Σ. Τσιόδρας: «Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας»

21 Μαΐου 202020:39

Σήμερα ανακοίνωσε ο καθ. Σ. Τσιόδρας 3 νέα κρούσματα και 2 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.853 και των θυμάτων σε 168. Παραμένουν διασωληνωμένοι 21 συμπολίτες μας, ενώ 98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 144.078 κλινικά δείγματα.

Αναλυτικά, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται ως εξής:

 • 3 νέα κρούσματα κορωνοϊού (10 χθες).
 • Συνολικός αριθμός κρουσμάτων 2.853 (2.850 χθες).
 • Το 55% αφορά άνδρες (55,2% και χθες).
 • Τα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι 612 (617 χθες).
 • Τα 1.436 είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα (1.476 χθες).
 • 21 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (22 χθες).
 • Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 72 (72 έτη και χθες).
 • Οι 8 είναι γυναίκες (8 και χθες).
 • Το 95,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών (95,5% χθες).
 • 98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις μονάδες εντατικής θεραπείας (96 χθες).
 • 2 νέοι θάνατοι από CoViD-19 (1 χθες).
 • Ο συνολικός αριθμός των θανόντων ανέρχεται σε 168 (166 χθες).
 • Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 76 έτη (75 έτη χθες).
 • Το 94% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών (94% χθες).
 • Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα (139.445 χθες).

  

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας η επάνοδος του ιού θεωρείται βέβαιη και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη εγρήγορση. Χαρακτήρισε εστίες υπερμετάδοσης τους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκεται πολύς κόσμος – το 99,7% της μετάδοσης γίνεται σε κλειστούς χώρους, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, αναφέροντας παραδείγματα χωρών, που αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται καν, είπε, να είναι πολλοί οι φορείς σε τέτοιους χώρους για να υπάρξει μεγάλη διάδοση του ιού.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στην ελληνική μελέτη που διαπιστώνει ότι η ανοσμία αποτελεί κλειδί για τη διάγνωση της Covid-19, ενώ επισήμανε ότι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα είναι πλέον οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 100.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το σύνολο των κρουσμάτων είναι 2.853, εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες.

«Οι κορωνοϊοί προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα ACE2 (μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2). Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας», είπε και συνέχισε: «Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα ACE2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη σε 6.000 παιδιά θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό, τη θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας».

«Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», επισήμανε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως θεωρείται βέβαιο να υπάρξει δεύτερο κύμα και στην Ευρώπη.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην πανδημία.

Ερωτηθείς για τους φόβους που εγείρονται από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ στον καθένα, παρά μόνο δειγματοληπτικά, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που να εγγυάται 100% την ασφάλεια για να ανοίξει κάτι. Ενδεχομένως να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον, αυτή τη στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι χαμηλός. Ο έλεγχος δεν προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, γιατί μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο, προχωρούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, ο κ.Τσιόδρας έκανε αναφορές και στις ψηφιακές εφαρμογές για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, λέγοντας ότι στην επιτροπή των ειδικών γίνεται συζήτηση και επί αυτού του ζητήματος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να μπορεί να εξετασθεί ξέροντας μέσω μιας εφαρμογής πού θα μπορεί να το κάνει αυτό.
Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών και το αν και πότε θα ανοίξουν τα ειδικά σχολεία. «Νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και τα ειδικά σχολεία τις οδηγίες για τα δημοτικά», είπε.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να φθάσουν και στην Ελλάδα δόσεις εμβολίου, εφόσον πάρουν έγκριση- με δεδομένο ότι ήδη χώρες κάνουν κινήσεις για να εξασφαλίσουν- απάντησε ότι θέλει παρακολούθηση, προσοχή και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο, από μία εταιρεία, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ποιο από τα 8 εμβόλια που είναι σε βάφη δοκιμών θα είναι ασφαλές. Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι, ώστε το εμβόλιο τελεικά να γίνει κοινό αγαθό. Ηδη, υπάρχουν ζητήματα και επιφυλάξεις- είδα σε μια χώρα το εμβόλιο έχει αποδοχή μόνο από το 25%, πρέπει να γίνουν διαδικασίες κοινής προμήθειας και να μην ενθαρρύνονται θεωρίες συνομωσίας».

«Θετική εμπειρία» έχει αποκομίσει η κυβέρνηση από το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 25 Μάϊου, με το επόμενο βήμα να προσδιορίζεται για την 1η Ιουνίου, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος υπενθύμισε το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, αναφέροντας ότι την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις – κάμπινγκ, στις 15 Ιουλίου όλα τα υπόλοιπα καταλύματα, ενώ την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση στις αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας -και όχι μόνο στης Αθήνας- ενώ θα εξαιρεθούν χώρες με έντονα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, εξαγγέλοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς και έκανε λόγο για «σχεδόν εξαφάνιση» εισαγωγής κρουσμάτων του ιού στην Ελλάδα από τις πύλες εισόδου. Αναλογικά, μικρός είναι και ο αριθμός θετικών επιβατών στα τεστ στις τελευταίες 21 πτήσεις, αφού μόνο στις τελευταίες 3 που ήρθαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία μεταφέροντας και επιβάτες μέσω τράνζιτ, σε σύνολο 548 επιβαινόντων, όλα τα δείγμ
Την ίδια ώρα, «η Κυβέρνησή δείχνει μεγάλη φροντίδα στα πρωτοκόλλα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες για:

· Τουριστικά καταλύματα

· Τουριστικά λεωφορεία

· Ενοικιάσεις οχημάτων

· Θαλάσσιες μεταφορές.

«Οριζόντιοι κανόνες υγιεινής» θα ισχύουν και εντός του αεροπλάνου σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ όλα τα αναγκαία μέτρα θα υπάρχουν στις πύλες εισόδου (ερωτηματολόγια κτλ).

Στις δικλείδες ασφαλείας απέναντι στον κορονοϊό για τον ελληνικό τουρισμό περιλαμβάνονται ακόμη:

· Συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα

· Συντονιστής ανά κατάλυμα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων

· Ειδικοί χώροι καραντίνας ανά νησί και περιφέρεια.

Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις γνωστοποίησε ο Υφυπουργός.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ενίσχυση της ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας, επιπλέον κλίνες δηλαδή, αλλά κάλυψη από τους κοντινούς προορισμούς, με το χρόνο μεταφοράς του ασθενούς να είναι μικρότερος των 2 ωρών.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό προβλέπει σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας αναλυτικά ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης» επισήμανε ο κ.Χαρδαλιάς.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε με αντικείμενο το άνοιγμα των κέντρων διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας παιδιών με αναπηρία, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία και των βρεφικών και παιδικών σταθμών. Για τους τελευταίους, «θα ακολουθήσουν την πορεία των δημοτικών» και τις κατασκηνώσεις, ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Με δεδομένο ότι η αποστέρηση των ανοιχτών δομών για τα άτομα με αναπηρία και ο εγκλεισμός έχουν ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, προτεραιότητα δίνεται σταΚέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας, όπως και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, τα οποία ανοίγουν από την επόμενη εβδομάδα με προδιαγραφές και αποστάσεις, προανήγγειλε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Τους τελευταίους μήνες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια δύσκολη περίοδο για όλους μας από την οποία βγήκαμε πιο δυνατοί. Αλλάξαμε την εικόνα των άλλων για εμάς και την εικόνα για την πατρίδα μας. Ας τα αξιοποιήσουμε ως κινητήριο βήμα» κατέληξε ο Υφυπουργός.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr