ΣΔΟΕ ΑΜ-Θ: Αλλαγές σε διοικητικό οργανόγραμμα και πρόσωπα.

23 Δεκεμβρίου 201415:58

Σε νέα τροχιά πορεύεται η περιφερειακή πλέον διεύθυνση Μακεδονίας- Θράκης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος(ΣΔΟΕ), αφού, από τον Αύγουστο του 2014, με το 111/2014 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 178, Α’/29-8-2014), περί «Οργανισμού του Υπουργείου Οικονομικών», έγιναν νόμος του κράτους οι προταθείσες αλλαγές στις διευθύνσεις ΣΔΟΕ όλης της χώρας, με στόχο να επιτευχθεί, σύμφωνα με εντολή της τρόικα, διοικητική μεταρρύθμιση η οποία θα επέφερε συρρίκνωση στον αριθμό των διευθυντικών στελεχών, μέσω της δημιουργίας μιας ευρείας γεωγραφικά κεντρικής δομής, στην οποία θα υπάγονταν περισσότερα του ενός γεωγραφικά διαμερίσματα και σαφώς και περισσότερες της μιας από τις παλιές περιφερειακές διευθύνσεις.

Το προεδρικό αυτό διάταγμα επέφερε αλλαγές σε όλα τα γνωστά μέχρι τώρα περιφερειακά τμήματα του ΣΔΟΕ, δοθέντος ότι στο μεταξύ σχηματίστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά από σχεδιασμό του πρώτου γενικού γραμματέα που υπηρέτησε τη συγκεκριμένη θέση, του κ. Χάρη Θεοχάρη, αποσπώντας τομείς δραστηριότητας και υπαλλήλους από το υπάρχον προσωπικό των κατά περιφέρεια τμημάτων του ΣΔΟΕ, αλλά και αλλαγές και στο διοικητικό οργανόγραμμα των τμημάτων που τέθηκε σε ισχύ από τις 29 Οκτωβρίου του έτους που διανύουμε, και οι οποίες τόσο στη λειτουργία της δομής όσο και στα πρόσωπα είναι πλέον εμφανείς.

Οι διοικητικές αλλαγές που μας αφορούν στην πράξη και τι έχει ήδη συμβεί με την πρώην Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος:

Συστάθηκε και λειτουργεί με έδρα τη Θεσσαλονίκη η Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας-Θράκης

Με βάση λοιπόν το προαναφερθέν προεδρικό διάταγμα του Αυγούστου του 2014, η Θεσσαλονίκη πλέον είναι η έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας –Θράκης, η οποία έχει, υπό τη χωρική της αρμοδιότητα, τις πρώην διευθύνσεις Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής και Μακεδονίας, και διοικητικά αντίστοιχες με αυτές του χώρου υποδιευθύνσεις στις οποίες, όπως είναι εμφανές, συγκαταλέγεται και η υποδιεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Νέος προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Μακεδονίας-Θράκης ο κ. Δημοσθένης Ταμανάς

Στη νέα υποδιεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προϊστάμενος ορίστηκε ο διευθυντής της πρώην Κτηματικής Υπηρεσίας Ροδόπης κ.Δημοσθένης Ταμανάς, του οποίου η καριέρα στον δημόσιο τομέα ξεκίνησε από το ΣΔΟΕ, όπου και επανέρχεται πλέον ως επικεφαλής του. Θυμίζουμε ότι επί ημερών του(2008- 2014) το έργο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ροδόπης, σε συνεργασία με την ολιγομελή μεν παραγωγική όμως ομάδα στελεχών της, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά στην υπεράσπιση διαφύλαξης της δημοσίας περιουσίας, εφόσον διεκπεραιώθηκαν υποθέσεις μείζονος σημασίας όπως αυτές με τις εκτάσεις της Μονής Βατοπεδίου, με τα αυθαίρετα της Μέσης, πολλές υποθέσεις καταπατήσεων αιγιαλού κ.α.

Λόγω υποστελέχωσης 60 με 70 υποθέσεις φτάνουν να χρεώνονται σε έναν μόνο υπάλληλο

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν ο νέος διοικητικός ανασχηματισμός του ΣΔΟΕ μπορεί να αποδειχθεί παραγωγικός και επιτυχής, εφόσον μπορεί να επιτεύχθηκε μεν οικονομικό «συμμάζεμα» από την αναδιάρθρωση των θέσεων των επιτελικών στελεχών, εν τούτοις, όπως είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία, ο σχηματισμός της δομής της ΓΓΔΕ αποστέρησε από μεγάλο αριθμό ικανών στελεχών το περιφερειακό μας ΣΔΟΕ. Ως απάντηση, στην ερώτηση, τα πράγματα έχουν όμως ως εξής. Για τις βαρύνουσας σημασίας υποθέσεις που χειρίζεται πλέον το ΣΔΟΕ μετά υπουργική ή εισαγγελική εντολή και απαιτούν μακροχρόνια συνήθως έρευνα, και μετά την ανάθεση τακτικών και έκτακτων ελέγχων στη νέα δομή της ΓΓΔΕ, σ’ όλη την έκταση της Περιφέρειας το υπηρετούν σήμερα 24 μόνον υπάλληλοι , 15 στο τμήμα της Αλεξανδρούπολης και 9 στο τμήμα της Κομοτηνής, με υπερβολικές χρεώσεις, που μπορεί να φτάνουν στις 60 με 70 υποθέσεις ανά άτομο.

Αίτημα για τοποθέτηση 7 ακόμη υπαλλήλων από τον προϊστάμενο κ. Δημοσθένη Ταμανά

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες όμως, ήδη ο νέος Προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Δημοσθένης Ταμανάς έχει ζητήσει την τοποθέτηση 7 ακόμη υπαλλήλων στο ΣΔΟΕ της περιφέρειάς μας, αριθμός που θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης, χωρίς ωστόσο να κρίνεται ικανοποιητικός, αφού για τον όγκο των εργασιών που διαχειρίζεται μόνο το τμήμα της Κομοτηνής ικανός θα θεωρούνταν ένας αριθμός 20 τουλάχιστον υπαλλήλων.

Ο π.δήμαρχος Χρυσούπολης Σάββας Μιχαηλίδης τμηματάρχης

Για τους φίλους της αυτοδιοίκησης μια ακόμη πληροφορία σε σχέση με τη διοικητική αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ έχει ενδιαφέρον. Ο π.δήμαρχος Χρυσούπολης, ο «δήμαρχος της γεωθερμίας», όπως έχει μείνει γνωστός στα αυτοδιοικητικά κατάστιχα, μετά τη μη επανεκλογή του στη θέση του δημάρχου, επέστρεψε στον οικείο επαγγελματικό του χώρο, στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος όπου υπηρετεί πλέον ως τμηματάρχης.
Πηγή: Εφημερίδα ‘Παρατητηρής της Θράκης’

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr