Σιδηροδρομικό «black out» – Ούγγροι και Βούλγαροι κλείνουν το δρόμο στα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

6 Μαΐου 201615:15

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο με την Ειδομένη αφού στον πολυήμερο αποκλεισμό του Ελληνοσκοπιανού διαδρόμου διακίνησης εμπορευμάτων, προστίθονται τώρα οι πιέσεις του Βουλγαρικού και του Ουγγρικού σιδηροδρόμου που θέτουν σοβαρούς περιορισμούς στον αριθμό των τρένων που περνούν από το δίκτυό τους.

Οι μεταφορείς κάνουν λόγο για ανεπανόρθωτο πλήγμα στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Σύμφωνα μάλιστα με το Σύνδεσμο Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics (ΣYNΔΔE&L) η κίνηση των Ούγγρων μπλοκάρει τις εισαγωγές προϊόντων από την κεντρική Ευρώπη προς την Ελλάδα κάτι που σημαίνει ότι αν συνεχιστεί θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αγορά με σημαντικές ελλείψεις προϊόντων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newmoney.gr, οι συνθήκες ασφυξίας στην διακίνηση εμπορευμάτων από και προς την Ευρώπη, δείχνουν να αφήνουν ασυγκίνητη την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να παρακολουθεί με μεγάλη αμηχανία και αδράνεια το φιάσκο στην Ειδομένη. Ο κίνδυνος να περιοριστεί η εναλλακτική δίοδος μέσω Βουλγαρίας, η οποία εκτοξεύει το κόστος, επιτείνει τα προβλήματα. Οι μεταφορείς υποστηρίζουν ότι από τα πέντε τρένα που περνούσαν το προηγούμενο διάστημα και ισοδυναμούσαν με 150 βαγόνια εμπορευμάτων, πλέον περνούν δύο με 60 βαγόνια.

Η συμφόρηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο προς και από την κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝΔΔΕ&L κ. Βασίλη Μπαρμπαγιάννη, δεν έχει προηγούμενο. “Μόνο στο σιδηροδρομικό δίκτυο Σερβίας, Βουλγαρίας αυτή την στιγμή είναι εγκλωβισμένα 400 βαγόνια. Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά στραγγαλίζει την αγορά κάνοντας τις συνθήκες που βιώνουν εκατοντάδες Έλληνες επιχειρηματίες από τον πολυήμερο αποκλεισμό – τον δεύτερο τους τελευταίους μήνες- της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη από μετανάστες, ακόμη δυσκολότερες”.

Σήμερα, ο αποκλεισμός της Ειδομένης φτάνει τις 48 μέρες. Ανεπανόρθωτη είναι η βλάβη και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι ζημιές μέχρι σήμερα, υπολογίζονται σε 2 εκ. Ευρώ. Όμως ο λογαριασμός μεγαλώνει, την στιγμή που η εταιρεία τέλη του μήνα προσδοκά να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Την Πέμπτη η διοίκηση της εταιρείας είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της Ειδομένης. Από την Αντιπροεδρία τονίζουν πάντως ότι στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα θέματα του σιδηροδρόμου μεταξύ των οποίων και η ιδιωτικοποίηση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr