Σε τραπεζικό όμιλο με διαδικασίες εξπρές η πώληση της Eurobank

6 Νοεμβρίου 201316:44

Πράσινο “φως” για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Eurobank κατά προτεραιότητα, δίνει σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η Τρόικα, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ενόψει και των πανευρωπαϊκών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση των stress tests.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που παρακολουθεί στενά τη διαδικασία, οι εκπρόσωποι της τριμερούς θέτουν συγκεκριμένους περιορισμούς για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πώληση. Ειδικότερα (και σε πρώτη τουλάχιστον φάση) ο σχεδιασμός προβλέπει να δοθεί ένα μικρό ποσοστό στον ενδιαφερόμενο επενδυτή αλλά θέτει περιορισμούς ως προς το είδος των επενδυτών, καθώς θέλει το ποσοστό να καταλήξει σε κάποιον τραπεζικό όμιλο και όχι σε οποιονδήποτε άλλον επενδυτή ή κάποιο hedge fund ανεξαρτήτως μεγέθους. Στη συνέχεια φυσικά και καθώς θα έχουν γίνει γνωστά και τα αποτελέσματα των «φρέσκων» stress tests η συμμετοχή μπορεί να διευρυνθεί.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η Τρόικα παγώνει τις όποιες διαδικασίες είχαν ενδεχομένως ξεκινήσει διάφορα επενδυτικά κεφάλαια σε σχέση με την απόκτηση ποσοστού στην τράπεζα. Προς το παρόν τουλάχιστον, διότι ο σχεδιασμός της Τρόικας δεν δίνει απάντηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν κατά διαδικασία πώλησης του ποσοστού δεν εμφανιστεί κανείς ενδιαφερόμενος από τον τραπεζικό κλάδο. Ως γνωστόν άλλωστε η Eurobank δεν μπορεί να μείνει εσαεί υπο τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν η τρόικα δέχεται κάποιο consortium διεθνών επενδυτών στο οποίο θα συμμετέχει και κάποιος τραπεζικός όμιλος που μπορεί να παράσχει τεχνογνωσία, θεωρείται όμως φυσιολογικό να αποδεχτεί κάτι τέτοιο. Αδιευκρίνιστο είναι αν υπάρχει και κάποιος περιορισμός σχετικά με την εθνικότητα του τραπεζικού ομίλου καθώς στο παρελθόν οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τοποθετήσεις επενδυτών από συγκεκριμένες χώρες σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι τράπεζες.

Πηγή:www.capital.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr