«Σαφάρι» από τους δήμους για χρέη 500 εκατομμυρίων – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

1 Αυγούστου 201714:39

«Ραβασάκια» σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις στέλνουν οι δήμοι προκειμένου να εισπράξουν τα περίπου 500.000.000 ευρώ που τους χρωστούν από κλήσεις, πρόστιμα και τέλη. 

Το δημοτικό «σαφάρι» θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την αποστολή ειδοποιητηρίων και η αποπληρωμή των χρεών θα μπορεί να γίνει μέχρι και σε 100 δόσεις. Ειδικότερα, μετά τον Δεκαπενταύγουστο οι δήμοι θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις προς τους οφειλέτες και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην αποστολή ειδοποιητηρίων-επιστολών που θα τους καλούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσα σε τέσσερις μήνες από τη στιγμή που παραλάβουν την επιστολή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς την αυτοδιοίκηση «αγγίζουν» τα 500.000.000 ευρώ. Μόνο στον Δήμο Αθηναίων οι οφειλές τρίτων έχουν φτάσει τα 330.000.000 ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 1.150.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ωστόσο, επειδή ο δήμος δεν προχωρεί σε κατασχέσεις ακινήτων, όπως και οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας, τα ποσά αυτά σωρεύτηκαν με τα χρόνια.

Στις ρυθμίσεις μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που θα βεβαιωθούν εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου. Οσοι «μπουν» στη ρύθμιση απαλλάσσονται από προσαυξήσεις και τόκους. Ειδικότερα, προβλέπεται με την εφάπαξ καταβολή απαλλαγή 100%, μέχρι 80% απαλλαγή στις 24 δόσεις, από 25 έως 48 δόσεις απαλλαγή κατά 50%, από 49 έως 72 δόσεις απαλλαγή 30% και από 73 έως 100 δόσεις απαλλαγή 10%.

Για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να τους μπλοκάρουν τον ΑΦΜ, να κάνουν κατάσχεση λογαριασμού μέχρι και κατάσχεση ακίνητης περιουσίας. 

ΠΗΓΗ: Ελευθερία του Τύπου

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr