Ρομπότ σμίλευσε το πιστό αντίγραφο της Νίκης

8 Ιουλίου 201810:01

Ενα ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο της επιβλητικής Νίκης της Σαμοθράκης, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, ολοκληρώθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας Κυριακίδη στη Δράμα.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα κατασκευασμένο από μάρμαρο Θάσου σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, ύψους 2,44 μέτρων και βάρους περίπου 6,5 τόνων. Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή και διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε τη φτερωτή Νίκη.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου εργάστηκαν ακόμη έναν μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος. Για την ιστορία, η ιδέα γεννήθηκε κατά την επίσκεψη του αείμνηστου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτριο Πέτροβιτς, το καλοκαίρι του 2012, στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του ευπατρίδη επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο που υπεγράφη με το Μουσείο του Λούβρου, αφορά την κατασκευή δύο πιστοποιημένων αντιγράφων του αγάλματος.

Το επόμενο διάστημα η ήδη έτοιμη Νίκη θα μεταφερθεί από την περιφέρεια και θα τοποθετηθεί στον φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης, με προσανατολισμό στο Λούβρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αυθεντική φτερωτή Νίκη θα πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Το δεύτερο ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο της επιβλητικής Νίκης της Σαμοθράκης θα κατασκευαστεί από την εταιρεία Κυριακίδη και θα τοποθετηθεί στην Αλεξανδρούπολη, με προσανατολισμό στο πρώτο άγαλμα.

Η Νίκη της Σαμοθράκης αποτελεί ένα κορυφαίο σύμβολο όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, τον Εβρο, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και για όλη τη χώρα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr