Σε μπελάδες για το βουλγαρικό ΑΦΜ της συναυλίας Παπακωνσταντίνου στην Ξάνθη. Το Κέντρο Πολιτισμού “δείχνει” ο μάνατζερ !

10 Ιανουαρίου 201603:10

Σε μπελάδες φαίνεται ότι βάζει το Δήμο Ξάνθης η ενέργεια του Κέντρου Πολιτισμού να συμβληθεί και να πληρώσει για τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε εταιρία με βουλγαρικό ΑΦΜ καθώς η υπόθεση παίρνει πανελλαδικό ενδιαφέρον.

Ήδη από το Σεπτέμβριο το XanthiPress.gr είχε αποκαλύψει την υπόθεση ενώ στις 18 Δεκεμβρίου, η ενημερωτική πύλη της Ξάνθης είχε επανέλθει (κλικ εδώ) , αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής δαπάνης στη Διάυγεια.  Λίγες μέρες μετά,  η μείζονα αντιπολίτευση έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ ο πρώην βουλευτής Σωκράτης Ξυνίδης με ανάρτησή του στο facebook είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για το ηθικό μέρος της υπόθεσης. Η οριστικοποίηση της πληρωμής (χρηματικό ένταλμα) έχει ημερομηνία 28/9/15 αλλά δημοσιεύτηκε στις 17/12/15

Άγνοια δηλώνει  ο μάνατζερ και ρίχνει το μπαλάκι στο Δήμο Ξάνθης

Πλέον το θέμα φαίνεται ότι παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις μετά από δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής και ρεπορτάζ στα αθηναϊκά δελτία ειδήσεων. Ερωτηματικά υπάρχουν για τις ενέργειες του Κέντρου Πολιτισμού καθώς ο Πρόεδρος Π. Λύρατζης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι αυτή η εταιρία εκπροσωπεί τον Παπακωνσταντίνου και με αυτήν έπρεπε να συνεργαστεί, ενώ ο μάνατζερ του Καλλιτέχνη, επίσης δηλώνει άγνοια για την εταιρία και σημειώνει σε δήλωσή του ότι “εκ των υστέρων πληροφορήθηκα  ότι πρέπει να τιμολογήσω τη συναυλία προς μια βουλγαρική εταιρία διότι έχει αναλάβει τη διοργάνωση στις Γιορτές Παλιάς Πόλης” !  Μάλιστα κάνει εντύπωση ότι σύμφωνα με τον μάνατζερ Ε. Πατσέλλα η συνολική αμοιβή του καλλιτέχνη και του ίδιου ήταν 8.500 ευρώ .

Πρακτικά δηλαδή η πλευρά του Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για τη βουλγάρικη εταιρία, ότι τιμολόγησε σε αυτήν 8.500 ευρώ και αυτή στη συνέχεια πληρώθηκε σχεδόν το διπλάσιο ποσό στο Δήμο Ξάνθης ως”διοργανωτής” του φεστιβάλ. Δηλαδή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστηρίζει η πλευρά του Π. Λύρατζη και πρακτικά σημαίνει ότι με επιλογή του Κέντρου Πολιτισμού παρεμβλήθηκε ως ενδιάμεσος μια βουλγαρική εταιρία με σχεδόν διπλάσιο κόστος ! Άλλωστε το ποσό των 16.000 ευρώ προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και εγκρίθηκε στις 19 Ιουνίου 2015 από το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού.

Στο θέμα παρενέβη με δηλώσεις του και ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, που ανέφερε ότι ο ίδιος είχε άγνοια και εξεπλάγη καθώς και ότι το ζήτημα της φοροαποφυγής είναι ηθικό.

Στην τηλεόραση αναφέρθηκε:

Στο Star

Στο διαδίκτυο γράφτηκε σχετικά:

Ξαφνιάζει η είδηση σύμφωνα με την οποία ο δημοφιλής καλλιτέχνης Βασίλης Παπακωνσταντίνου πληρώθηκε το ποσό των 16.500 ευρώ για συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων του δήμου Ξάνθης και ότι τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν σε νομικό πρόσωπο-εταιρεία στη Βουλγαρία.

Η συναυλία έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης του δήμου και όπως αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Χαιρετίσματα στην…εφορία από τη Βουλγαρία», η μείζονα αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο αποκάλυψε πως η αμοιβή του καλλιτέχνη ύψους 16.500 ευρώ καταβλήθηκε για λογαριασμό του κ. Παπακωνσταντίνου σε νομικό πρόσωπο-εταιρεία στη Βουλγαρία.

Σημειώνεται ότι η ανάρτηση της σχετικής πράξης πληρωμής προς τον καλλιτέχνη από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, εμφανίστηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό ΕΝΤ 332Β Γ.Π.Π-ΑΔΑ 64Ι9ΟΚ7Ε-7ΙΔ και θέμα «Διοργάνωση συναυλίας Παπακωνσταντίνου στα πλαίσια των Γιορτών της Παλιάς Πόλης». Σε αυτό ως δικαιούχος αναγράφεται (στα βουλγάρικα) μια εταιρεία της Βουλγαρίας – στα αγγλικά η ονομασία της είναι The Brain Co Southeast Europe Ltd- με βουλγάρικο ΑΦΜ (203356523).

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» από την αμοιβή των 16.500 ευρώ έγιναν κρατήσεις μόνο 17 ευρώ γιατί πρόκειται για νομικό πρόσωπο άλλου κράτους μέλους της ΕΕ και έτσι αποδόθηκαν 16.483 ευρώ.

Σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο βρισκόταν στην Ελλάδα, η νομοθεσία προβλέπει κράτηση από το Δήμο Ξάνθης ως φόρου το 20% του ποσού δηλαδή 3.300 ευρώ το οποί καταβάλλεται απευθείας στην εφορία. Η φορολογία των εταιρειών στην Ελλάδα φτάνει και πάνω από το 40% ενώ στη Βουλγαρία είναι μόλις στο 10%.

Το «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι οι παράγοντες της δημοτικής αρχής προσπάθησαν να απεκδυθούν των ευθυνών τους, με τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού κ. Λύρατζη να υποστηρίζει: «Εμείς δεν επιλέγουμε εταιρείες ή μάνατζερ, επιλέγουμε καλλιτέχνες. Με αυτούς συνεργάζεται ο Β. Παπακωνσταντίνου και είναι απολύτως νόμιμο».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του καλλιτεχνικού γραφείου του κ. Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Ελισσαίος Πατσέλας με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Μega είπε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας.

«Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνουν δεν ανακατεύεται με τα οικονομικά του, φορολογούμαι εγώ. Εγώ έχω κάνει σύμβαση με μια βουλγάρικη εταιρεία και φορολογήθηκα όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος. Μετά εκ των υστέρων έμαθα ότι έπρεπε να κόψω ένα τιμολόγιο με την αμοιβή μου σε μια βουλγάρικη εταιρεία η οποία είχε αναλάβει το φεστιβάλ των Γιορτών της Παλιάς Πόλης» είπε ο κ. Πατσέλας.

Σημειώνεται ότι το «Εθνος της Κυριακής» επισημαίνει πως υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες φέρονται να υπάρχουν και άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες που εισπράττουν τις αμοιβές τους από δημόσιους φορείς και ιδιώτες μέσω βουλγαρικών εταιρειών για λόγους φοροαποφυγής. Επιπλέον για να ξεπερνούν με τον τρόπο αυτό και τα capital controls της ελληνικής πολιτείας και των ελληνικών τραπεζών που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή χρημάτων πέραν των γνωστών ορίων.

huffington post

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr