Σε διάλογο με τους επιχειρηματίες ο Δήμος Ορεστιάδας για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου

8 Απριλίου 202008:09

Στον «αέρα βγαίνει» εντός των ημερών η προέγκριση για τα τρία πρώτα έργα υποδομών του Open Mall, του ανοιχτού κέντρου εμπορίου που έχει αποφασιστεί να υλοποιήσει ο Δήμος Ορεστιάδας με χρηματοδότηση από το Υπουργείo Οικονομίας & Ανάπτυξης με πόρους του ΕΣΠΑ.

Σε μια χρονική στιγμή που η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι σε γενικότερη αναστολή και οι δαπάνες έχουν περικοπεί με κάθε τρόπο λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό και με το μεταναστευτικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο ακριτικός δήμος ετοιμάζεται να υλοποιήσει έργα υποδομών που θα υπηρετήσουν τον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο.

Βέβαια, η χρηματοδότηση είχε διεκδικηθεί με επιτυχία σε μια εποχή που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις μεταβολές στην λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας λόγω των υγειονομικών πιέσεων καθιστώντας την μελλοντική επαναφορά την απόλυτη πρόκληση για την δημόσια διοίκηση και τους επιχειρηματίες.

Γι’ αυτό και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, αντιμετωπίζει την προοπτική της ουσιαστικής αξιοποίησης του έργου σήμερα με την επιφύλαξη τόσο της εικόνας όσο και της λειτουργικότητας του Open Mall, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα πόσες και ποιες θα είναι οι επιχειρήσεις που θα βγουν αλώβητες από την «μάχη» με τον κορονοϊό. Μάλιστα, γνωστός για την αμεσότητα που έχει με τους συνδημότες του ο κ. Μαυρίδης, τους ενθαρρύνει να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους δηλώνοντας με αποφασιστικότητα: «Ως δήμος είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση του επιχειρηματικού κόσμου κι εμείς ως φορέας υλοποίησης θα αξιοποιήσουμε το 100% της δυνατότητας που μας δίνει ο νόμος ώστε το έργο να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.»

Πέντε κτίρια ενεργειακά «διαμάντια»

Ταυτόχρονα, σε μια συνδυαστική προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων για την τοπική κοινωνία, πριν από λίγες ημέρες έγινε το πρώτο βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση πέντε κτιρίων κοινής ωφέλειας που σήμερα είναι απολύτως ενεργοβόρα. Ένα γυμνάσιο, ένα δημοτικό, ένα νηπιαγωγείο, ένα κλειστό γυμναστήριο και το κολυμβητήριο μπήκαν στην «πρώτη γραμμή της μάχης» για την καταπολέμηση της ενεργειακής και οικονομικής σπατάλης. Με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 18 μηνών, υπολογίζεται πως η εξοικονόμηση σε καύσιμα θα ξεπερνά συνολικά τις € 300.000 τον χρόνο με άμεσο αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος αφού η στόχευση της ενεργειακής αναβάθμισης είναι πάνω από 45%-50%.

Φθηνότερο νερό και άμεση αποκατάσταση βλαβών

Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί πως η ζωή των Ορεστιαδιατών αλλάζει στο εξής προς το καλύτερο αφού υπεγράφη από την ΔΕΥΑΟ το μεγάλο έργο της τηλεμετρίας προϋπολογισμού πάνω από € 2,7 εκ. Οπώς χαρακτηριστικά αναφέρει ο δήμαρχος Ορεστιάδας, «πρόκεται για ένα πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης όλης της ροής, των διαρροών, της υπερκατανάλωσης, το οποίο θα υπηρετεί την καθημερινότητα των πολιτών για την αντιμετώπιση τεχνικών δυσλειτουργιών της ύδρευσης, με άμεση ενημέρωση της δημοτικής επιχείρησης και με οικονομικό όφελος για όλους μεγαλύτερο του 30%».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr