Τα “βρήκανε” στα 600 δισ. δολ.

3 Νοεμβρίου 201020:21

3293_95drcs3ksΤο “πράσινο” φως για το δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης έδωσε και επισήμως πριν από λίγο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, ανακοινώνοντας ένα νέο πρόγραμμα για αγορές κυβερνητικών ομολόγων ύψους 600 δισ. δολ. έως το τέλος του Ιουνίου του 2011, ενώ διατήρησε στα ίδια επίπεδα τα παρεμβατικά επιτόκια, σχεδόν δηλαδή σε μηδενικά επίπεδα.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις της διήμερης συνεδρίασης δεν προκάλεσαν έκπληξη στις αγορές που είχαν προεξοφλήσει την κίνηση αυτή, αλλά όχι και το ακριβές ποσό, αφού οι σημερινές δηλώσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 500 με 700 εκατ. δολ.

Οι περισσότερες προβλέψεις έκαναν λόγο για έμφαση σε διετή και δεκαετή ομόλογα, αν και για παράδειγμα η Goldman Sachs υποστήριξε ότι στο πρόγραμμα πιθανότατα θα ενταχθούν και ομόλογα τριάντα ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνολικού ύψους 1,7 τρισ. δολ., σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια, είχε αποτύχει να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης ή να κατεβάσει την ανεργία, η οποία παραμένει πεισματικά κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών.

Μετά από αυτή την απόφαση μένει να δούμε την αντίδραση που θα προκαλέσει στις υπόλοιπες βασικές κεντρικές τράπεζες διεθνώς

πηγή: www.emea.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr