Σε τάξη τα περί ΜΟΜΑ έβαλε ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας

16 Φεβρουαρίου 201521:36

Στην πραγματικότητα προσγείωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το θέμα που άνοιξε ο Πάνος Καμμένος με τις ΜΟΜΑ, ο πολύπειρος υφυπουργός, Νίκος Τόσκας, ο οποίος «παίζει στα δάχτυλα» τα θέματα, όντας εν αποστρατεία ανώτατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, με θητεία σε κάθε γωνιά της μεθορίου, όπου ως αξιωματικός ή/και διοικητής, εκλήθη ουκ ολίγες φορές να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», παρέχοντας πολύτιμη συνδρομή στις τοπικές κοινωνίες.

Τα προβλήματα που υφίστανται στο επίπεδο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, δεν αποκλείουν τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως την περιορίζουν στην παρέμβαση σε περιπτώσεις όπου προκύπτει ανάγκη άμεσης συνδρομής σε απομονωμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας, αφού η γεωγραφική διαμόρφωση της χώρας, πέραν της οικονομικής κατάστασης, επιβάλει τη δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες για τους ακρίτες ήταν πάντα «φύλακας άγγελος»…

Ο Νίκος Τόσκας ρωτήθηκε για το θέμα και μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, έδωσε τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος:

Υπάρχουν, λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης της χώρας μας, μικρά νησιά, υπάρχουν ορεινές περιοχές, στις οποίες το οδικό δίκτυο ή τα γεφύρια είναι σε αθλία κατάσταση, γιατί και λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά και γιατί εγκαταλείφθηκαν κάποιες περιοχές. Η ΜΟΜΑ θα επανασυσταθεί, όχι με τη μορφή που είχε τότε, γιατί τώρα υπάρχουν και δεσμεύσεις με την ΕΕ:

Για παράδειγμα δεν μπορείς να μπεις σε διαγωνισμούς, όταν υπάρχουν δεσμεύσεις. Όμως, μπορείς να πας να φτιάξεις ένα δρόμο στα Κουφονήσια, σε ένα μικρό χωριό ή στις Οινούσες ή στην Πίνδο. Τέτοια έργα, με αυτεπιστασία, όπως λένε οι μηχανικοί, μπορούν να αναληφθούν.

Από τα υπόλοιπα σημεία της εξαιρετικής παρουσίας του υφυπουργού στην εκπομπή, θα πρέπει να υπογραμμιστεί το ξεκαθάρισμα ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι «να συντηρηθεί το πανάκριβο υλικό που έχει συσσωρευτεί και το οποίο σε ένα μεγάλο μέρος είναι ασυντήρητο».

Επίσης, η παρέμβασή του στο ζήτημα της Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έθιξε με αφορμή ερώτηση για τη θητεία, την αύξηση ή μη της οποίας, ορθώς τη συνέδεσε με τη Δομή, «κάτι που περιλαμβάνει και καταργήσεις υπαρχόντων στρατοπέδων» σε ορισμένες περιοχές της χώρας:

«Δεν μπορεί να έχουμε χαμηλή επάνδρωση στον Έβρο και στα νησιά, δεν μπορεί να έχουμε μεγάλο κόστος, λειτουργικό κόστος σε όλη την Ελλάδα και να έχουμε μονάδες εκεί που δεν χρειάζονται. Ναι, θα κλείσουν στρατόπεδα». Μακάρι να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση θα βρει το θάρρος να προχωρήσει, αντιμετωπίζοντας το τεράστιο πολιτικό κόστος στο οποίο υποχώρησαν όλοι οι προηγούμενοι.

Μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν και από αρτηριοσκληρωτικό τμήμα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, που αρνείται να αντιληφθεί ότι τα πάντα ξεκινούν από το ταμείο και ότι οι εποχές της διατήρησης των υφισταμένων στρατοπέδων, υπονομεύει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού στερεί κονδύλια από τη συντήρηση – ή και την προμήθεια νέου – υλικού.

defence-point.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr