Ψήφισμα των Συλλόγων Φοιτητών Ξάνθης και του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης

22 Ιανουαρίου 201616:22

Σε κοινό ψήφισμα τους οι Σύλλογοι Φοιτητών Ξάνθης  Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης αναφέρουν:

Η κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ξάνθη γίνεται όλο και πιο τραγική. Ολοένα και περισσότεροαπαξιώνεται εντέχνως ο χαρακτήρας του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, όπως προτάσσεται από τις ευρωπαϊκές επιταγέςκαι εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι πλειονότητα των παροχών του πανεπιστημίου προς τους φοιτητές αναιρούνται η μία μετά την άλλη με αποτέλεσμα όχι μόνο να δυσκολεύεται η τεράστια πλειονότητα των φοιτητών να περατώσει τις σπουδές του, αλλά και πολλές φορές να απειλείται η σωματική ακεραιότητα μας. Σ’ αυτό συνηγορούν μία σειρά από γεγονότα του τελευταίου διαστήματος, ευθύνη για τα οποία φέρουν ξεκάθαραοι διοικητικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με μία σειρά από επιλογές το τελευταίο διάστημα.

Καταρχάς κατά το τελευταίο έτος ο αριθμός του προσωπικού των φυλάκων έχει μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του μισού, ενώ οι εναπομείναντες λαμβάνουν μισθούς πείνας (πλάι στις καθαρίστριες), έρμαιοι του εργολαβικού κάτεργου. Αποτέλεσμα των απολύσεων αυτών είναι οι χώροι του πανεπιστημίου να μένουν αφύλαχτοι. Ενδεικτικά, τα Σαββατοκύριακα το πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό και οποιαδήποτε ακαδημαϊκή-πολιτιστική-πολιτική δραστηριότητα δε λαμβάνει χώρα. Ακόμα, οι χώροι των εστιών λίγο έξω από την πόλη πλέον δεν έχουν την παραμικρή φύλαξη. Έτσι, πριν κάποιες ημέρες οι φοιτητές της Ξάνθης γίναμε μάρτυρες μίας ακόμα σοβαρής ληστείας σε δωμάτιο των εστιών. Η παραπάνω κατάσταση ευνοεί τις φωνές που θέλουν securityστα Πανεπιστήμια καταργώντας ουσιαστικά το άσυλο, κάτι που ήδη γίνεται σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας.

Για τις παροχές (ή μάλλον για την έλλειψη τους) μπορούν να σημειωθούν πολλά. Εδώ όμως αξίζει να σταθούμε σε δύο σημεία* στις μεταφορές και στη σίτιση. Η σύμβαση του πανεπιστημίου με τα αστικά λεωφορεία έπαυσε αναπάντεχα προ ημερών και τη θέση της πήρε άλλη με υπεραστικού τύπου λεωφορεία, τα οποία έχουν σαφώς μικρότερη χωρητικότητα. Και ενώ οι μετακινήσεις ήταν ήδη μια πολύ επίπονη διαδικασία με το να στοιβαζόμασταν όσοι και αν χωρούσαμε στα λεωφορεία, πρόκειται πλέον να γίνει πραγματικά το αδιαχώρητο, λαμβάνοντας υπόψη και την επικείμενη μεταστέγαση και του τμήματος των πολιτικών μηχανικών στο χώρο του πανεπιστημίου έξω από την πόλη.

Και ερχόμαστε στο επίμαχο ζήτημα της σίτισης. Μετά τη λήξη της σύμβασης του πανεπιστημίου με την εταιρία «ΧΟΥΤΟΣ Α.Ε.», για την οποία μεριμνούσαν ευνοιοκρατικά επί σειρά ετών οι εκάστοτε διοικήσεις του πανεπιστημίου με κύριους ιθύνοντες τους κ.Καραμπίνη και κ.Σιμόπουλο, τη σίτιση του ΔΠΘ ανέλαβε στις 5/11/15 η εταιρία «ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.» . Η νέα σύμβαση προβλέπει την παροχή υπηρεσιών για δύο έτη σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, με κόστος 6.210.000Ευρώ!! Και ενώ θα περίμενε κανείς πως με την καταβολή αυτού του αστρονομικού ποσού θα σιτίζονται όλοι οι φοιτητές του ιδρύματος, αναμένεται το επόμενο διάστημα να εκδοθούν λίστες που επιλεκτικά θα ορίζουν ως δικαιούχους τους οικονομικά πιο ασθενέστερους. Προφανώς και οι δικαιούχοι θα μειώνονται κατά το δοκούν της εταιρίας, μάρτυρες του οποίου έχουμε γίνει συχνά κατά το παρελθόν.             

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάντια απαντάμε κατηγορηματικά πως θα διεκδικήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για τις σπουδές μας, ενάντια σε κάθε διοικητική αρχή που αδιαφορεί για τις ανάγκες μας.

Απαιτούμε:

– κάλυψη όλων των αναγκών σε σίτιση                                    

-επαρκείς μεταφορές για όλους

– επαρκή φύλαξη των χώρων του πανεπιστημίου, ανοιχτό πανεπιστήμιο

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr