Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Έκκληση για στήριξη των Ρομά του Δροσερού Ξάνθης

21 Απριλίου 202019:05

Όχι μόνο «υγειονομική βόμβα» δεν είναι όπως ακούστηκε ή γράφτηκε, το Δροσερό Ξάνθης ο μεγαλύτερος οικισμός Ρομά στην Ελλάδα, αντίθετα δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό δείγμα από τα 336 που ελήφθησαν μετά το κρούσμα 15μηνου βρέφους, πριν 9 ημέρες.

Ωστόσο η δυσφήμιση που δέχθηκε το Δροσερό σε συνδυασμό με την καραντίνα που ακολούθησε και τα περιοριστικά μέτρα έχουν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους της πόλης.

Μιας πόλης με 8.300 κατοίκους εκ των οποίων τα 3.000 είναι παιδιά, όπως λέει χαρακτηριστικά στο CNN Greece η κυρία Σαμπιχά Σουλεϊμάν, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης.

Όπως μας λέει η κυρία Σουλεϊμάν, ο οικισμός του Δροσερού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση λόγω της καραντίνας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας με τον κόσμο να έχει ανάγκη για τρόφιμα.

«Οι άνθρωποι εδώ είναι στην πλειοψηφία τους πλανόδιοι πωλητές ή έχουν κάποιοι μαγαζιά ενώ η ανεργία είναι μεγάλη. Τώρα που δεν μπορούν να δουλέψουν τους λείπουν ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης. Δεν είναι βέβαια το πρόβλημα μόνο τοπικό αλλά εδώ είναι πολύ χειρότερα γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κάποιο βοήθημα» λέει η κυρία Σουλεϊμάν.

«Παλιότερα έπαιρναν μια κάρτα σίτισης αλλά με την καινούρια νομοθεσία, πρέπει να έχει ο κάθε δικαιούχος ρεύμα στο όνομά του. Σε έναν οικισμό Ρομά που να βρει ο καθένας ρεύμα στο όνομά του;». 

Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού, η κυρία Σουλεϊμάν λέει ότι ο κόσμος πειθαρχεί, τηρεί τα μέτρα όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα, λέει όμως ότι «θα ήταν καλό να υπάρχει συνεχής προσπάθεια καθαριότητας και απολύμανσης από το Δήμο Ξάνθης» όπου ανήκει το Δροσερό.

Όπως λέει η κυρία Σουλεϊμάν μία απολύμανση έγινε στον οικισμό κι αυτή πριν από το κρούσμα με το βρέφος και όχι σε ολόκληρο τον οικισμό.

«Εμείς είμαστε 8.300 άτομα στον οικισμό και έχουμε δύο πλατείες. Η μία 500 τετραγωνικά και η άλλη 100. Με τόσο κόσμο αποκλείεται να παραμείνουν καθαρές». 

Η κυρία Σουλεϊμάν τόνισε ότι ο Σύλλογος του οικισμού είχε ενημερώσει το Δήμο Ξάνθης από τις 30 Μαρτίου με γραπτό αίτημα και νωρίτερα προφορικά και τηλεφωνικά, για το ότι θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα και σε καθαριότητα λέγοντας ότι αν υπάρξει κρούσμα θα υπάρξει πρόβλημα δεδομένων των συνθηκών, καθότι οι Ρομά είναι ευάλωτη ομάδα.

Επιπλέον εκφράζει το παράπονο του Συλλόγου για τον τρόπο που έγινε η διανομή τροφίμων από το Δήμο Ξάνθης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη γιατί δεν έγινε με τη συνεργασία τους Συλλόγου τους όπως λέει, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες που έχουν παιδιά να μην πάρουν τρόφιμα.

Η κυρία Σουλεϊμάν ως πρόεδρος του συλλόγου είχε κάνει έκκληση για να σταλεί γάλα στον οικισμό γιατί υπάρχουν 3.000 παιδιά και οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν έχουν κανένα εισόδημα και επανέλαβε τις εκκλήσεις σε ιδρύματα ενώ όπως είπε έστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό.

Τέλος τονίζει ότι θα πρέπει ο Δήμος να στέλνει συχνότερα κλιμάκια για την ενημέρωση του κόσμου, τη σημασία της τήρησης των μέτρων περιορισμού την καθαριότητα και την απολύμανση του οικισμού.

Ο Σύλλογος γυναικών προσπαθεί να συμπαρασταθεί στους κατοίκους του Δροσερού με κάθε μέσο και μία από τις βοήθειες που προσφέρει είναι να συμπληρώνει τις αιτήσεις εξόδου των κατοίκων από τον οικισμό.

«Οι κάτοικοι είναι αγράμματοι, δεν μπορούν με τα κινητά να στέλνουν μηνύματα και έρχονται σε εμάς να τους φτιάχνουμε τις αιτήσεις. Το Κέντρο Κοινότητας δεν έχει εκτυπωτή και ο σύλλογός μας έχει τον μοναδικό εκτυπωτή στον οικισμό. Φανταστείτε πόσος κόσμος έρχεται για βοήθεια για όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα».

Πηγή : CNN Greece

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr