Reuters: Προθεσμία τριών ημερών στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα της δόσης

2 Ιουλίου 201313:46

Ανοικτά παραμένουν όλα σχεδόν τα μέτωπα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η έγκριση της επόμενης δόσης των 8,1 δις. ευρώ η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης η Ελλάδα έχει διορία τριών ημερών για να επαναβεβαιώσει στους δανειστές ότι μπορεί να υλοποιήσει τους όρους που συνοδεύουν το πακέτο διάσωσης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση του δανείου.

Οι δηλώσεις αυτές από τη μία πλευρά αποτυπώνουν το κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα, από την άλλη πλευρά όμως λειτουργούν ως πίεση στην Αθήνα ώστε να επιταχύνει τις αλλαγές που ζητεί η τρόικα.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα, υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια για την πρόοδο που σημειώνει η χώρα σε θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες υγείας.

«Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει πρόοδος μέχρι την Παρασκευή», σημείωσε η δεύτερη πηγή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν στις 8 Ιουλίου και να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα.

Προκειμένου να πιέσει την Αθήνα να παρουσιάσει αποτελέσματα, η τρόικα ενδεχομένως να αρνηθεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό της δόσης εφάπαξ, και να το διασπάσει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, σημειώνει το Reuters.

Το μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επικεντρώνεται στο χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες το οποίο εκτιμάται ότι φτάνει το 1,5 δις. ευρώ. Αν υπολογιστεί όμως και το χρέος για τα κλειστά νοσήλια των νοσοκομείων των οποίων το ύψος δεν είναι με ακρίβεια καθορισμένο τότε η εκτίμηση για το χρέος του Οργανισμού φτάνει τα 2,5 με 3 δις. ευρώ.

Μεγάλο έλλειμμα ρευστότητας παρουσιάζεται και στα Ασφαλιστικά Ταμεία ειδικά στο σκέλος των συντάξεων, γιατί δεν αποδίδουν οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά έχουν πέσει και τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Το επόμενο μεγάλο έλλειμμα είναι στα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ, λόγω των καθηλωμένων από την κρίση συναλλαγών αλλά και των ανελαστικών δαπανών στις επιχειρήσεις του Δημοσίου, δαπάνες οι οποίες είχαν σε μεγάλο βαθμό υποεκτιμηθεί.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η καθυστέρηση στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις τότε το χρηματοδοτικό κενό για τα έτη 2014 και 2015 μεγαλώνει κατά πολύ.

Είναι φυσικό το θέμα για την κάλυψή του με νέα μέτρα να τίθεται πλέον επιτακτικά. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε αυτό να γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά η τρόικα θέλει να μπει άμεσα στο τραπέζι.

Υπάρχει ταυτόχρονα και το ΔΝΤ το οποίο στέλνει συνεχώς μηνύματα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αν δεν είναι εξασφαλισμένη η κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη.

Όλα αυτά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν άμεση αντανάκλαση και στο πολιτικό πεδίο καθώς επαυξάνουν τον φαύλο κύκλο πολιτικής και οικονομίας και δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε όλα τα κόμματα κυρίως όμως σε αυτά, Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ, που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το λεγόμενο «στέγνωμα της πολιτικής» κάνει τα φαινόμενα Βορίδη και Πολύδωρα να φαίνονται μεγάλα και να αποπροσανατολίζουν, αποστρέφοντας την προσοχή από το κύριο μέλημα που είναι η διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr