Σύλλογος Οικοτρόφων Πολυτεχνικής : “Κυβέρνηση και διοίκηση ΔΠΘ έχουν κάνει προσπάθειες να μας ξεσπιτώσουν”

29 Απριλίου 202109:22

Τη συνέχιση των παροχών προς του φοιτητές του ΔΠΘ κατά τις διακοπές του Πάσχα, ζητά με ψήφισμά του ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, προβάλλοντας μια σειρά από επιχειρήματα που αφορούν και στην διασφάλιση της προτασίας της υγείας τους εν μέσω Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των φοιτητών αναφέρει: 

“Κατά τη διάρκεια του τρίτου lockdownοι οικότροφοι φοιτητές παλεύουμε να προστατέψουμε τη υγεία μας, αφού μέχρι και σήμερα που τα κρούσματα σπάνε ρεκόρ και πλέον υπάρχουν δεκάδες διαδωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με ευθύνη Πανεπιστημίου και Υπουργείου δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους των εστιών. Παράλληλα, παλεύουμε να ανταπεξέλθουμε στις σπουδές μας, που δυσκολεύουν περισσότερο, επειδή η τηλεκπαίδευση δημιουργεί μεγάλα διδακτικά κενά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατάει τις σχολές μας κλειστές εδώ και ένα χρόνο, ενώ προετοιμάζει το άνοιγμα του τουρισμού!

Πολλοί εστιακοί έχουμε αποφασίσει να παραμείνουμε όλο αυτό το διάστημα στα σπίτια μας, τις εστίες για να προστατέψουμε τους ευπαθείς συγγενείς μας, για λόγους οικονομικούς, για προσωπικούς και άλλους λόγους. Για τους ίδιους λόγους, δεκάδες πρόκειται να μείνουμε εδώ και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, ενώ είναι πολλοί και οι εστιακοί φοιτητές πουν δουλεύουν στην εστίαση που θα ανοίξει 3 Μαϊου οπότε υπάρχει η ανάγκη να παραμείνουν στις εστίες αυτό το διάστημα. Άλλωστε, δε μας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουμε με ασφάλεια.

Οι ανάγκες μας για σίτιση, καθαριότητα, μεταφορές και εξασφάλιση όλων των φοιτητικών παροχών χωρίς καμία διακοπή εξακολουθούν αυτήν την περίοδο και αυξάνονται. Αρκεί να σκεφτούμε πως οι περισσότερες οικογένειες έχουν πληγεί σημαντικά και οικονομικά αυτό το διάστημα.

Είναι, λοιπόν, αναγκαίο οι οικότροφοι να είμαστε ενωμένοι. Να στηριχτούμε στο Σύλλογό μας. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συλλογικά πως θα διεκδικήσουμε σε αυτές τις συνθήκες τα δίκαια αιτήματα για τις ανάγκες μας. Να δυναμώσουμε τη συζήτηση σε κάθε όροφο και κτήριο να γνωρίζουμε τι δυσκολίες αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί και ο καθένας μας. Να ζωντανέψουμε τους κοινόχρηστους, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο, φυσικά, την υγεία μας.

Βλέπουμε από την αρχή της πανδημίας κυβέρνηση και διοίκηση ΔΠΘ να μην έχουν υλοποίησει τα αιτήματα των φοιτητών και να μην έχουν πάρει ούτε στο ελάχιστο τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και τις ανάγκες μας. Παράλληλα, με το επιχείρημα πως «δεν έχουν λεφτά» έχουν κάνει προσπάθειες να μας ξεσπιτώσουν, χτυπούν τα δικαιώματά μας, ενώ δίνουν απλόχερα χρήματα μόνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στις σχολές μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Τηρώντας κάθε υγειονομικό μέτρο απ’ την μεριά μας φροντίζουμε ότι κανένας συμφοιτητής μας δε θα φοβηθεί και δε θα μείνει μόνος. Λαμβάνουμε μέτρα αλληλεγγύης μεταξύ μας για ότιδήποτε μπορεί να χρειαστεί.

Διεκδικούμε:

  • Ούτε σκέψη για διακοπή στη σίτιση κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα!
  • Να συνεχιστούν όλες οι παροχές κανονικά!
  • Να ληφθούν με ευθύνη του Πανεπιστημίου όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα!

Έχουμε πείρα από παρόμοιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν και στο lockdown την άνοιξη, τα Χριστούγεννα και παλιότερα. Είδαμε πως όταν συσπειρωνόμαστε όλοι μαζί στο Σύλλογό μας και ενώνουμε τη φωνή μας και με φοιτητές της περιοχής μας και όλης της χώρας, μόνο τότε μπορούμε και τους χαλάμε τα σχέδια και βελτιώνουμε πλευρές στις σπουδές και στη διαβίωσή μας.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr