sekap exoteriko

Επιβεβαιώνουν τις προθέσεις για ΣΕΚΑΠ αλλά δεν δίνουν απαντήσεις.

9 Μαΐου 201119:10

SEKAP_EXOTERIKOΓια απεμπλοκή της Αγροτικής Τράπεζας από τη ΣΕΚΑΠ και αρνητική καθαρή θέση της εταιρίας κάνει λόγο το Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Λίτσα Αμανατίδου.

Επιβεβαιώνοντας με επίσημο τρόπο τις προθέσεις που υπάρχουν για τη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία, το Υπουργείο απαντά και για το θέμα του υπέρογκου επιτοκίου με το οποίο δανείζει τη ΣΕΚΑΠ, χαρακτηρίζοντάς το αποτέλεσμα αντικειμενικών κριτηρίων. Παράλληλα σε ότι αφορά στην επιδότηση του 12% που δεν αποδίδεται στην εταιρία και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία θα γίνει η εκταμίευση.

 Η Ηρώ Διώτη σε δήλωσή της υποστηρίζει ότι οια απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΤΕ συνθέτουν  τους  «τίτλους τέλους» της ΣΕΚΑΠ και ακάνει λόγο για ανάγκη να περιφρουρηθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της καπνοβιομηχανίας εκτιμώντας ότι μέσα στο 2012 θα έχει ιδιωτικοποιηθεί με βάση τις δηλώσεις του Προέδρου της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη.

«Το ενδεχόμενο τροποποίησης του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΣΕΚΑΠ ή η ιδιωτικοποίησή της καθιστά ορατό πλέον τον κίνδυνο για απώλεια πάρα πολλών θέσεων εργασίας, σε μία Θράκη που υποφέρει από τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας.

Στεκόμαστε δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων που υποστηρίζουν ότι η ΣΕΚΑΠ όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει αλλά αντίθετα να ενισχυθεί περαιτέρω, ως το πλέον ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μακεδονίας-Θράκης».αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο απαντήσεις των Υπουργείων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Η ΑΤΕbank μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΕΠΑΚ ΑΕ με ποσοστό 44,25%. Η τράπεζα εφαρμόζει ήδη ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η απεμπλοκή της από όλες τις μετοχικού ενδιαφέροντος εταιρίες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Μέσω δε των μέτρων αυτών, αναμένει να εξασφαλιστεί η έγκριση για την αντιμετώπιση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με τη συμμετοχή του βασικού της μετόχου, του Ελληνικού Δημοσίου. Εφόσον η Τράπεζα προχωρήσει το πρόγραμμα απεμπλοκής της και από τη ΣΕΚΑΠ , θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας. Όσον αφορά στο υποερώτημα για το επιτόκιο δανεισμού της ΣΕΚΑΠ ΑΕ, αυτό υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων που εφαρμόζονται από την ΑΤΕbank για το σύνολο των πελατών της, το δε ύψος του είναι σχετικό με την αρνητική καθαρή θέση της εταιρίας, όπως αυτή εμφανίζεται στις Οικονομικές της Καταστάσεις και την αρνητική εν γένει πορεία και κατάσταση της εταιρίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Καταβολή επιδότησης (οικονομικής ενίσχυσης) βιομηχανικών, βιοτεχνικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών: μέχρι και το Α’ εξάμηνο του 2008, η ανωτέρω επιδότηση καταβάλλεται κανονικά στις δικαιούχους επιχειρήσεις και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Για τις επόμενες χρονικές περιόδους, εφόσον το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εγκρίνει τις σχετικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση του ως άνω έργου και οριστεί το ύψος της χρηματοδότησης για τον ΟΑΕΔ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, θα προβούν άμεσα στην καταβολή της επιδότησης των παραμεθορίων περιοχών.

Β. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 59 του Ν. 2324/95 επιδοτούνται με ποσοστό 20% και μέχρι ανώτατο ύψος μηνιαίου μισθού #733,68 €# το κόστος μισθοδοσίας καθενός εξειδικευμένου στελέχους, πτυχιούχου ανώτερης ή ανώτατης σχολής για κάθε 10 εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, κτηνοτροφικές βιομηχανικού τύπου, ξενοδοχειακές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Η ανωτέρω επιδότηση καταβάλλεται κανονικά στις επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr