρια.

–          Κόκκινο: Ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις και προσφέρει αίσθηση ζεστασιάς και ενεργητικότητας. Αυξάνει το πάθος και τη δημιουργικότητα αλλά μπορεί και να προκαλέσει βίαια συναισθήματα. Προτείνεται να χρησιμοποιείται σε παιδότοπους, σε σκάλες, σε χωλ και κουζίνες. Επίσης, το κόκκινο ταυτίζεται με την έννοια του γρήγορου και για αυτό το συναντάμε και σε πολλά fast food.

–          Πορτοκαλί: Διεγείρει την δημιουργική σκέψη και τον ενθουσιασμό. Βοηθάει στην αναπνοή, την πέψη και την ανακούφιση από τους νευρικούς σπασμούς. Συνδέεται με την ευδαιμονία, την υγεία, τον δυναμισμό και την ανεξαρτησία, χρησιμοποιείται σε χώρους εστίασης καθώς και στα καθιστικά κατοικιών γιατί παράλληλα προσδίδει και ζεστασιά.

–          Ροζ: Θεραπεύει από τη λύπη και το πένθος και βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τα συναισθήματα μας. Συμβολίζει θηλυκότητα, τρυφερότητα, παιδικότητα και αθωότητα. Λόγω του ότι θεωρείται «γυναικείο» χρώμα το συναντάμε περισσότερο σε κοριτσίστικα δωμάτια και λιγότερο σε wc και χώρους εστίασης.

–          Μπλε: Ηρεμεί συναισθήματα οργής, επιθετικότητας, υστερίας και επιφέρει γαλήνη. Οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις προσδίδουν καθαριότητα και ηρεμία. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε υπνοδωμάτια, μπάνια, αλλά το συναντάμε πολύ συχνά και σε νοσοκομεία, φυλακές και ψυχιατρεία. Οι αρκετά σκουρόχρωμες αποχρώσεις παρόλα αυτά μπορεί και να προκαλέσουν κατάθλιψη.

–          Πράσινο: Είναι κυρίως το χρώμα της ελπίδας. Αλλά το χαρακτηρίζει και η άνεση, η θαλπωρή και η αρμονία. Προσφέρει συναισθηματική και ψυχολογική αρμονία και θεωρείται θεραπευτικό. Μπορούμε να το συναντήσουμε όπως το μπλε σε υπνοδωμάτια αλλά και οίκους ευγηρίας.

–          Καφέ: σαν γήινο χρώμα διεγείρει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Προσδίδει οικειότητα, σταθερότητα, ασφάλεια, δίνει την αίσθηση ασφάλειας και δημιουργεί φιλική ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε χώρους υποδοχής, σε σαλόνια κατοικιών αλλά και υπνοδωμάτια αλλά είναι και ένα χρώμα που ταιριάζει σχεδόν σε όλους τους χώρους.

Αξίζει λοιπόν να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στους χώρους που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας και να εξετάσουμε την επίδραση που έχουν τα χρώματα αυτά στην καθημερινότητα μας. Μπορούμε να αφιερώσουμε δέκα λεπτά από το χρόνο μας ώστε να συνειδητοποιήσουμε τα συναισθήματα που θα θέλαμε να μας δημιουργεί ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε. Δεν είναι απαραίτητο το βάψιμο εκ νέου ολόκληρου του χώρου μας. Αρκεί να «παίξουμε» με τις κουρτίνες, τα ριχτάρια, τα μαξιλάρια καθώς και τα έπιπλα του χώρου μας. Αλλά ακόμα και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε οι ίδιοι μπορούμε να συμβουλευτούμε τους ειδικούς.

 

 

 

https://www.facebook.com/xwros

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr