Ρολόι των Νέων: Εισήγηση στην τελετή έναρξης του Θανάση Μουσόπουλου

25 Μαρτίου 201711:19

Αγαπητοί νέοι και νέες, σας ευχαριστώ για την πρόκληση και σας συγχαίρω. Στην Ξάνθη υπάρχουν πολλές πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις νέων, εσείς καινοτομείτε παρουσιάζοντας δράση πολιτική.

  Έχω μπροστά στα μάτια μου τη Δημογεροντία της Ξάνθης, την κοινοτική αυτοδιοίκηση, πριν από εκατόν είκοσι χρόνια. Στα 1900 – ας πούμε. Και στους προσκυνητές της Ξάνθης μιλώ.

[Αναφέρθηκα εν ολίγοις στην προϊστορία στην περιοχή Ξάνθης, στα κλασικά χρόνια, στα Άβδηρα, στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και στην συνέχεια επεχείρησα ένα περίπατο στην ιστορία της Ξάνθειας / Ξάνθης από τα βυζαντινά χρόνια ως την απελευθέρωσή της στα 1919/20].

     Η Ξάνθη ευτύχησε από τα τέλη του 19ου αιώνα να έχει μια σειρά από πνευματικούς ανθρώπους που διαμόρφωσαν το πρόσωπο της πόλης, στηρίζοντας έτσι το παρόν και το μέλλον της – κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Ιδιαίτερα σημαντική παρουσία έχουν οι ποιητές.

  Πρώτος ο Άργης Κόρακας (1880 – 1940), ακολουθούν Γ. Ξ. Στογιαννίδης (1912 – 1994), Κατίνα Βέικου Σεραμέτη (1912 – 1989), Στέφανος Ιωαννίδης (1923 – 2001), Ευάγγελος Λάμπρου (1927 – 1987). Και ο πολυτάλαντος Μάνος Χατζιδάκις (1925 – 1994) που βάδισε σε τούτο το οίκημα που βρισκόμαστε τα παιδικά του όνειρα. Και βέβαια, μία πλειάδα νεότερων ποιητών, λογοτεχνών, καλλιτεχνών κάθε καλής τέχνης, που καρποφορούν σε τούτο τον τόπο ως τις μέρες μας.

   Αγαπητοί φίλοι και φίλες, από τους Δημογέροντες του 1900 στο σήμερα φτάσαμε σε εσάς, στους νέους και στις νέες που πασχίζουν την Ξάνθη την πόλη των ονείρων να την καταστήσουν πραγματική.

  Ο Έρικ Χομπσμπάουμ εμβληματικός ιστορικός της εποχής μας απευθύνεται σε μένα, σε σένα, σε όλους μας.

  «Έχουμε δύο παίχτες στο παιγνίδι της ‘κουλτούρας’ και της πολιτικής στην αυγή του 21ου αιώνα: την πολιτική και την αγορά. Αυτοί αποφασίζουν πώς θα χρηματοδοτηθούν πολιτιστικά  αγαθά και υπηρεσίες» (στο βιβλίο ‘Θρυμματισμένοι καιροί’, Θεμέλιο, 2013, σελ. 57 ).

  Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες,

  Για να γίνει η Ξάνθη ‘πόλη ονείρων’ χρήσιμες είναι οι θέσεις που συνδέουν ‘πόλη – πολιτική – πολιτισμό’, με του συμπατριώτη μας Πρωταγόρα την αρχή ως έμβλημα «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr