Σε τροχιά υλοποίησης η Ανατολική Περιφερειακή της Αλεξανδρούπολης που θα συνδέσει Λιμάνι με Εγνατία Οδό

22 Απριλίου 202011:15

Στην έγκριση σύναψης σύμβασης με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, για την υποβοήθηση της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (ΕΥΔΕ-ΚΣΣΥ) στην επικαιροποίηση-συμπλήρωση των απαιτούμενων μελετών και Τευχών Δημοπράτησης καθώς και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης για την δημοπράτηση του έργου «Οδική Σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ανατολική Περιφερειακή Οδός Αλεξανδρούπολης)», προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών.

Έτσι, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το έργο που αφορά στην σύνδεση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό, σύμβαση ύψους 139.000,00€ για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια.

Ειδικότερα, το αντικείμενο του έργου «Οδική Σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ανατολική Περιφερειακή Οδός Αλεξανδρούπολης)» αφορά την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης, του συνδετήριου κλάδου με το λιμάνι Αλεξανδρούπολης και του κόμβου σύνδεσης με τον κλάδο προς Εγνατία Οδό.

Στις εργασίες κατασκευής του έργου εκτός από τις εργασίες οδοποιίας περιλαμβάνονται:
1. τα μεγάλα και μικρά τεχνικά έργα (άνω διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης)
2. οι εργασίες αποχέτευσης ομβρίων και αποστράγγισης,
3. οι εργασίες σήμανσης- ασφάλισης
4. οι εργασίες ηλεκτροφωτισμού κόμβων, γεφυρών κ.λ.π.
5. οι εργασίες επένδυσης πρανών με φυτική γη και υδροσποράς τους

Υπενθυμίζεται πως κατά την επίσκεψη του Υπουργού στην Αλεξανδρούπολη προ 2 περίπου μηνών, μαζί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, οι οποίοι συνόδευαν τον Μάθιου Πάλμερ, Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ, στον ΟΛΑ, κατά τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, είπε πως τα έργα υποδομής που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε πως η πόλη σύντομα θα αποτελεί ενεργειακό κόμβο.

«Ένας από τους σημαντικούς στόχους που έχουμε είναι η σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία. Το έργο αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα, έχουμε την πεποίθηση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση» 

Αναφορικά με την κατασκευή της Ανατολικής περιφερειακής οδού που θα συνδέει το Λιμένα Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία, ο κ. Καραμανλής δήλωνε από την Αλεξανδρούπολη στις 8 Μαρτίου, ότι το γεγονός πως «θα γίνει με το ειδικό καθεστώς των απαλλοτριώσεων, με το νόμο που υπάρχει με το 7Α, ώστε οι απαλλοτριώσεις αυτές να γίνουν απ’ το υπουργικό συμβούλιο για έργα εθνικής σημασίας», είναι ενδεικτικό «της ξεκάθαρης διάθεσης που έχει η κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα που έχουν βαλτώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Σε άλλη του δε, δήλωση, τον περασμένο Νοέμβριο, ο αρμόδιος Υπουργός, υπογράμμιζε τη σημαντικότητα του κεφαλαίου logistics και των συνδυασμένων μεταφορών, αποτελούν κυρίαρχο στόχο της κυβέρνησης. Η σύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης  Καβάλας και  Αλεξανδρούπολης αρχικά και στη συνέχεια η σύνδεση της πρωτεύουσας του Έβρου με τη λεγόμενη πεδινή χάραξη της ανατολικής Εγνατίας, θα δώσουν όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά άλλη πνοή στη βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα έργα πρέπει να βγουν έξω από κάθε πολιτική αντιπαράθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο μελέτης του εν λόγω έργου και με μέριμνα της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» είχε ολοκληρωθεί η ωρίμανση όλων των απαιτούμενων μελετών μεταξύ των ετών 2003– 2007, εκτός από τις οριστικές μελέτες γεφυρών οι οποίες ανατέθηκαν το 2010 και εγκρίθηκαν το 2012 και της μελέτης κτηματολογίου η οποία εγκρίθηκε το 2018. Ωστόσο, επειδή οι περισσότερες μελέτες, εκτός των οριστικών μελετών τεχνικών έργων, εκπονήθηκαν στο πλαίσιο σύμβασης του 2003,  πριν τεθεί σε ισχύ ο Ν.3316/05, απαιτήθηκε η επικαιροποίησή τους, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η ένταξη της κατασκευής του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αυτός ήταν ο λόγος που ανατέθηκε το 2014 από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» μέσω Συμφωνίας – Πλαίσιο η αξιολόγηση, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και η σύνταξη Έκθεσης Αξιολόγησης της οριστικής μελέτης Οδοποιίας της Περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης , καθώς επίσης και η επικαιροποίηση των μελετών σήμανσης – ασφάλισης και φωτεινής σηματοδότησης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Πάντως, οι μελέτες παρελήφθησαν το 2019 αλλά κάποιες από αυτές χρήζουν επικαιροποίησης. Ως εκ τούτου, ο τεχνικός σύμβουλος θα κληθεί να βοηθήσει την αρμόδια υπηρεσία στην επικαιροποίηση-συμπλήρωση των απαιτούμενων μελετών και Τευχών Δημοπράτησης καθώς και της ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης για την δημοπράτηση του έργου «Οδική Σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ανατολική Περιφερειακή Οδός Αλεξανδρούπολης)», που αφορά στην κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης, του συνδετήριου κλάδου με το λιμάνι Αλεξανδρούπολης και του κόμβου σύνδεσης με τον κλάδο προς Εγνατία Οδό.

Η υπηρεσία του Υπουργείου, θα προχωρήσει σε δημοπράτηση του έργου εντός του δεύτερου τριμήνου του 2020 με στόχο την  έγκαιρη ολοκλήρωση υλοποίησης του έργου εντός χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020 γεγονός που επιβάλλει την ωριμότητα των σχετικών μελετών για την σύνταξη και έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης, όπως προβλέπουν οι απαιτήσεις της Διαχειριστικής Αρχής .

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr