Όρους θέτουν οι Νομάρχες για τον “Καλλικράτη”

7 Φεβρουαρίου 201017:55

enae_synedrioΠροϋποθέσεις για τις αρμοδιότητες και τους πόρους την αποδοχή του “Καλλικράτη” θέτουν οι νομάρχες της χώρας για την αποδοχή του Καλλικράτη, με βάση το ψήφισμα στο οποίο κατέληξε το έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ το οποίο απασχόλησε η διοικητική μεταρρύθμιση.

Ειδικότερα ζητούν, μεταξύ άλλων, να προσδιοριστεί ο ρόλος της κεντρικής διοίκησης και τα επίπεδα των δύο αυτοδιοικητικών βαθμών ενώ ζητούν να κοστολογηθούν οι αρμοδιότητες και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι οι οποίοι και θα πρέπει να καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2011. Παράλληλα επαναφέρουν τη χάρτα προσωπικού και τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου.  Επί πλέον ζητήθηκε να διασφαλιστεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της αιρετής περιφέρειας και να δημιουργηθεί Ταμείο Σύγκλισης ενώ κρίνεται αναγκαίος και ο Κώδικας των νέων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.

Όσο αφορά τα οικονομικά των νέων δομών οι νομάρχες αξίωσαν το 15% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 15% από το ΦΠΑ, σημαντικό ποσοστό από το φόρο ακίνητης περιουσίας, τη δημιουργία νέου φόρου που θα προκύψει από το 30% του φόρου καπνού, προκειμένου να ενισχυθεί η νέα δομή. Παράλληλα αξίωσαν φόρο για την ποιότητα ζωής προκειμένου να χρηματοδοτούνται δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Δηλώσεις Δράκου, Ραγκούση, Ξυνίδη

«Με την εμπειρία μας δεν θα επιτρέψουμε κακοτεχνίες στο δικό μας ‘Καλλικράτη’» είπε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος κλείνοντας τις εργασίες του 14ου Συνεδρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης από το βήμα του Συνεδρίου ζήτησε τη συνεργασία των Νομαρχώ για την εφαρμοή της διοικητικής μεταρρύθμισης. Τέλος ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης μιλώντας στο συνέδριο της ΕΝΑΕ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το κόμματου είχε έτοιμο μέσα σε τρεις μήνες το σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέτοντας τους νομάρχες προ των ευθυνών τους προκειμένου να μην τορπιλιστεί ο διάλογος που θα συμβάλει στην επιτυχή εφαρμογή του.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr