nomarxiako_2

“Πέρασε” το Εμπορικό της Αθωνικής. Έντονες Αντιδράσεις φορέων

13 Απριλίου 201012:18

nomarxiako_2Με ψήφους 16 υπέρ, 8 κατά, 1 λευκό και 1 απόντα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης γνωμοδότησε θετικά, το βράδυ της Δευτέρας,  για την ανέγερση του Εμπορικού Κέντρου της Αθωνικής Τεχνικής στην περιοχή της Λεύκης, στην Τρίτη κατά σειρά αίτηση της εν λόγω εταιρίας.

 Με πολύ περισσότερους σύμβουλους παρόντες και πολύ λιγότερο κόσμο στο ακροατήριο σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στη Λεύκη, όπως είχε διαφανεί τις τελευταίες μέρες από τη στάση αρκετών παραγόντων και την μεταστροφή κάποιων άλλων υπέρ της Αθωνική Τεχνικής. Από τους Νομαρχιακούς Συμβούλους λίγοι ήταν αυτοί που έφυγαν από το ένα «στρατόπεδο» προς το άλλο,  ενώ οι σύμβουλοι που απουσίασαν στην προηγούμενη συζήτηση του ίδιου θέματος ψήφισαν όλοι θετικά.

 Έντονες Αντιδράσεις Φορέων

 Το αποτέλεσμα, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επαγγελματικού κόσμου της περιοχής που επέκρινε ιδιαίτερα τους συμβούλους που ενέκριναν την επένδυση. Το σοβαρό πλήγμα που δέχεται η τοπική αγορά, στο ήδη άσχημο οικονομικό περιβάλλον επεσήμαναν απευθυνόμενοι στο Σώμα ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Παναγιώτης Ανδρικόπουλος και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων , για χείρα βοηθείας που τείνουν οι επαγγελματίες προς τους Συμβούλους ζητώντας τους να μην γίνουν νεκροθάφτες της τοπικής επιχειρηματικότητας αλλά να σώσουν τους επαγγελματίες που έχουν επιζήσει. Τόσο ο Πρόεδρος του ΕΒΕ –που μετέφερε τις αρνητικές εικόνες που λαμβάνει από την αγορά- όσο και ο Σωτήρης Τσιακίρογλου, επεσήμαναν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τουλάχιστον το 30% των τοπικών μαγαζιών θα οδηγηθούν σε κλείσιμο μετά την εγκατάσταση του εμπορικού κέντρου.

 Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Αθωννικής κ. Κετίπης έκανε λόγο για μια μεγάλη επένδυση που θα δεν ανταγωνίζεται τα τοπικά καταστήματα αλλά τα αντίστοιχα κέντρα που ιδρύονται στο Ζυγό και τον Ίασμο, και έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για δέσμευση της εταιρίας ότι θα προσλάβει 600 εργαζόμενους από την περιοχή, προκαλώντας την αντίδραση του Σ. Μωραΐτη που ανέφερε ότι μια εταιρία που κατασκευάζει και πουλά ή ενοικιάζει καταστήματα δεν μπορεί να δεσμεύσει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων για τις προσλήψεις που θα κάνουν, ενώ έκανε λόγο για 114 καταστήματα που είναι ήδη ανοίκιαστα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

 Νομικά ζητήματα

Ο Νομικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Κ. Βαζίκας επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι από την προηγούμενη αίτηση μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι που να δικαιολογεί αλλαγή στάσης ενώ επέρριψε, εμμέσως, ευθύνες στη Νομαρχία καθώς οι υπηρεσίες της δεν μελέτησαν τις επιπτώσεις της επένδυσης στον τοπικό ανταγωνισμό, ως όφειλαν,  ώστε να παρουσιαστούν στο Σώμα, ενώ δεν δέχθηκε τις δεσμεύσεις της Αθωνικής ότι η ίδια θα διαχειριστεί το εμπορικό κέντρο, υπονοώντας σαφώς ότι σε κάθε Κέντρο που ανεγείρει η Αθωνική, τη διαχείριση ακολούθως αναλαμβάνει πάντα μια -άγνωστη στο ευρύ κοινό- πορτογαλική εταιρία.

Τέλος, ο Νομάρχης απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ η κατά της επένδυσης, σημειώνοντας ότι τίποτε δεν είναι απόλυτα άσπρο ή μαύρο, αλλά πρέπει να σταθμιστούν τα υπέρ και κατά της επένδυσης, ενώ επανέλαβε ότι οι σύμβουλοι της παράταξής του είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Διαμαρτυρίες για τη μη ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αρκετοί σύμβουλοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία, παρότι ζητήθηκε, προκειμένου να καταγραφούν στα πρακτικά οι ψήφοι  κάθε συμβούλου, όμως οι δημοσιογράφοι στην αίθουσα κατέγραψαν όλες τις ψήφους που εκδηλώθηκαν διά ανατάσεως της χειρός. (καταγράφονται παρακάτω)

Σκληρές δηλώσεις Τσιακίρογλου.

Σε ακόμη πιο σκληρές δηλώσεις προχώρησε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ Σωτήρης Τσιακίρογλου μετά το πέρας της συνεδρίασης που επέκρινε το Νομάρχη και το Δήμαρχο Ξάνθης αναφέροντας: «Οι ηγέτες υπάρχουν για να χαράζουν νέα πορεία, όμως ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος ως Πόντιοι Πιλάτοι δεν χάραξαν κανένα δρόμο. Μετά την αποφάση αυτή ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος απαιτεί από τους φορείς της περιοχής να αναβαθμίσουν το εμπορικό κέντρο της πόλης και της περιφέρειας, το οποίο με δική τους ευθύνη υποβαθμίστηκε, ιδιαίτερα μετά το έργο της ενοποίησης των Πλατειών. Έκανε, παράλληλα την εκτίμηση ότι σε 10-15 μήνες ίσως και το 50% των σημερινών επιχειρήσεων να έχει κλείσει, ενώ επεσήμανε ότι οι τοπικοί καταστηματάρχες που θα αναγκαστούν να πάνε στα νέα εμπορικά κέντρα θα είναι όμηροι των ενοικίων από τα Μονοπώλια που δημιουργούνται.

Οι ψήφοι των συμβούλων κάθε παράταξης και σε παρένθεση η ψήφος τους στις προηγούμενες

nomarxiako_1nomarxiako_3nomarxiako_5nomarxiako_kosmos

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

Χ. ΔΗΜΟΥΔΗ                        (Υ)

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΗΣ               –

Δ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ          (Υ)

Ν. ΓΙΟΥΣΟΥΦ                        (Υ)

Α. ΚΑΡΑΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ     –

Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ (Υ)

Δ. ΣΥΜΠΙΛΙΔΟΥ                   –

Θ. ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗΣ                –

Π. ΛΥΡΑΤΖΗΣ                       (Κ)

Κ. ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ                      (Υ)

Φ. ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ                     (Υ)

Σ. ΤΣΟΥΛΟΥ                          (Υ)

Κ. ΜΑΡΑΓΚΟΥ                      (Υ)

Δ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ                         (Υ)

Δ. ΤΖΕΛΑΙΝΤΙΝ                      (Κ)

ΚΑΤΑ

Ε. ΣΤΑΝΤΣΙΟΥ                       (Λ)

Σ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ                        (Κ)

Τ. ΧΑΤΖΗΜΕΜΙΣ                   (Κ)

Π. ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ                      (Κ)

Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ        (Λ)

Γ. ΚΑΡΑΧΑΣΑΝ                    (Κ)

Ι. ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ                    (Κ)

Δ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ                        (Κ)

 

ΛΕΥΚΟ

Ι. ΟΥΖΟΥΝ                             (Κ)

 

ΑΠΩΝ

Ο. ΟΣΜΑΝΟΓΛΟΥ                (Κ)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr