Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης : “Με τηλεκπαίδευση μηχανικός δεν γίνεσαι!”

30 Μαρτίου 202107:34

Σε κινητοποίηση στη 1 σήμερα το μεσημέρι θα προχωρήσουν οι φοιτητές στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης αντιδρώντας, σύμφωνα με το ψήφισμα που εξέδωσε χθες ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, στο διαρκές κλείσιμο των Σχολών. 

Μάλιστα, οι φοιτητές κάνουν λόγο για “εγκληματική διαχείριση της πανδημίας” και κοροϊδία τη στιγμή που οι ίδιοι είναι ένα χρόνο μακριά από τις σχολές τους και η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του τουρισμού, των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι φοιτητές, “θέλουμε να επιστρέψουμε στις σχολές μας και δε θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε! Εδώ και ένα χρόνο χάνουμε από την μόρφωσή μας, αφού έχει χαθεί η ζωντανή συμμετοχή του φοιτητή στο μάθημα, ενώ βρισκόμαστε και ένα χρόνο μακριά από τα εργαστήριά μας, τα οποία στις σχολές μας είναι απαραίτητα για να καταλάβουμε καλύτερα το αντικείμενό μας και τη θεωρία. Με τηλεκπαίδευση μηχανικός δεν γίνεσαι!

Σε αυτή τη φάση η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, έχει οδηγήσει σε ένα σφοδρότατο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αν ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η προστασία της υγείας των φοιτητών θα εξασφάλιζε πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας για τις σχολές και τις εστίες, διενέργεια τακτικών δωρεάν τεστ σε εστίες και Πανεπιστήμια κ.α. Αντί αυτού στοχοποιεί όσους διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, κατηγορώντας τους διαδηλωτές και τη νεολαία για τη διασπορά του ιού. Αντί να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, έδωσε εκατομμύρια στους κλινικάρχες. Ταυτόχρονα κόβει 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία, ενώ δίνει εκατομμύρια στην ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Είναι πλέον προφανές: η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει τις σχολές μας κλειστές, να μη δίνει ούτε ένα ευρώ και να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα και την ίδια στιγμή περνάει νομοσχέδια ενάντια στις ανάγκες μας! Δεν αντέχουμε άλλο την κοροϊδία! Εμείς είμαστε 1 χρόνο μακριά από τις σχολές μας και η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του τουρισμού, των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Την ίδια στιγμή απορρίπτουν ακόμα και τη συζήτηση για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων εντός του εξαμήνου. Ενώ, είναι εξοργιστικό να δίνουν 20 εκατομμύρια όπως πρόσφατα ανακοίνωσαν για τη «διεθνοποίηση των ΑΕΙ». Βρίσκουν λεφτά για τη «διαφήμιση» των Πανεπιστημίων στο εξωτερικό, για την έναρξη και στελέχωση νέων ξενόγλωσσων προγραμμάτων όπως αυτά που λειτουργούν επί πληρωμή αλλά την ίδια ώρα απειλούν σχολές, όπως και εδώ στη Ξάνθη, με λουκέτο, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής!

Η όξυνση της καταστολής και η αστυνομοκρατία που επιστρατεύει η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο δίκαιος αγώνας μας τους φοβίζει! Πάντα στο στόχαστρο από όλες τις κυβερνήσεις ήταν η διεκδίκηση και οι αγώνες μας. Χθες ήταν τα μαθητοδικεία, η καταστολή σε αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια, η απαγόρευση των απεργιών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι η εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, το ξύλο σε οικογένειες στη Νέα Σμύρνη, οι καταγγελίες για βασανισμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, φακελώματα από την αστυνομία. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν να πληρώσουν για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, για την πληθώρα αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζουν και εφαρμόζουν, αλλά και τις αντιδράσεις μπροστά στα περεταίρω αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που προετοιμάζουν. Η τρομοκρατία δεν περνάει! Επιβεβαιώνεται ότι η καταστολή πάει πάντα χέρι-χέρι με την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής! Αυτή είναι η πρακτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Για αυτό η κυβέρνηση πέρασε πρώτα το νόμο για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας και τώρα ετοιμάζεται να φέρει νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θέλει να ψηφίσει μέσα στο Πάσχα.

Σκοπεύουν να ενισχύσουν κι άλλο την κατηγοριοποίηση των Τμημάτων-μετά την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων-εγκαινιάζοντας προγράμματα τριετούς φοίτησης, συμπιέζοντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα προς τα κάτω. Δρομολογούν την ενίσχυση της αξιολόγησης των Τμημάτων και τη σύνδεση της με τη χρηματοδότηση τους, με ορίζοντα να οδηγήσουν Τμήματα στο κλείσιμο. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα την παράδοση της απαξιωμένης φοιτητικής μέριμνας στους εργολάβους με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της. Σχεδιάζουν τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές για να χτυπήσουν τη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση! Ειδικά το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την υποκατάσταση των συλλογικών διαδικασιών από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους. Πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αφού αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές. Αυτά έρχεται να υπερασπίσει η Πανεπιστημιακή αστυνομία.

Το Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους εμάς και τις ανάγκες μας και όχι στην Αστυνομία και το Υπουργείο! Μπορεί η κυβέρνηση να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή όμως χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα, μαζί με εργαζόμενους, καθηγητές το έχουμε ήδη καταδικάσει! Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του νομοσχεδίου έχει αποδειχτεί ότι είναι κόντρα στις ανάγκες μας. Οι αστυνομοκρατία στις Σχολές, οι επιθέσεις και οι διώξεις σε βάρος φοιτητών που κινητοποιούνται για το αυτονόητο δε θα περάσουν.

Η κυβέρνηση ζητά ήδη από τις Συγκλήτους να συγκροτήσουν Επιτροπές Ασφάλειας των Ιδρυμάτων προετοιμάζοντας το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας, με στόχο την υλοποίηση των κατευθύνσεων του νομοσχεδίου. Προβλέπει ποινές για όσα «θολά» περιγράφονται ως παραβατικές πράξεις και στην πραγματικότητα αφορούν τις συλλογικές διαδικασίες όπως οι Γενικές Συνελεύσεις, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ίδιες τις επιτροπές των Ιδρυμάτων προβλέπεται συμμετοχή του επικεφαλής του αστυνομικού σώματος για το Ίδρυμα(!) Ασφάλεια για εμάς και τις Σχολές μας είναι μέτρα προστασίας της υγείας μας. Είναι η αύξηση της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών: κτηριακών, τεχνολογικών και άλλων. Οι υποδομές και ο εξοπλισμός που τάχα θα προστατεύονται από την Επιτροπή Ασφαλείας είναι εγκαταλελειμμένοι, απαρχαιωμένοι ή ανύπρακτοι στα περισσότερα Τμήματα. Οι φοιτητές δεν έχουμε ήδη από καιρό πρόσβαση στις σύγχρονες υποδομές αφού αυτές αξιοποιούνται από τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα για λογαριασμό μεγάλων επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών η μεγαλύτερη αντισεισμική τράπεζα στα Βαλκάνια που έχει, δεν αξιοποιείται για να κάνουν οι φοιτητές εργαστήρια, αλλά από μεγάλους ομίλους…

Οι Συνελεύσεις των Τμημάτων από την άλλη καλούνται να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην υλοποίηση του απαράδεκτου περιεχομένου του νομοσχεδίου καθορίζοντας στο βαθμό που τους αναλογεί την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που φοιτητές και μαθητές σε όλη τη χώρα βλέπουμε τις σπουδές μας να υποβαθμίζονται, να καθυστερούν η απάντηση να είναι ακόμη περισσότερα εμπόδια. Αντί να πάρουν μέτρα για να ολοκληρώθεί η σχολική χρονιά με τα απαραίτητα εφόδια για τους σημερινούς μαθητές, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει άλλο ένα εμπόδιο που θα αφήσει χιλιάδες μαθητές εκτός Πανεπιστημίων, θα τους αναγκάσει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε γνώση και μια ευκαιρία αν εργαστούν.

Δε μπορεί να επικαλούνται αναβάθμιση των Πανεπιστημίων με αυτά τα απαράδεκτα μέτρα. Εδώ και χρόνια, πόσο μάλλον την περίοδο που διανύουμε υποβάθμιση για τα Πανεπιστήμια δεν είναι οι φοιτητές αλλά η πολιτική που τους αναγκάζει να παλεύουν χωρίς καμία στήριξη για να μορφωθούν. Τα νέα απαράδεκτα πλαφόν στην εισαγωγή όχι μόνο δε θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των σπουδών μας αλλά θα οδηγήσουν ακόμη περισσότερο σε Τμήματα α, β , γ κατηγορίας ανάλογα με την καθορισμένη βάση εισαγωγής, στο κλείσιμο. Ήδη εκτιμάται ότι θα κλείσουν τμήματα και στο ΔΠΘ, όπως οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος με βάση και τα όσα έχει πει ο Πρύτανης του ΔΠΘ.

Καλούμε τα μέλη ΔΕΠ που συμμετέχουν στη Σύγκλητο, τις Συνελεύσεις Τμημάτων, τους καθηγητές μας, να μας στηρίξουν σε αυτό τον αγώνα με τη στάση τους κόντρα στην υλοποίηση των απαράδεκτων μέτρων που υπονομεύουν το μέλλον μας, ενισχύουν το Πανεπιστήμιο της καταστολής και της επιχειρηματικής λειτουργίας.  Καλούμε όλους τους διδάσκοντες να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή Ασφαλείας, να μην καθορίσουν «κόφτες» στα όνειρα των αυριανών τους φοιτητών.  Αυτό που έχουμε σήμερα ανάγκη τόσο εμείς όσο και οι διδάσκοντες είναι ουσιαστική ενίσχυση του Πανεπιστημίου με χρηματοδότηση για διδακτικό προσωπικό, υποδομές εξοπλισμό και μέτρα προστασίας της υγείας μας. Θέλουμε πτυχίο που να εμπεριέχει όλη την απαραίτητη γνώση και να είναι εφόδιο για να δουλέψουμε με δικαιώματα χωρίς το διαρκές κυνήγι προσόντων επί πληρωμή. Αυτές τις σπουδές διεκδικούμε για αυτό και δε θα ανεχτούμε να μας αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες, δε θα υποχωρήσουμε μπροστά στην καταστολή!

  • Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη δε θα εφαρμοστεί! Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο!
  • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας. Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των σχολών μας. Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε να διεξαχθούν τα μαθήματα σε ολιγάριθμα τμήματα. Αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με ευθύνη Υπουργείου-Ιδρυμάτων-Δήμων και Περιφερειών.
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Έξω η ασφάλεια από τις σχολές!
  • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών, στην εφαρμογή της βάσης εισαγωγής και στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με των πανεπιστημίων.
  • Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
  • Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων.Να αθωωθούν τώρα όλοι οι συμφοιτητές μας που διώκονται με απαράδεκτες κατηγορίες!”

Την κινητοποίηση θα ακολοθθήσουν παρεμβάσεις στην Πρυτανεία και την Κοσμητεία του ΔΠΘ καθώς και στα Τμήματα της Πολυτεχνικής ζητώντας τους να πάρουν θέση και να δεσμευθούν για την μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη αλλά και για να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολών τους και οι όροι διεξαγωγής των δια ζώσης εργαστηρίων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr