Πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια προκαλεί ο πόλεμος Τραμπ – FED και η προοπτική shutdown

25 Δεκεμβρίου 201821:36

Σε πτώση παρέσυραν και τα ασιατικά χρηματιστήρια οι ανησυχίες των επενδυτών από την υποχώρηση των τιμών στην Wall Street, τις νέες δηλώσεις Τραμπ κατά της FED αλλά και την προοπτική shutdown στις λειτουργίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 5% την Τρίτη, επίδοση που είναι η χειρότερη από τον Απρίλιο του 2017, ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης τα χρηματιστήρια στη Σαγκάη, στη Μπανγκόγκ και στη Ταϊβάν.

Τις ανησυχίες των επενδυτών επιδεινώνει η διαμάχη του Προέδρου Τραμπ τον επικεφαλής της FED καθώς και η προοπτική ενός κυβερνητικού «shutdown».

Ειδικά για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η παραμονή των Χριστουγέννων ήταν η χειρότερη, αντίστοιχη, ημέρα  στην ιστορία του. Ο Dow Jones έχασε περισσότερες από 650 μονάδες τη Δευτέρα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον χειρότερο Δεκέμβριο από τον Δεκέμβριο του 1931.

Ο Πρόεδρος Τραμπ επαναδιατύπωσε τις αιχμές του κατά της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας ενώ προσπάθησε να κάνει ένεση εμπιστοσύνης λέγοντας ότι «οι αμερικανικές εταιρίες είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο» και ότι «παρουσιάζουν τεράστιες αγοραστικές ευκαιρίες για τους επενδυτές».

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις εταιρίες μας. Έχουμε εταιρίες, τις μεγαλύτερες στον κόσμο και τα πηγαίνουν πραγματικά καλά», είπε ο Τραμπ που τη Δευτέρα επιτέθηκε στην FED, λέγοντας ότι αυτή συνιστά το μόνο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας.

Το αμερικανικό σημείωσε απότομη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες στον απόηχο των ανησυχιών για ασθενέστερη ανάπτυξη, με τον Τραμπ να ασκεί δημοσίως κριτική στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο ο ίδιος διόρισε.

Πληροφορίες που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν τον Τραμπ να συζητά ακόμη και το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Πάουελ για τον οποίο έχει δηλώσει ότι «δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένος μαζί του».

Και οι τρεις μεγάλοι δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έχασαν πάνω από 2% την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο S&P 500 έχει χάσει περίπου 19,8 ποσοστιαίες μονάδες από τις 20 Σεπτεμβρίου, ελάχιστα κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% που τον εισάγει στην φάση του «bear market».

Τέλος, η επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών Στέφεν Μνούχιν με τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας για τις Χρηματαγορές, επέτεινε παρά τις καθησύχασε τις ανησυχίες  των αγορών.

Επιβαρυντικές του κλίματος ήταν και οι δηλώσεις Τραμπ, για την προοπτική αναστολής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών (shutdown), σημειώνοντας ότι αυτή θα διαρκέσει μέχρι να ικανοποιηθεί η απαίτησή του για την ψήφιση των δαπανών για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

«Δεν μπορώ να σάς πω πότε θα ξανανοίξει η κυβέρνηση», δήλωσε ο Τραμπ έπειτα από επικοινωνία του μέσω βίντεο για τα Χριστούγεννα με αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό. «Μπορώ να σάς πω ότι δεν θα ξανανοίξει μέχρι να έχουμε έναν τοίχο, έναν φράκτη, πείτε το όπως θέλετε. Θα το ονομάσω όπως θέλουν, αλλά το ίδιο κάνει. Είναι ένα φράγμα για τους ανθρώπους που συρρέουν στην χώρα, για τα ναρκωτικά».

Και πρόσθεσε: «Αν δεν το έχουμε αυτό (το τείχος), δεν ξανανοίγουμε».

Η χρηματοδότηση του ενός τετάρτου των ομοσπονδιακών προγραμμάτων, που αφορούν τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφαλείας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, έληξε τα μεσάνυκτα της Παρασκευής. Χωρίς συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου, η αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα παραταθεί μέχρι το νέο έτος.

Η κατασκευή του τείχους είναι μία από τις πιο συχνές υποσχέσεις του Τραμπ κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά οι Δημοκρατικοί είναι κατηγορηματικά αντίθετοι απέναντι στο σχέδιο.

Πηγή: BBC, Reuters

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr