Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

24 Οκτωβρίου 201410:25

Έως τον Μάρτιο του 2015 έχουν χρονικό περιθώριο οι οφειλέτες της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους προκειμένου να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση η οποία κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο της τροπολογίας, οι οφειλέτες θα μπορούν να επιλέξουν τον αριθμό των δόσεων (σ.σ οι δόσεις φτάνουν στις 100 για όσους έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ και στις 72 για όσους χρωστούν από 72.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ) ενώ ανάλογα με την επιλογή που θα κάνουν θα εξασφαλίζουν και «έκπτωση» επί των προστίμων και των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί. Η ρύθμιση, είναι αρκετά ευέλικτη. Παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να συμπεριλάβουν όλες τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Οκτωβρίου ενώ μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και οι οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Παρέχεται ακόμη και η δυνατότητα να απενταχθεί κάποιος από την προηγούμενη ρύθμιση των 48 δόσεων (τη λεγόμενη ρύθμιση της νέας αρχής) και να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση που φτάνει έως και τις 100 δόσεις.

Η ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή από τις προσαυξήσεις η οποία εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων:

  • 100% για εφάπαξ καταβολή
  • 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
  • 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
  • 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
  • 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
  • 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
  • 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
  • 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις

Το ευεργέτημα της ρύθμισης σε 100 δόσεις θα ισχύει μόνο για όσους έχουν οφειλές έως 15.000 ευρώ.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου, μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%. Η μείωση θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 και θα αποτυπωθεί ως αύξηση των καθαρών αποδοχών για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΟΕΚ χωρίς οι δανειολήπτες να χάσουν την επιδότηση που δίνει για τα εννέα χρόνια ο ΟΑΕΔ.

πηγή: naftemporiki.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr