Σε περιορισμό των πειραμάτων στα ζώα οδεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση

10 Μαΐου 202108:50

Νέες εναλλακτικές μεθόδους για τον προσδιορισμό των επικίνδυνων ουσιών σε όλα τα προϊόντα όπως τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά, παιδικά παιχνίδια κ.α, αναζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υποκαταστήσει τη διεξαγωγή πειραμάτων σε ζώα. Η ελαχιστοποίηση και ταυτόχρονα η σταδιακή αντικατάσταση των πειραμάτων σε ζώα συγκαταλέγεται στις βασικές πρόνοιες του ψηφίσματος για τη «Στρατηγική για τα βιώσιμα χημικά» που υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με εισηγήτρια την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη.

Η ευρωβουλευτής επανήλθε με ερώτηση της στον Επίτροπο Περιβάλλοντος V. Sinkevičius ενόψει της προώθησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νομοθεσίας για τα βιώσιμα χημικά και την αλλαγή του κανονισμού REACH. Η κ. Σπυράκη έθεσε στον Επίτροπο το ερώτημα της μείωσης των πειραμάτων στα ζώα και της αντικατάστασης τους με μοντέλα επιπτώσεων που θα βασίζονται σε ψηφιακά δεδομένα. 

«Για την εκπόνηση της νομοθετικής πρότασης θα τηρηθούν οι αρχές της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Ως εκ τούτου, η πρόταση θα βασίζεται σε ολοκληρωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων καθώς και σε δημόσια διαβούλευση. Η εκτίμηση των επιπτώσεων θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της δυνατότητας εφαρμογής εναλλακτικών μεθόδων που δεν χρησιμοποιούνται ακόμη στο πλαίσιο του κανονισμού REACH για τον προσδιορισμό των επικίνδυνων ιδιοτήτων ουσιών, οι οποίες θα υποκαταστήσουν τη διεξαγωγή δοκιμών σε ζώα» τονίζει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος  στην απάντηση του.

Τα ζώα θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για πειράματα μέχρι την τελική κατάργηση αυτής της δυνατότητας. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται ότι θα ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς: «η εκτίμηση των επιπτώσεων θα υπολογίσει τον αναμενόμενο αριθμό ζώων που εξακολουθούν να χρειάζονται για τη διεξαγωγή δοκιμών» καταλήγει ο κ. κ. Sinkevičius στην απάντηση του στην κ. Σπυράκη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr