Στην κατανάλωση και τις αλλαγές των συνηθειών του κόσμου γύρω από το πολύ βασικό προϊόν του ψωμιού, αποτυπώνεται το μέγεθος της οικονομικής κρίσης.
Αυτό προκύπτει από τις αλλαγές που έχουν γίνει στην καταναλωτική συμπεριφορά, όπως τις καταγράφουν οι αρτοποιοί της Ξάνθης. Ο Πρόεδρος του Σωματείου των Αρτοποιών Παναγιώτης Αμπεριάδης αναφέρει ότι η πτώση στην κατανάλωση που είναι πολύ μεγάλη, δεν είναι το μοναδικό σημάδι της κρίσης.
70% είναι η πτώση στην κατανάλωση των αρτοσκευασμάτων αφού δεν αποτελούν βασικό διατροφικό είδος και θεωρούνται, πια, πολυτέλεια. Παράλληλα η κατανάλωση του ψωμιού στα χωριά της περιοχής έχει μειωθεί κατακόρυφα , σε ποσοστό ίσως και πάνω από 50% , καθώς σε αρκετά σπίτια ζυμώνουν πλέον ψωμί για να εξοικονομήσουν ακόμη και τα ελάχιστα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά ενός κιλού ψωμιού από το φούρνο.
Δεν πετάνε το ψωμί στα σπίτια
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Π. Αμπεριάδης, στα σπίτια της Ξάνθης δεν πετάνε, πια, το μπαγιάτικο ψωμί όπως παλιά αλλά το καταναλώνουν και την επόμενη μέρα μέχρι να τελειώσει. Τέλος, τα αρτοποιεία παράγουν ψωμιά των 2 κιλών από τα οποία ο κόσμος επιλέγει να αγοράσει μέρος μόνο και να χρεωθεί με το κιλό, ώστε να προσαρμόσει την ποσότητα που χρειάζεται στις ανάγκες της οικογένειας !
Η κρίση δεν εξαιρεί το καθημερινό ψωμί από τις περικοπές του οικογενειακού προϋπολογισμού και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι αρτοποιοί.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;