kouvelis_1

Φ. Κουβέλης στην Ξάνθη: “Όχι στην αριστερά της περιχαράκωσης”

12 Δεκεμβρίου 201006:36

KOUVELIS_1

Τις βασικές θέσεις του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς παρουσίασε στην Ξάνθη ο Φώτης Κουβέλης ενώ σχολίασε τόσο το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και τις εξελίξεις στην οικονομία και τα εργασιακές σχέσεις.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θράκη ο Φώτης Κουβέλης πραγματοποίησε ομιλία αίθουσα του Ξενοδοχείου Ελισσώ. Νωρίτερα παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο όπου οριοθέτησε την ταυτότητα του νεοσύστατου κόμματος αναφέροντας απαρτίζεται από δυνάμεις του ΣΥΝ, ανένταχτους αριστερούς, στελέχη της πολιτικής οικολογίας και άλλους ανήσυχους πολίτες ενώ τοποθέτησε τους στόχους του κόμματός του ως την «ανανέωση στην πολιτική, τόλμη στη δράση και ευθύνη για την κοινωνία και τη χώρα.

Ενθάρρυνση της δημοκρατικής αριστεράς το αυτοδιοικητικό αποτέλεσμα

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δημοτικές εκλογές και τις επιλογές του κόμματός του. Ανέφερε μεταξύ άλλων τις επιλογές του  Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα και του Γιάννη Δημαρά στην Πάτρα, που ήταν άκρως επιτυχημένες σημειώνοντας: «Το αυτοδιοικητικό εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί σημαντική ενθάρυνση και προτροπή για την παρουσία στην πολιτι΄κη ζωή του τόπου» ενώ επεσήμανε το πλαίσιο με το οποίο κινήθηκε το κόμμα του στις πρόσφατες εκλογές.

Kριτική για τα εργασιακά

Για την επίθεση που γίνεται στις αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όσοι επικαλούνται το κόστος εργασίας για να σκεπάσουν τις ευθύνες τους, εισηγούνται να συμπεριφερθεί η Ελλάδα στους εργαζόμενους όπως σε κάποιες χώρες όπου το μεροκάματο δεν έχει αξία. Όσοι υποστηρίζουν ότι το κόστος εργασίας είναι  το μεγάλο εμπόδιο μας καλούν σε ένα εργασιακό μεσαίωνα. Αυτόν τους τον χαρίζουμε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η απορύθμιση των εργασιών σχέσεων, η απελευθέρωση απολύσεων και η κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων δεν θα συμβάλλει στην οικονομική  ανάκαμψη αλλά αντέτεινε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να επιβάλει τα μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς έκρινε πως δεν ήταν αναπόφευκτη η προσφυγή της Ελλάδα στο ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για λάθη της κυβέρνησης που οδήγησαν εκεί και απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας, αφού «δεν το θέλουν οι δανειστές μας»  και ανέφερε ότι η παγκόσμια κρίση επηρέασε αρκετά τη χώρα καθώς δεν διαθέτει τις ανάλογες δομές .

«Είμαστε το κράτος με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες» είπε ο Φώτης Κουβέλης για να συμπληρώσει σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης ότι «Το λάθος είναι πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία που παρήγαγαν την κρίση. Δεν έκανε τίποτα για να πατάξει τη διαφθορά και το πελατειακό κράτος που αποτελούν βασικές αιτίες για την αποδόμηση του κράτους». Παράλληλα επέκρινε την αύξηση της έμμεσης φορολογίας έναντι της άμεσης, την οποία χαρακτήρισε άδικη.

Σύγχρονη Αριστερά όχι με «φθαρμένα εργαλεία»

Σε ότι αφορά στην αριστερά ανέφερε ότι το κόμματου αποτελεί «…εναλλακτική αριστερή πρόταση που θα δίνει πρόταση διεξόδου. Ένας από τους λόγους που η αριστερά παραμένει χρόνια στο περιθώριο της πολιτικής ζωής του τόπου είναι γιατί δεν έχει καταθέσει την εναλλατική πολιτική πειστική της πρόταση. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε η αριστερά της περιχαράκωσης, δεν θέλουμε να ερμηνεύουμε τη σύγχρονη σύνθετη πραγματικότητα με φθαρμένα εργαλεία του παρελθόντος. Εμείς καλούμε τον κόσμο να έρθει στη Δημοκρατική Αριστερά.»

Τέλος, σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά απέδωσε τη στασιμότητα στο Κυπριακό στην αδιαλλαξία της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς και τάχθηκε υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Η δραστηριότητα Κουβέλη στην περιοχή

Η εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο Ελισσώ συγκέντρωσε αρκετό κόσμο, ανάμεσά τους ο Χρήστος Πούλιος, ο Νίκος Ανταμπούφης και ο Δημ. Σύμβουλος Νίκος Φωτιάδης που προέρχονται από άλλους κομματικούς χώρους και είχαν συζήτηση με τον Φώτη Κουβέλη πριν την ομιλία του. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας επισκέφθηκε την Κομοτηνή ενώ την Κυριακή παρέμεινε στην Ξάνθη και είχε συναντήσεις με στελέχη της τοπικής οργάνωσης πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.

kouvelis_1

KOUVELIS_6

KOUVELIS_7

kouvelis_5


kouvelis_3

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr