«Ρωσικός χειμώνας» απειλεί την Ευρώπη

3 Σεπτεμβρίου 201418:03

Ένα ρωσικό εμπάργκο εξαγωγής φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2014/15 που θα διαρκέσει για περισσότερο από έξι μήνες, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα εφοδιασμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του Institute of Energy Economics του Πανεπιστημίου της Κολονίας η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και διερευνά το τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο για έναν, τρεις, έξι ή εννέα μήνες.

Όπως αναφέρεται, δεδομένου ότι η Φινλανδία δεν έχει δυνατότητες αποθήκευσης και το 100% του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη χώρα που θα αντιμετωπίσει ελλείψεις εφοδιασμού- έως και 10% κατά τον πρώτο μήνα και πάνω από 50%, αν η Ρωσία διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για τρεις μήνες.

Ένα τριών μηνών ρωσικό εμπάργκο θα προκαλέσει στην Πολωνία έλλειμμα 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και στην Τουρκία έλλειμμα 3,8 δισ. κυβικών μέτρων. Αναφέρεται ακόμη ότι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ελλάδα, οι βαλκανικές χώρες και η Εσθονία θα αισθανθούν τις επιπτώσεις ενός εμπάργκο έξι μηνών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται, εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα για εννέα μήνες, οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία θα «πληγούν σοβαρά» και συνολικά 46 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που θα κάλυπταν τις ευρωπαϊκές ανάγκες δεν θα παραχωρηθούν.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν επίσης προβλήματα, καθώς και οι χώρες που θα αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα μετά από τρεις μήνες (Φινλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Ελλάδα, Αυστρία, το σύνολο των Βαλκανίων, Εσθονία και Ελβετία).

Οι χώρες στις οποίες η προμήθεια φυσικού αερίου θα είναι εξασφαλισμένη ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας διακοπής εννέα μηνών είναι εκείνες που εξακολουθούν να έχουν τα δικά τους αποθέματα φυσικού αερίου, όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι χώρες που εισάγουν από τους γείτονές τους ή με τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι επίσης ασφαλείς, δηλαδή το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Αλλά και η Ρωσία θα πληγεί σοβαρά, καθώς θα χάσει 4-4.500.000.000 ευρώ από τα έσοδα για κάθε μήνα του εμπάργκο. «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα κέρδους της Gazprom, και να μειώσει την ικανότητα της εταιρείας να συμβάλει στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσαν τέλος οι Γερμανοί ερευνητές.
πηγή: www.kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr