Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης:Το 12ο Πανελλαδικό φεστιβάλ πέρασε στην ιστορία

11 Οκτωβρίου 201612:30

“Το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών πέρασε στην ιστορία αφήνοντας σε όλους της ικανοποίηση μιας από τις καλλίτερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας” σημειώνει ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης για την λήξη του 12ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιηθήκε στην Ξάνθη.

Οι πολύχρωμες εικόνες από το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα μείνουν για καιρό αποτυπωμένες στο μυαλό όλων όσοι έγιναν μάρτυρες μιας ακόμα εκδήλωσης που αποθέωσε τον ποντιακό πολιτισμό. Ο ήχος των μουσικών οργάνων που έδιναν ρυθμό στα πόδια χιλιάδων χορευτών –της λύρας, του νταουλιού, του αγγείου– θα εξακολουθεί να δονεί εσωτερικά τα σώματά τους. Η αίσθηση του ανήκειν σε έναν σπουδαίο ελληνισμό, αυτόν του Πόντου, θα συνεχίσει να κάνει περήφανους τους απογόνους των ανθρώπων που έπεσαν θύματα μιας άγριας γενοκτονίας από Νεότουρκους και κεμαλιστές.

Η Ξάνθη μας, στην πόλη αλλά και στην επαρχία, έζησε πρωτόγνωρες στιγμές με τους χιλιάδες χορευτές και επισκέπτες να γεμίζουν τους δρόμους, τα μαγαζιά, τις πλατείες. Μέχρι και τη επομένη του φεστιβάλ ηχούσαν τα ποντιακά τραγούδια με τους χορευτές να παρασύρουν τον καθένα μας στον κύκλο του χορού.

Χιλιάδες παιδιά των πάνω από 400 Συλλόγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) από όλη την Ελλάδα μετακινήθηκαν στην πόλη μας, ένοιωσαν την χαρά της συμμετοχής και απόλαυσαν το θερμό χειροκρότημα από τις εξέδρες για τις προσπάθειες που κάνουν να κρατούν ψηλά τον πολιτισμό της πατρίδα τους, αυτό το σπουδαίο κομμάτι την Γη του Πόντου.

Για πρώτη φορά σε φεστιβάλ οι θεατές παρακολούθησαν δρώμενο με κομμένη την ανάσα και την συγκίνηση να φτάνει στο κατακόρυφο. Το ετοίμασαν και το παρουσίασαν τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης με πρωτεργάτη το μέλος μας Δημήτρη Χαϊτίδη.

Για πρώτη φορά το φεστιβάλ πλαισιώθηκε από παράλληλες εκδηλώσεις την εβδομάδα που προηγήθηκε δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο σε αυτό που όλοι περιμέναμε.

Αυτό καθ αυτό το φεστιβάλ θα τολμήσουμε να πούμε ότι άγγιξε την τελειότητα σε οργάνωση και ροή προγράμματος . Και αυτό οφείλεται στην πολύ δουλειά πολλών μελών μας με πρωτοπόρους την ακούραστη νεολαία μας.

Κουρασμένοι, αλλά με τη χαρά της συμμετοχής, έφυγαν από την Ξάνθη χορευτές και επισκέπτες κουβαλώντας ωραίες αναμνήσεις και έχοντας να πουν τις ωραιότερες λέξεις για την πόλη της Ξάνθης και την φιλοξενία που έτυχαν.

Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μέλη του μεγάλου αυτού Συλλόγου, του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης, που με τόση επιτυχία πραγματοποίησε αυτές τις εκδηλώσεις.

Απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακ-Θράκης, στους Δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου, στην ΣΕΚΕ ΑΕ, στην γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ, στα s/m Μασούτης, στις τοπικές αρχές, την Ελληνική Αστυνομία, τα τοπικά ΜΜΕ, τους εθελοντές, την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης, τον παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και όλων όσων βοήθησαν στις προσπάθειες μας” , καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr