PASOK

Συνέντευξη Γ.Πεταλωτή “Η επιλογή είναι μια, να πάμε μπροστά¨

16 Απριλίου 201007:36

PASOKΟ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης, η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Πέμπτης 15 Απριλίου 2010.

Ο Γιώργος Πεταλωτής στη συνεντευξη επισημαίνει πως «η επιλογή είναι μια, να πάμε μπροστά» ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην Οικονομία δηλώνει πως «δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα οικονομικά μέτρα».

Όσο αναφορά στο θέμα του νοσοκομείου Κομοτηνής τονίζει, με αποδείξεις, πως ο ίδιος «δεν παρεκκλίνει από τις αρχικές του θέσεις» επισημαίνοντας πως «γίνεται αθόρυβα δουλειά και όταν υπάρξουν απτά αποτελέσματα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις».

Στα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες της Ροδόπης αναφέρει ότι « δεν θα διολισθήσω  σε υποσχεσιολογία αλλά πολύ σύντομα, θα δείτε πολύ συγκεκριμένα πράγματα που θα αποτελούν χειροπιαστά σημάδια για την εκκίνηση και την ταχεία πρόοδο μιας νέας αναπτυξιακής προσπάθειας.»

 

Τέλος όσο αναφορά στο σχέδιο ¨Καλλικράτης¨ αναφέρει πως «σε τοπικό επίπεδο. τα κριτήρια που θα ισχύσουν σε όλη την Ελλάδα για τη χωροθέτηση των δήμων, θα ισχύσουν και στη Ροδόπη».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Πεταλωτή:

1) Κ. Πεταλωτή θα καταφέρει η Κυβέρνηση να βγάλει την χώρα από αυτή την κρίση; θα τα καταφέρουμε μόνοι μας ή θα μας βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι;

Φυσικά και θα βγούμε από την κρίση. Η προσπάθεια που κάνει πρώτα απ’ όλους ο Ελληνικός λαός και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, δεν θα πάει χαμένη. Αυτή την κρίση, θα την μετατρέψουμε σε ευκαιρία για να μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί και να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, παθογένειες, τις οποίες κάποτε, έστω και αναγκαστικά, θα πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν. Η επιλογή που έχουμε είναι μία, να πάμε μπροστά. Αυτό είναι δεδομένο. Από κει και πέρα, δεν ζητήσαμε βοήθεια οικονομική από τους Ευρωπαίους, ούτε και κάποιον αυτόκλητο σωτήρα. Μόνοι μας θα ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτό που ζητήσαμε και κατακτήσαμε και θεωρούμε μεγάλη επιτυχία, είναι η θεσμική θωράκιση της ΕΕ απέναντι σε κερδοσκόπους και σε αγορές στις οποίες υπάρχει περιορισμένος έλεγχος. Αυτό κάνει ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε. Λειτουργεί ως δίχτυ ασφάλειας και για μας αλλά και για άλλες χώρες που ίσως βρεθούν στην ίδια θέση.

2) Από την στιγμή που υπάρχει πλέον αυτό το δίχτυ, γιατί αντιδρούν κατά αυτό τον τρόπο οι αγορές; Γιατί δεν πέφτουν τα spreads;

Είναι ευνόητο ότι μέσα από αυτή την πολύ ευάλωτη θέση της Ελλάδας, η οποία δεν ξεπερνιέται από τη μία μέρα στην άλλη, έχει δημιουργηθεί ένα υπέδαφος. Διάφοροι και για διάφορους σκοπούς, κακοπροαίρετους και καλοπροαίρετους, βρίσκουν ένα πεδίο δράσης ανάλογα με το τι στοχεύουν. Ακριβώς σ’ αυτό το σαθρό υπέδαφος της ελληνικής οικονομίας δημιουργείται όλη αυτή η τάση έτσι ώστε και οι αγορές να παίζουν τα δικά τους παιχνίδια και κάποιοι να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, και σε παγκόσμιο ακόμη επίπεδο, και να έχουμε αυτά τα spreads τα οποία πραγματικά δημιουργούν μια πολύ άσχημη ψυχολογία για τη χώρα μας. Κι όταν μάλιστα οι συνέπειες στη χώρα μας δεν είναι ορατές και πραγματικές, από τη στιγμή που με αυτά τα spreads  δεν κληθήκαμε να δανειστούμε. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να κάνουμε τις αναλύσεις μας με πολύ μεγάλη ηρεμία και πολύ μεγάλη περίσκεψη και το μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι, και όλης της πολιτικής ζωής του τόπου μας, θα πρέπει να είναι ο στόχος να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές, οι οποίες πραγματικά θα μας κάνουν να είμαστε αξιόπιστη χώρα και να μην αφήνουν δικαιώματα να παίζουν κάποιοι κατά της Ελλάδας. Είναι ο μοναδικός δρόμος της συνέπειας και της σοβαρότητας.

3) Θεωρείτε πως τα μέχρι τώρα μέτρα της Κυβέρνησης επαρκούν για την ασφαλή έξοδο της χώρας απ’ την οικονομική κρίση; Μήπως έρθει και νέο πακέτο μέτρων;

Όχι, δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα. Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό. Τα μέτρα που ήδη λάβαμε αγγίζουν τα όρια των δυνατοτήτων των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας στην πιο κρίσιμη περίοδο μετά την μεταπολίτευση. Η Ελλάδα είχε περιέλθει όχι μόνο σε μια βαθειά δημοσιονομική κρίση λόγω υψηλών ελλειμμάτων αλλά κυρίως σε έλλειμμα αξιοπιστίας προς τους εταίρους μας στην ΕΕ και την διεθνή κοινότητα. Αυτό πρακτικά σήμαινε πως κανείς δεν πίστευε τις ειλικρινείς προθέσεις τις νέας κυβέρνησης να νοικοκυρέψει τον τόπο, ώστε να της επιτρέψουν να εφαρμόσει το πρόγραμμα της. Έπρεπε λοιπόν να ληφθούν κάποια μέτρα, τα οποία από την μια όντως νοικοκυρεύουν τα οικονομικά του κράτους και από την άλλη στέλνουν το μήνυμα στην διεθνή κοινότητα πως είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε σελίδα για πάντα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το διεθνές περιβάλλον περιλαμβάνει πολλές αλληλεξαρτήσεις που μπορούν να προκαλέσουν προβληματισμό ακόμα και στις πιο ισχυρές χώρες. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση με τα εθνικά αναγκαία αυτή τη στιγμή μέτρα ολοκλήρωσε τις κινήσεις εκείνες που μπορεί να κάνει από το μέρος της σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει τώρα και οι εταίροι μας στην ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατέψουν την χώρα από την διεθνή κερδοσκοπία ώστε τα μέτρα που λήφθηκαν να βγάλουν την χώρα με ασφάλεια από την κρίση και να την επαναφέρουν στον δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας.

4) Γνωρίζουμε όλοι πόσο σας ενδιαφέρει η περίπτωση του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Τι έχετε να πείτε στο λαό της Ροδόπης για αυτό το χρονίζον θέμα;

Δεν έχω να πω τίποτα. Εμείς δεν μιλάμε με τυμπανοκρουσίες, όπως η Ν.Δ. Δουλεύουμε για το καλό του τόπου μας αθόρυβα, και όταν έχουμε απτά αποτελέσματα, τα ανακοινώνουμε ή τα επισημαίνουμε. Ό,τι καλύτερο και ρεαλιστικό έχει να γίνει για το Νοσοκομείο Κομοτηνής, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει. Με σύνεση, διαφάνεια και σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών. Τρέχουσες και μελλοντικές.

5) Μα εδώ κάποιοι σας κατηγορούν για νέα καθυστέρηση κατασκευής καινούριου Νοσοκομείου και ασυνέπεια όσον αφορά την τωρινή σας πολιτική σε σχέση με τις απόψεις σας στην αντιπολίτευση. Σαν Κυβέρνηση εννοείται, την οποία εδώ εκπροσωπείτε ως Υπουργός και πιο σημαντικός πολιτικός παράγοντας.

Δεν γνωρίζω τα κίνητρα ή τον τρόπο σκέψης όσων συστηματικά επιδιώκουν να στρεβλώσουν τα δεδομένα. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αποφασίστηκε από τις συζητήσεις που κάναμε οι εμπλεκόμενοι παράγοντες ότι η εφικτή προτεραιότητα για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι η επισκευή και συντήρηση / ανάπλαση του υφιστάμενου κτιρίου καθώς και η επέκταση του, ώστε να έχουμε άμεσα ένα σωστό, λειτουργικό και ανθρώπινο νοσοκομείο. Αντιλαμβάνομαι βεβαίως πού στηρίζονται οι όποιες αστειότητες ότι ξεφεύγω από τις παλιές μου απόψεις, ως βουλευτού της αντιπολίτευσης, οι οποίες επιβραβεύθηκαν από τον λαό της Ροδόπης πρόσφατα. Και ανατρέχω στο αρχείο μου. Ορίστε τα έγγραφα είναι ξεκάθαρα. Τα γραπτά μένουν. Σας διαβάζω ενδεικτικά και αποσπασματικά τι ακριβώς έλεγα κατά λέξη: «Ο λαός της Ροδόπης βαρέθηκε πια τις άνευ αντικρίσματος μεγαλοστομίες για νέα νοσοκομεία. Επιζητεί κάτι απτό που να δώσει αισιοδοξία στους πολίτες που καθημερινά δοκιμάζονται και θα δοκιμάζονται. Επειδή στην ποιότητα ζωής και ιδιαίτερα σε θέματα υγείας δεν παίζει ρόλο μόνο το αόριστα μακροπρόθεσμο αλλά και το παρόν, ερωτάται ο Υπουργός Υγείας τι προτίθεται να πράξει άμεσα, σε ενεστώτα χρόνο, η κυβέρνηση, για το θέμα των κτιριακών αδυναμιών του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής». Πού βλέπει λοιπόν κανείς κάποια ασυνέπεια; Μήπως στις ανακοινώσεις μου έλεγα κάτι διαφορετικό; Καλούσα την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ η οποία εξαπατούσε τους Ροδοπαίους, να απαντήσει πού έχει εντάξει την κατασκευή νέου Νοσοκομείου και ποιους πόρους δέσμευσε και καμία ουσιαστική απάντηση δεν πήρα. Ευνόητο γιατί.

6) Πώς βλέπετε τις καινούριες Διοικήσεις στα νοσηλευτικά και κοινωνικά Ιδρύματα της Ροδόπης;

Πρόκειται για αρχικά ελπιδοφόρες επιλογές οι οποίες αναμένεται να παράξουν έργο που θα επαληθεύσει τις προσδοκίες για μια καλή και ουσιαστική θητεία. Τους γνωρίζει όλους η τοπική κοινωνία. Διαθέτουν προσόντα και κοινωνική δράση. Έχουν όρεξη για προσφορά. Από δω και πέρα θα μιλά το έργο τους και θα αξιολογούνται καθημερινά για αυτό. Εμείς δεν παίζουμε με τις ανάγκες των πολιτών. Ούτε διορισμός τύπου ΑΣΕΠ είναι, ούτε θέση που θα έπρεπε να ανήκει σε κάποιον άλλο καταλαμβάνουν. Αυτές οι θέσεις είναι ιδιαίτερων απαιτήσεων, πολιτικές και μετακλητές. Δεν καταλαμβάνονται μόνο χάριν ενός κριτηρίου αλλά με μια βασανιστική συνεκτίμηση ενός πλήθους παραγόντων, της πολιτικής-κοινωνικής άποψης και προσφοράς συμπεριλαμβανομένης. Είναι σύνθετη λοιπόν η διαδικασία επιλογής και δεν αποτελεί τυφλό άθροισμα μορίων και κομματικής τακτοποίησης.

7) Όλη η Ελλάδα βιώνει δύσκολες στιγμές. Η ανεργία φουντώνει και η οικονομική κατάσταση μάς έχει δημιουργήσει κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα συμπολιτών μας ειδικά στη Ροδόπη που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις ή απειλούνται με ανέχεια λόγω αποβιομηχάνισης και γενικότερα επιχειρηματικής δυσπραγίας. Τι έχετε να μας πείτε επ΄ αυτού;

Πράγματι κληρονομήσαμε τεράστια κοινωνικά ζητήματα στο Νομό μας. Δεν μπορώ να κοιτώ ψυχρά μόνο αριθμούς. Δέχομαι με πολύ προβληματισμό και αγωνία την πίεση από φίλους και συμπολίτες. Αλλά θα επαναλάβω ότι μιλάμε στην Κυβέρνηση με έργα και όχι με λόγια. Και δεν θα κουραστώ να το λέω. Μακριά από μένα ο λαϊκισμός και ο άσφαιρος πρόσκαιρος καθησυχασμός. Ανεξάρτητα από το προσωπικό πολιτικό κόστος. Εργάζομαι για να συμμετάσχει και η ιδιαίτερη πατρίδα μου, ο τόπος μου, η περιφέρειά μου (Αν. Μακ. & Θράκη) στο νέο αναπτυξιακό τοπίο το οποίο θα δημιουργηθεί από την κυβερνητική προσπάθεια. Προσπαθώ να επιταχύνω την επίλυση ζητημάτων από τους άμεσα αρμόδιους χωρίς πελατειακή λογική. Δεν θα διολισθήσω σε υποσχεσιολογία, αλλά πολύ σύντομα, σε λίγο καιρό, θα δείτε πολύ συγκεκριμένα πράγματα που θα αποτελούν χειροπιαστά σημάδια για την εκκίνηση και την ταχεία πρόοδο μιας νέας αναπτυξιακής προσπάθειας. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, ας βάλω τις αρχές του καλοκαιριού και την έκθεση «ΘΡΑΚΗ» ως ορόσημο αλλαγής του κλίματος δυσπραγίας και ανασφάλειας.

8)Ποια είναι η σχέση σας σήμερα με την Ροδόπη και τους συμπολίτες σας;;

Είναι δεδομένη η κατάσταση στη χώρα, και ο πολλαπλασιασμός των απαιτήσεων για κυβερνητική παρουσία. Θεωρώ τιμή για τη Ροδόπη που επεφύλαξε ο Πρωθυπουργός με τη συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί καμία δικαιολογία για απομάκρυνση από τους συμπολίτες μου. Και πολλούς συμπολίτες μου βλέπω στην Αθήνα καθημερινά, και σε δημόσιες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο συμμετέχω στη Ροδόπη, εις βάρος του λίγου χρόνου που απομένει για την οικογένειά μου, αλλά και πολλούς θεσμικούς παράγοντες, κατά προτεραιότητα, βλέπω στο πολιτικό μου Γραφείο στην Κομοτηνή. Και όποτε μπορώ και απλούς πολίτες τους βλέπω προσωπικά. Επίσης, το γραφείο μου είναι άρτια στελεχωμένο και καλύπτει επαρκώς κάθε πιθανή επικοινωνία που επιθυμούν οι ενδιαφερόμενοι και παράγει έργο. Να σας εντοπίσω μάλιστα ότι κάποιοι στον Αθηναϊκό τύπο – για γνωστούς σε εμάς λόγους – θεωρούν μειονέκτημα προέρχομαι από την περιφέρεια.

9) Ζούμε στον ρυθμό του «Καλλικράτη». Τι θα πρέπει να περιμένουμε στην Ροδόπη;

Να τονίσω πρώτα πως η μεγάλη αυτή αλλαγή στη τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και το επιτελικό κράτος θα αλλάξει άρδην το τοπίο, όχι μόνο στους τομείς αυτούς αλλά και στην κοινωνία, την οικονομία, την υγεία, την παιδεία και την ανάπτυξη.

Πιστεύοντας στην αποκέντρωση, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις μεγάλες τομές και τολμά να το κάνει σε δύσκολες εποχές. Σε τοπικό επίπεδο θα ισχύσουν και εδώ τα κριτήρια που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αποκτήσουμε λιγότερες και ισχυρότερες αυτοδιοικητικές μονάδες και Περιφέρειες. Ήδη οι βασικές δομές του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν τεθεί σε διαβούλευση, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης για τη χωροθέτηση θα γίνει σύντομα και θα τεθεί και αυτή σε διαβούλευση, οπότε και όλοι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους.

Οι δήμοι όμως που θα προκύψουν στη Ροδόπη θα είναι αυτοί που θα έχουν μέλλον προς όφελος του πολίτη και όχι ανάλογα με το τι συμφέρει σε κάποιους . Αυτό λοιπόν, πρέπει να το κατανοήσουν οι πάντες, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και μόνον.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr