Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Σκιά είναι” στην Κομοτηνή

22 Φεβρουαρίου 201018:29

Skia_einai_book_2009Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου , στις 20:00, το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Κομοτηνής

και τις εκδόσεις «Αρμός», παρουσιάζουν, τη νέα ποιητική συλλογή της ποιήτριας Ελένης Δημητριάδου-Εφραιμίδου με τίτλο «Σκιά είναι»

 Μια ακτινογραφία της διαχρονικής ανά την πορεία του ανθρώπου φιλοχρηματίας και των μικροτήτων που την αγκιστρώνουν επιχειρεί η Ξανθιώτισσα ποιήτρια Ελένη Δημητριάδου-Εφραιμίδου στην 5η της ποιητική συλλογή «Σκιά είναι».

 Εκτείνοντας την ποιητική της ψυχογραφία στα βάθη του χρόνου και των μυθολογικών παραδόσεων μα παράλληλα και στα ποικίλα μήκη και πλάτη της γης, η ποιήτρια ανιχνεύει την εκδήλωση των ανθρώπινων ενεργειών στη Σκιά του χρήματος.

 Με αφορμή το σκοτεινό αυτό συλλογικό ασυνείδητο, καταγγέλλει τις σύγχρονες μορφές της εξουσίας του, σαρκάζει, αυτοσαρκάζεται και  φιλοσοφεί πάνω στις έννοιες  και τις προεκτάσεις της Σκιά αυτής, που επηρεάζουν αρνητικά τις λειτουργίες τις ανθρώπινης ψυχής.

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η Ελένη Δημητριάδου-Ευφραιμίδου γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Ασχολείται με τα γράμματα και τον πολιτισμό της πόλης και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος και μέλος σημαντικών πολιτιστικών φορέων της.
Στα γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1974 με ποιήματα που δημοσίευσε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Από το 1982 εώς το 1992 συνεργάστηκε με το ετήσιο περιοδικό “Θρακικά Χρονικά” του Στέφανου Ιωαννίδη, δημοσιεύοντας ποίηση και δοκίμιο. Εξέδωσε πέντε ποιητικές συλλογές καθώς και την θεατρική απόδοση του διηγήματος του Γ. Μ. Βιζυηνού «Μοσκώβ-Σελήμ» το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο Ιπεκτσί (1997-99). Επιμελήθηκε επίσης την Ανθολογία «Σύγχρονοι Θράκες ποιητές» εκδ. Σπανίδης,2007. Ποιήματα της διακρίθηκαν σε  πανελλήνιους διαγωνισμούς. Δοκίμια και κριτικές της για την ποίηση έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης.

 

Εισηγητές:

  • Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας
  • Γιάννης Στρούμπας, φιλόλογος-ποιητής

 Αποσπάσματα θα αναγνώσει η Ελένη Δημητριάδου-Εφραιμίδου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Παπασωτηρίου», στην οδό Ορφέως 21, στην Κομοτηνή.

Skia_einai

 

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr