Σε συναγερμό οι Δήμοι το ΥΠΕΣ τους ζητά επιπλέον εκλογικά τμήματα

13 Ιανουαρίου 201918:17

Λίγες ώρες πριν το βέβαιο πλέον διαζύγιο ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως πολιτικό αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών, τα σενάρια αλλά κυρίως όλες οι ενδείξεις δείχνουν πενταπλή κάλπη τον Μάιο και εθνικές εκλογές μαζί με περιφερειακές, δημοτικές-κοινοτικές και ευρωεκλογές.

Το γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα το εθνικών εκλογών δεν αποτελεί πλέον μόνο εικασία καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες και προετοιμασίες, καθώς μόνο ως τέτοιο μπορεί να εκληφθεί το αίτημα του Υπουργείου εσωτερικών προς τους δήμους από τους οποίους ζητά περισσότερα ή ακόμη και διπλάσια εκλογικά τμήματα από αυτά για τα οποία ήδη έχουν ενημερωθεί οι ΟΤΑ με αναλυτικές καταστάσεις στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πριν από λίγες ημέρες η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών ειδοποίησε τηλεφωνικά τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης να εξασφαλίσουν και μάλιστα άμεσα, περισσότερες αίθουσες σχολείων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα.

Το γεγονός αυτό αιφνιδίασε τους ΟΤΑ, καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός, για το πως θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς δυσκολίες το όλο σύστημα και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία όσων ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κάτι που θεωρείτε απίθανο.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαχος Αμπελοκήπων Μενεμένης τονίζει τις μεγάλες ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί εύλογα στις τάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέροντας την κατακόρυφη αύξηση των αναγκών για κατάλληλους χώρους και ανθρώπινο δυναμικό (δικαστικούς αντιπροσώπους, μέλη εφορευτικών επιτροπών κτλ.), ζητώντας ταυτόχρονα από τον υπουργό να δοθούν απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις, ώστε οι 4πλες εκλογές (ίσως και 5πλες) να διεξαχθούν εύρυθμα, χωρίς ταλαιπωρία τόσο των πολιτών-ψηφοφόρων όσο και των αρμοδίων κρατικών και αυτοδιοικητικών αρχών και υπηρεσιών.

Πάντως οι δήμαρχοι, κατόπιν του αιτήματος του ΥΠΕΣ, έχουν αρχίσει να αποστέλλουν νέες καταστάσεις με επιπλέον διαθέσιμες αίθουσες που μπορούν να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα.

Σε κάθε περίπτωση των έργο των Δήμων την 26η Μαϊου 2019 ημέρα σίγουρης διεξαγωγής αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών με το στήσιμο τεσσάρων κάλπεων (δήμοι-κοινότητες, περιφέρειες, ευρωεκλογές) είναι ήδη πολύ δύσκολο. Επίσης αυτό το αίτημα του ΥΠΕΣ για άμεση εξεύρεση επιπλέον εκλογικών τμημάτων, αύτη την τεταμένη πολιτικά χρονική στιγμή, μόνο ως μήνυμα πρόωρων εθνικών εκλογών μπορεί να εκληφθεί ή τουλάχιστον προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.

(πηγή: thesseconomy.gr)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr