Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των μεταναστών για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Κατηγορούν τις αρχές !

23 Ιανουαρίου 201419:18

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέφθασαν οι μετανάστες που επέζησαν από την ανατροπή αλιευτικού σκάφους στο οποίο επέβαιναν, την ώρα που αυτό ρυμουλκείτο από σκάφος του Λιμενικού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι μετανάστες περιέγραψαν τις τραγικές στιγμές που έζησαν, με κάποιους από αυτούς να αναφέρουν πως έχασαν συζύγους και παιδιά στο ναυάγιο.

Στον Πειραιά βρέθηκαν και μέλη μεταναστευτικών οργανώσεων, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με ανακοίνωσή της κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία.

Όπως αναφέρει η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, οι πρόσφυγες ανέφεραν πως το λιμενικό τους εντόπισε 100 μέτρα από τις ακτές του Φαρμακονησίου. Οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινί και άρχισαν τη ρυμούλκηση προς την Τουρκία. Σύμφωνα με τους πρόσφυγες λόγω της μεγάλης ταχύτητας που ανέπτυξε το σκάφος του λιμενικού ανατράπηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν.

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ζητά η Διεθνής Αμνηστία καλώντας τις αρχές της Ελλάδας να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν διώξεις στους υπαίτιους. Οι μετανάστες καταγγέλλουν τις ευθύνες και τη στάση που κράτησαν οι λιμενικοί την ώρα του ναυαγίου. «Όχι μόνο δεν μας βοήθησαν αλλά μας εμπόδιζαν και να ανέβουμε στο σκάφος» αναφέρουν. Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των προσφύγων. Σημειώνεται πως 12 άτομα, γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τις μαρτυρίες, χάθηκαν στη θάλασσα όταν το σκάφος που επέβαιναν ανατράπηκε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης από το λιμενικό. Δεκαέξι άτομα διασώθηκαν. Έρευνα για τη νέα τραγωδία έχει ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς. «Θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα», υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διαψεύδοντας τις μαρτυρίες των προσφύγων

Πηγές: TVXS.GR – KOUTIPANDORAS.GR

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr