siemens

Siemens: Ωρα να φεύγουμε από Ελλάδα

20 Ιουνίου 201008:37

siemensΗ εταιρεία έχοντας αποκλειστεί «από κάθε δουλειά» μεταφέρει την έδρα της, πωλεί το κτίριο, ενώ συνεχίζει να απολύει εργαζομένους.

Οι φωτεινοί σηματοδότες της πόλης, η σήμανση του μετρό, το δίκτυο του ΟΤΕ και πολλές άλλες από τις βασικές υποδομές είναι της Siemens. Ωστόσο, η ηγεσία της εταιρείας στη Γερμανία δεν αποκλείει (ανεπίσημα) μετά τη δραματική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, να αναστείλει την παρουσία της στη χώρα μας, παρουσία που ξεκίνησε εδώ και πάνω από 100 χρόνια.

Η Siemens έχει πρακτικά αποκλειστεί «από κάθε δουλειά» εδώ και μία διετία. Και ενώ επισήμως η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα, ανεπισήμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η «απεμπλοκή» που θα γίνει με γερμανική πρωτοβουλία ουσιαστικά θα σημάνει το τέλος της παρουσίας της στη χώρα μας. Η εταιρεία μεταφέρει την έδρα της και πωλεί το κτίριο, συνεχίζει να απολύει εργαζομένους και η απόφαση για τη μορφή της «απεμπλοκής» της είναι πιθανό να ληφθεί τις επόμενες 4-8 εβδομάδες.

«Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν επιδείχθηκε τέτοια επιμονή χωρίς ουσία στην υπόθεση των μαύρων ταμείων» επισημαίνει στην «Κ» Γερμανός νομικός ο οποίος υπερασπίστηκε έναν από τους βασικούς κατηγορουμένους στη μεγαλύτερη υπόθεση εταιρικής διαφθοράς στην Ευρώπη.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα μπορούσε, αν εργαζόταν μεθοδικά, να πληροφορηθεί ότι η Siemens έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για να απαλλαγεί από το καθεστώς της επιτήρησης από τις αμερικανικές αρχές που αυτήν την περίοδο εξετάζουν τη «συμμόρφωσή» της στις αποφάσεις για το πρόστιμο που επιβλήθηκε πριν από δύο χρόνια.

Οι ίδιοι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που προβαίνουν σε αξιολόγηση είναι ικανοποιημένοι από την επίδοση της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας επισημαίνοντας ότι αν υπήρχαν και άλλα στοιχεία «θα είχαν ασφαλώς περιέλθει σε γνώση των αμερικανικών υπηρεσιών που ερεύνησαν την υπόθεση…».

Απέναντι σε αυτόν τον ισχυρισμό, η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει σοβαρά όπλα. Στην επιστολή του προς τη διοίκηση της εταιρείας, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χάρης Παμπούκης απέφυγε να αναφερθεί ρητά σε αποκλεισμό του γερμανικού κολοσσού από «δουλειές» στην Ελλάδα, γιατί πολύ απλά γνωρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου για σοβαρή παραβίαση των κανόνων που διέπουν τις συναλλαγές εκ μέρους της γερμανικής εταιρείας. Στο Μόναχο «διάβασαν» την επιστολή ως μία πρωτοβουλία του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού να καταδειχθεί ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δίνει προσωπικά λύσεις στην υπόθεση. Μόνο που τέτοιες «λύσεις» δεν υπάρχουν. Για έναν απλούστατο λόγο: «Ακόμα και να είχαν στοιχεία στη Siemens για το ποιος πήρε τι, η αποκάλυψή τους θα επιβάρυνε τους ίδιους κατ’ αρχήν σαν εταιρεία και στη συνέχεια όσους σε ατομικό επίπεδο «συνεργάζονταν» ανοίγοντας ξανά μία υπόθεση που πάει να κλείσει…» λέει χαρακτηριστικά συνήγορος πρώην κατηγορουμένου στο Μόναχο.

Τις δυσκολίες να εμπλουτιστεί με κάτι «χειροπιαστό» η ελληνική έρευνα δείχνει και η προωθούμενη εξέταση του μάρτυρα Ράινχαρντ Σίκατσεκ στη Γερμανία από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Σίκατσεκ (κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων») διαμήνυσε στην επιτροπή διά του δικηγόρου του κ. Κρόιτσερ ότι πριν εξεταστεί, καλό θα ήταν να αναγνωσθεί από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής η κατάθεσή του στους δικαστικούς λειτουργούς κ. Π. Αθανασίου και Ν. Ζαγοριανό τον Οκτώβριο του 2008 (πριν από 20 μήνες δηλαδή!), υποδεικνύοντας με έμμεσο τρόπο ότι μάλλον δεν θα είχε να προσθέσει κάτι ουδιώδες στα ήδη λεχθέντα…

Ο κ. Σίκατσεκ, που έως την περασμένη Πέμπτη δεν είχε ειδοποιηθεί για την πιθανή ημερομηνία, είχε αρχικά κληθεί να εξεταστεί στην Ελλάδα. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον κ. Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, που γνωρίζει πολύ λιγότερα «επιχειρησιακά» μυστικά από την ιστορία των «μαύρων ταμείων» στη χώρα μας. Ουδείς όμως ήταν σε θέση να δώσει εγγυήσεις στους δύο μάρτυρες ότι αν έφταναν στη χώρα μας για να καταθέσουν θα ήταν σε θέση να… φύγουν κιόλας.

Μετά την παρ’ ολίγον κράτηση ενός άλλου στελέχους της Siemens, του κ. Φίσερ, οι δύο προαναφερθέντες φαίνεται ότι έκαναν «δεύτερες σκέψεις» για την «ελληνική εμπλοκή». Και για τους δύο, η υπόθεση έχει τελειώσει, η εταιρεία τους δεν μπορεί να τους «υποχρεώσει» να «μιλήσουν», δεν είναι πια εργαζόμενοι στη Siemens, μάλιστα σε κάποια φάση είχαν αντιδικία με την εταιρεία. Αλλά μπορεί να τους το ζητήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο κ. Κουτσενρόιτερ είναι έτοιμος να απαντήσει εγγράφως, όπως είχε κάνει στον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου -ο κ. Σίκατσεκ το είχε πράξει και προφορικά στο Μόναχο- χωρίς κάποιος από τους δύο να προτίθεται να εγκαταλείψει τη γνωστή επωδό: ότι δηλαδή έδωσαν χρήματα «για τα δύο κόμματα εξουσίας». Αυτό όμως το γνωρίζουμε ήδη!

Πηγή: Καθημερινή (www.kathimerini.gr)

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr