Πτωχεύσεις εξπρές με δεύτερη ευκαιρία

19 Οκτωβρίου 201610:57

Σημαντικές αλλαγές στην πτωχευτική διαδικασία των εταιριών περιλαμβάνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Κεντρικός στόχος του νέου κώδικα είναι η ταχεία εξυγίανση βιώσιμων επιχειρήσεων (μικρών και μεγάλων) και ο αισθητός περιορισμός των δόλιων «κανονιών» στην αγορά. Ο νέος κώδικας περιλαμβάνει πτωχεύσεις εξπρές-με την οριστική απαλλαγή από τα χρέη εντός διετίας- και δίνει τη δυνατότητα επιχειρηματικής επανεκκίνησης. Επί της ουσίας προσφέρει δεύτερη ευκαιρία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όσους ιδιοκτήτες ή μετόχους ήταν συνεργάσιμοι κατά τη διάρκεια της πτωχευτικής διαδικασίας και καθιερώνει «fast track» διαδικασίες για τη διάσωση επιχειρήσεων που περιλαμβάνει «κούρεμα» οφειλών.

Πρόκειται αναμφίβολα για τολμηρές παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διευθέτησης των επιχειρηματικών οφειλών και ιδίως των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα ικανοποιούν και ένα πάγιο ερώτημα του επιχειρηματικού κόσμου, σχετικά με την δεύτερη ευκαιρία που θα πρέπει να δίνεται σε επιχειρηματίες, με την προϋπόθεση ότι αυτοί είναι συνεργάσιμοι και λειτουργούν σε εξόχως νόμιμα πλαίσια.

Τα κεντρικά σημεία του νέου πτωχευτικού κώδικα είναι τα εξής:

Πτωχεύσεις εξπρές και δεύτερη ευκαιρία

Με το νέο πτωχευτικό κώδικα δίνεται νέα ευκαιρία στον οφειλέτη να ανοίξει ξανά την εταιρία του και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Με την πάροδο δύο ετών ο οφειλέτης μπορεί να δραστηριοποιηθεί και πάλι επιχειρηματικά με την εταιρία, έχοντας απαλλαγή με δικαστική απόφαση από χρέη τόσο προς τρίτους όσο και προς το δημόσιο. Για να προκύψει αυτή η ευμενής εξέλιξη, θα πρέπει ο οφειλέτης να αποδειχθεί συνεργάσιμος κατά την πτωχευτική διαδικασία αλλά και να αποσαφηνιστεί κατόπιν ενδελεχών ελέγχων από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, ότι η πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές του.

Ελεγχοι του ΣΔΟΕ για ύποπτα «κανόνια»

Μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα η κυβέρνηση επιθυμεί να επιβάλει την.. τάξη στην αγορά και να προλάβει «φαινόμενα» επιτήδειων επιχειρηματιών που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα νέα δεδομένα. Γι αυτό τα ελεγκτικά όργανα του κράτους και υπάλληλοι του ΣΔΟΕ αναλαμβάνουν δράση, προκειμένου να ελέγχουν διεξοδικά τα ύποπτα «κανόνια» επιχειρήσεων, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» οικονομικές καταστάσεις αλλά και την περιουσία των εταιριών που βρίσκονται υπό πτώχευση.

Fast track διαδικασίες πτώχευσης-Απομάκρυνση οφειλετών από τη διοίκηση

Το μεγάλο στοίχημα του νέου πτωχευτικού κώδικα, ακούει στο όνομα ταχύτητα εκτέλεσης των διαδικασιών πτώχευσης. Με απόλυτο γνώμονα την καθιέρωση αυτών των «φαστ τρακ» ενεργειών, δίνεται η δυνατότητα απομάκρυνσης οφειλετών από τη διοίκηση των εταιριών, αν οι τελευταίοι αποτελούν τροχοπέδη στη γρήγορη εξέλιξη της όλης διαδικασίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται η απομάκρυνση μετόχων που δεν είναι συνεργάσιμοι, ώστε να εκκαθαρίζονται ταχύτερα οι εταιρείες. Επίσης προβλέπεται «κούρεμα» και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Παράλληλα στο νέο πτωχευτικό κώδικα γίνεται λόγος για αναστολή των ατομικών και συλλογικών διώξεων σε βάρος του οφειλέτη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει η συμφωνία εξυγίανσης είναι η επικύρωσή της από το πτωχευτικό δικαστήριο, το οποίο συνεδριάζει μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης για εξυγίανση.

Πηγή: sofokleousin.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr