Ρεσιτάλ Πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη

31 Μαρτίου 201722:00

Ρεσιτάλ Πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 20.30 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης – (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις).

Πρόγραμμα
Ηρωικές Παραλλαγές, ΄Εργο 35
15 Παραλλαγές και μια Φούγκα σε μι ύφεση μείζονα

Πέμπτη Συμφωνία
(μεταγραφή για σόλο πιάνο, Franz Liszt S 464)

Σονάτα, Έργο 109
(Ludwig van Beethoven)

Τα τρία έργα συμβολίζουν τρεις κρίσιμες στιγμές στη ζωή του Ήρωα.
Το μοτίβο της Τρίτης συμφωνίας σε μια έξαρση δεξιοτεχνικών παραλλαγών για το πιάνο σφύζει από ορμή και πάθος για τη ζωή, ενώ η φούγκα ξεκάθαρα φωτίζεται από στοιχεία θεϊκής παρέμβασης.

Η Πέμπτη συμφωνία, μνημειώδες έργο, συμβολίζει την κορύφωση του προσωπικού στοιχείου : στην ιστορική συγκυρία των Ναπολεόντειων Πολέμων αντανακλάται η δραματικότητα της εποχής και η αγωνία του προμηθεϊκού ήρωα για την σωτηρία του κόσμου. Ο Λιστ με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο μεταγράφει το κείμενο επινοώντας νέους συσχετισμούς.
Στη Σονάτα έργο 109, καθώς ο Μπετόβεν μετά από τις τραγικές αντιπαραθέσεις με το ίδιο του το πεπρωμένο, αναγεννάται στην απομόνωση του δικού του εσωτερικού κόσμου, το στοιχείο που τονίζεται εδώ είναι αυτό της αναδημιουργίας. Πρόκειται για τη φάση της Επιστροφής την οποία στη συναυλία αναδεικνύουν συμβολικά οι παραλλαγές στο τελευταίο έργο της σονάτας.
Ο Λάμπης Βασιλειάδης θα προσεγγίσει ερμηνευτικά τις μυστικές διασυνδέσεις μεταξύ των έργων επιχειρώντας να παρασύρει τον ακροατή να αντιληφθεί το βαθύτερο νόημα που συνδέει τα τρία μουσικά κείμενα μεταξύ τους προβάλλοντάς τα ως κομβικά σημεία στην ζωή ενός ανθρώπου.

Λάμπης Βασιλειάδης

Ο πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης έκανε μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική. Έχει συνολικά 11 βραβεύσεις σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς πιάνου.
Η πλούσια δισκογραφική του δραστηριότητα (17 CD) έχει επανειλλημένα σχολιαστεί από το διεθνή τύπο ( Piano News, Fanfare Magazine, BBC Music Magazine,Listener).
Έχει συμπράξει με μεγάλες ορχήστρες (Φιλαρμονική Πράγας, Thailand Symphony, Fairbnaks Philharmonic, Suk Chamber, Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσ/νίκης) , ενώ αριθμεί περί τις 600 ατομικές συναυλίες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ως πιανίστας μουσικής δωματίου εμφανίζεται συχνά με διάφορα σύνολα.
Είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών Μουσικών Ημερών στο Κίελο της Γερμανίας, ενώ από το 2006 συντονίζει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr