sxoleio

“Στο πόδι” η ομογένεια για την ελληνική γλώσσα

27 Απριλίου 201004:18

sxoleioΜε πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωκεανίας, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

παναυστραλιανή συνάντηση φορέων της ομογένειας, εκπροσώπων των Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών, καθώς επίσης και των ομοσπονδιακών και πολιτειακών Βουλευτών ελληνικής καταγωγής, κας Μαρίας Βαμβακινού (εκπροσωπώντας και τον κ. Στάθη Γεωργανά) και κας Τζένης Μικάκου, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Αλέξιου Χριστόπουλου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χρήστου Σαλαμάνη και του Εκπαιδευτικού Ακόλουθου κ. Χαράλαμπου Λαδόπουλου.

Το κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με σκοπό να συμπεριληφθεί η ελληνική γλώσσα στο ενιαίο παναυστραλιανό πρόγραμμα σπουδών, που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2012.

Το ΣΑΕ Ωκεανίας πρότεινε ένα τριπλό πρόγραμμα δράσης που απαρτίζεται από:

1. Εκπαιδευτική Κινητοποίηση: Σύνταξη εκ μέρους των πανεπιστημιακών ενός κειμένου αρχών, που να νομιμοποιούν την εισαγωγή των νέων ελληνικών σε παναυστραλιανό επίπεδο.

2. Οργανωτική Κινητοποίηση: Τη συντονισμένη κινητοποίηση των ομογενειακών οργανώσεων, με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού υπογραφών για υποβολή στην αρμόδια Υπουργό και επαφές με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

3. Λόμπυ: Συντονισμό των ενεργειών, σε συνεργασία με τους ομογενείς και τους φιλέλληνες πολιτικούς όλου του πολιτικού φάσματος, με σκοπό την προώθηση των θέσεων της ομογένειας σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας, κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι “μόνο εφόσον δράσουμε συντονισμένα και μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον σκοπό μας. Η εκστρατεία για τα νέα ελληνικά, τόνισε, θα πρέπει να λειτουργήσει ως βάση συσπείρωσης και συνένωσης όλων των ομογενειακών φορέων, συλλόγων και προσωπικοτήτων.

“Η διασκορπισμένη και σπασμωδική δράση”, συνέχισε ο κ. Αγγελόπουλος, “ουσιαστικά θα αποδυναμώσει την υπόθεσή μας και θα εξανεμίσει τις πιθανότητες επιτυχίας μας. Το ΣΑΕ Ωκεανίας, με συστηματικά σχεδιασμένες ενέργειες, θα επιχειρήσει να φέρει την παροικία σε μια κοινή πλατφόρμα δράσης, την οποία όσοι επιθυμούν θα μπορούσαν να λάβουν ως αφετηρία, για να δομήσουν τα ιδιαίτερα επιχειρήματα που θα προτείνουν στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, είναι βασικό να υπάρχει μια κοινή γραμμή και βάση, ούτως ώστε να τονιστεί η ομόνοια και ομογνωμία της ελληνικής παροικίας σε αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα”.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη σύσταση “Επιτροπής Εκπαιδευτικής Κινητοποίησης”, αποτελούμενης από πανεπιστημιακούς τμημάτων ελληνικών σπουδών όλων των αυστραλιανών πανεπιστημίων, για τη σύνταξη ενός κειμένου αρχών για τα νέα ελληνικά, το οποίο ως προσχέδιο θα διανεμηθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους για σχολιασμό και προσθήκες. Επικεφαλής της επιτροπής θα είναι ο Δρ. Βρασίδας Καραλής, ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να συντονίσει, σε συνεργασία με τον καθηγητή Μιχάλη Τσιανίκα και όλους του ειδικευμένους επιστήμονες, την τελική σύνταξη ενός κειμένου αρχών, με βάση γλωσσολογικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα, το οποίο να πείθει για τη νομιμότητα και το δίκαιο του αιτήματος. Η Επιτροπή θα πλαισιωθεί ανά Πολιτεία από αντιπρόσωπους φορέων διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αντιπρόσωπους ελληνικών φοιτητικών ενώσεων.

Εκλέχθηκε επίσης επιτροπή αποτελούμενη από τον Συντονιστή ΣΑΕ Ωκεανίας κ. Γ. Αγγελόπουλο και τους προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων Σίδνεϊ, Μελβούρνης και Αδελαϊδας, και της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης κ.κ. Χ. Δανάλη, Β. Παπαστεργιάδη, Β. Ελοβάρη και Σ. Αγγελοδήμου αντίστοιχα, προκειμένου να συναντηθούν με το Ελληνο-Αυστραλιανό Συμβουλίο (ΑΗC), για συνεργασία στην κοινή πορεία που αποφασίσθηκε.

Παράλληλα, συγκροτήθηκε “Επιτροπή Οργανωτικής Κινητοποίησης”, απαρτιζόμενη από αντιπρόσωπους του ΣΑΕ Ωκεανίας, Ελληνικών και Κυπριακών Κοινοτήτων και των Ομοσπονδιών τους, και του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου (ΑΗC), έπειτα από θετική εισήγηση της προαναφερόμενης επιτροπής. Η συγκεκριμένη Επιτροπή θα πλαισιώνεται ανά Πολιτεία και από ενώσεις/ομοσπονδίες εθνικοτοπικών συλλόγων ή και άλλων παροικιακών οργανισμών.

Ο Πρέσβης κ. Χριστόπουλος είπε ότι “η σημερινή συνάντηση είναι πάρα πολύ σημαντική για τον πολιτισμό μας, διότι βασικό εργαλείο του είναι η γλώσσα, και ο πολιτισμός είναι η δύναμη που μας βοήθησε να ξεπεράσουμε πολλές αντιξοότητες”. Τόνισε επίσης, ότι “η πολιτική ηγεσία πολλών κρατών σπουδάζει και μιλά σήμερα ελληνικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιαπωνία και την Κίνα”.

Η ομοσπονδιακή βουλευτής του Εργατικού κόμματος κα Μαρία Βαμβακινού υπογράμμισε ότι η απόφαση για την ένταξη της ελληνικής γλώσσας είναι ως επί το πλείστον πολιτική, και θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις και τις ενέργειες προς τους αρμόδιους πολιτικούς ηγέτες.

Η κα Τζένη Μικάκου, Κοινοβουλευτική Γραμματέας Σχεδιασμού της κυβέρνησης της Βικτώριας, συμφωνώντας με την κα Βαμβακινού, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της υποβολής των συγκεντρωθέντων υπογραφών προς τις αρχές και τη σημασία της ενότητας της παροικίας για το σκοπό αυτό.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν οι σύνεδροι, ενώ οι κύριοι εισηγητές ήταν οι Δρ. Β. Καραλής και καθ. Μ. Τσιανίκας, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία να μεταφερθεί προς τους αρμόδιους ότι εκτός από τα μορφωτικά και εκπαιδευτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γλώσσας, υπάρχει ήδη και λειτουργεί μια σοβαρή υποδομή, διδακτικό προσωπικό, υλικό και εκπαιδευτικά προγράμματα, που αποτελούν επένδυση εκατομμυρίων, από τα οποία θα ωφεληθεί η κυβέρνηση.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Αγγελόπουλος, ευχαριστώντας τους παρευρεθέντες συμβούλους του ΣΑΕ Ωκεανίας, κ. Μιχάλη Χριστοδούλου και Χάρη Δανάλη για τη συμβολή τους και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για τη φιλοξενία, τόνισε ότι όλοι πρέπει να απαντήσουμε με μια φωνή και συντονισμένη δράση, για να ευελπιστούμε προς ένα αίσιο αποτέλεσμα και έκανε έκκληση προς όλους τους ομογενειακούς φορείς, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνασπιστούν όλοι μέσα σε μια πλατφόρμα συναίνεσης και συνεργασίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Πανεπιστήμια Sydney, Macquarie, UNSW, La Trobe, Flinders, Notre Dame and Charles Darwin, τις Ελληνικές Κοινότητες, Μεβούρνης, Σίδνεϊ, Αδελαϊδας, Βόρειας Αυστραλίας, Δυτικής Αυστραλίας, Καμπέρας, Αγ. Νικολάου Καμπέρας, Ομοσπονδία Ορθ. Κοιν. Αυστραλίας, Επτανησιακή Ομοσπονδία, ΑΧΕΠΑ (ΑΗΕΡΑ), Victoria School of Languages, MGTAV, Greek Schools VIC, Κυπριακές Κοινότητες Σίδνεϊ, Μελβούρνης, Ντάργουϊν, Αδελαϊδας, Βρισβάνης, Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας, ΠΑΣΕΚΑ, ΜΜΕ, εκπαιδευτικοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr