dimotiko_symboulio_kalpi

Η πολιτική αποτίμηση της υπόθεσης “Συμπαραστάτη”

2 Μαρτίου 201100:12

dimotiko_symboulio_kalpiΗ αναμενόμενη αποτυχία εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο της Ξάνθης κινήθηκε στο πνεύμα που επικράτησε σε αρκετούς Δήμους, τουλάχιστον της περιοχής.

Όπως προαναγγείλει το XanthiPress.gr δεν υπήρξε διάθεση εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρσης – τουλάχιστον από τη δημοτική αρχή που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον κρίσιμο αριθμό συμβούλων για κάτι τέτοιο – και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν πλήρως αναμενόμενο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε μια διαδικασία που απαιτεί συναίνεση με την αντιπολίτευση και στην οποία η παράταξη της πλειοψηφίας δεν προτείνει κάποιον, είναι προφανές ότι οδηγείται σε αδιέξοδο. Πολύ περισσότερο η λογική της ψήφου κατά βούληση για τους συμβούλους της συμπολίτευσης τη στιγμή που υπάρχουν 24 υποψήφιοι για το αξίωμα, είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει προσπάθεια σύγκλισης. Η λογική αυτή της κατά βούληση ψήφου θα έπρεπε να ισχύσει σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά όχι σε αυτή, παρόλο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Η παράταξη του Χ. Πούλιου

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η επιλογή της αποχής ξάφνιασε, ως ένα βαθμό, παρά το χαρακτήρα της διαμαρτυρίας. Ορθό χαρακτηρίστηκε το επιχείρημα του Χρήστου Πούλιου ότι η παράταξη του Δημάρχου θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, όπως επίσης ορθή ήταν και η επισήμανση ότι η παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» είχε προαναγγείλει δική της πρόταση.

Υπήρξαν, πάντως υποψήφιοι – τουλάχιστον 2 (Π. Μιχαηλίδης, Π. Ασκαρίδου)- που απηχούν τις θέσεις της παράταξης, όμως η αποχή ενδεχομένως να ήταν η πιο εύστοχη πολιτικά κίνηση.

Βέβαια η αποτυχία εκλογής είναι ξεκάθαρα αποτυχία του δημοτικού συμβουλίου στο σύνολό του που αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, ήδη στην αρχή της θητείας. Δεν συνέβη το ίδιο με την Κομοτηνή όπου οι δύο μεγάλες παρατάξεις συνέκλιναν σε ένα υποψήφιο  και τον ανέδειξαν Συμπαραστάτη, ακολουθώντας το πνεύμα της συναίνεσης και του Καλλικράτη . Ακόμη όμως και σε πόλεις που δεν υπήρξε εκλογή, παρατηρήθηκε μια προσπάθεια σύγκλισης και διαπαραταξιακές προτιμήσεις σε κάποιους υποψηφίους.

Η συναίνεση συνυφασμένη με το λογική της θέσης

Και η συναίνεση αυτή δεν είναι ασύνδετη με τη λογική της θέσης. Ακολουθεί τη λογική που διέπει τις ανεξάρτητες αρχές της χώρας καθώς ο Συμπαραστάτης του Δήμου «ελέγχει», σε μεγάλο βαθμό,  την παράταξη της πλειοψηφίας.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί Δήμοι, σε μεγάλο βαθμό, έχουν οδηγήσει τις ψηφοφορίες σε αδιέξοδο. Λόγω του κενού που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση αναμένουν τη νομοθετική ρύθμιση που θα υπάρξει από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το οποίο, όμως υπό το φόβο να τορπιλιστεί ο θεσμός από την πολιτική ακαμψία και τον παλαιοκομματισμό αρκετών παρατάξεων, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εκλογή από απλή πλειοψηφία μετά την αποτυχία εκλογής με τα 2/3.

Κάτι τέτοιο πρακτικά θα αναιρούσε όλη τη λογική της θέσης και θα οδηγούσε στο διορισμό ενός Συμπαραστάτη-Μαριονέτας, εκλεκτού της εκάστοτε δημοτικής αρχής που δεν θα φροντίσει να ελέγξει ένα Δήμαρχο αλλά να διαπλακεί μαζί του, έχοντας ως αντάλλαγμα τη διόλου ευκαταφρόνητη αντιμισθία, η οποία άλλωστε ήταν μια από τις βασικές αιτίες που παρατηρήθηκε συνωστισμός υποψηφίων (24 στην Ξάνθη) Και η αλήθεια είναι ότι αρκετές  υποψηφιότητες σε αυτό το μοντέλο υπάκουαν και όχι στο μοντέλο του υπερκομματικού και κοινά αποδεκτού υποψήφιου.

Τέλος,  ασάφεια υπάρχει ως προς την πιθανότητα ο κατάλογος των 24 υποψηφίων που έκλεισε το απόγευμα της Δευτέρας, να διευρυνθεί και άλλο με το άνοιγμα, εκ νέου, της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, όταν καθοριστεί ο νέος τρόπος ανάδειξης του Συμπαραστάτη με ΠΔ που αναμένεται από το ΥΠΕΣ.

XanthiPress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr