Προβλήματα στην ολοκλήρωση της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου Σαμοθράκης

20 Απριλίου 201718:15

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, σχετικά με τα προβλήματα που εντοπίζονται στην ολοκλήρωση του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου του Δήμου Σαμοθράκης.

Στην Ερώτηση γίνεται λόγος ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο υποέργο απαιτείται συμπληρωματική πίστωση της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Το παραπάνω ποσό θεωρείται απαραίτητο διότι η μη εξασφάλισή του θα κρίνει την πορεία του συνόλου του έργου.

Υπογραμμίζεται, ότι έχει ολοκληρωθεί το υποέργο που αφορά το δίκτυο άρδευσης της περιοχής και θα ήταν αδιανόητο να έχει κατασκευαστεί το δίκτυο και να μην υπάρχει δεξαμενή να το τροφοδοτήσει.

Αξίζει να τονισθεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της απένταξης του συνόλου του έργου, με αποτέλεσμα αυτό να μην ολοκληρωθεί και να χρεωθούν οι πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι τώρα στους Εθνικούς Πόρους.

Ο Υπουργός ερωτάται μεταξύ άλλων εάν σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την υπάρχουσα εργολαβία με το συμπληρωματικό ποσό που απαιτείται κι αν προτίθεται να επαναπροκηρύξει το έργο.

Αναλυτικά η Ερώτηση

“Στις 28-11-2016 καταθέσαμε Κοινοβουλευτική αναφορά στο προεδρείο του Κοινοβουλίου σχετικά με την αναβολή έναρξης εργασιών του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου, του Δήμου Σαμοθράκης η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μη καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων.

Στην από 5/1/2017 (Αρ. Πρ: 260) απάντηση ο Υπουργός αναφέρθηκε στα έγγραφα τα οποία έπρεπε να αποσταλούν από τον Δήμο Σαμοθράκης. Η πληροφόρηση που έχουμε από Θεσμικούς Φορείς, αλλά και γενικότερα από Φορείς της Τοπικής Κοινωνίας είναι ότι:

  • Έχουν αποσταλεί εδώ και δύο μήνες από τον Δήμο Σαμοθράκης το σύνολο των Υπεύθυνων δηλώσεων που αφορούν στην συνέχιση του ενδιαφέροντος από την πλευρά των ιδιοκτητών σύμφωνα με τον συνταχθέντα κτηματολογικό πίνακα.
  • Έχουν αποσταλεί από την Δ/νση Τεχνικών Μελετών, Κατασκευών και Τοπογραφίας του ΥΠΑΑΤ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή, όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί με τις υπεύθυνες δηλώσεις των ενδιαφερομένων.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων διαπιστώθηκε, σύμφωνα με σχετική πληροφόρησή μας, ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο υποέργο απαιτείται συμπληρωματική πίστωση της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά την αποζημίωση που δικαιούται ο ανάδοχος σύμφωνα με τον Ν.3669/2008 λόγω διάλυσης της Σύμβασης, αλλά κυρίως για την κάλυψη του  κόστους που απαιτείται για την προστασία του αγωγού εντός του χειμάρρου του Ξηροποτάμου καθώς και για την κατασκευή του δρόμου πρόσβασης προς το πρόφραγμα, αφού έχουν τροποποιηθεί οι συνθήκες του έργου.

Το παραπάνω ποσό θεωρείται απαραίτητο διότι η μη εξασφάλισή του θα κρίνει την πορεία του συνόλου του έργου.

Σας επισημαίνουμε ότι έχει ολοκληρωθεί το υποέργο που αφορά το δίκτυο άρδευσης της περιοχής και θα ήταν αδιανόητο να έχουμε το δίκτυο κατασκευασμένο και να μην υπάρχει δεξαμενή να το τροφοδοτήσει.

Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της απένταξης του συνόλου του έργου, με αποτέλεσμα αυτό να μην ολοκληρωθεί και να χρεωθούν οι πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι τώρα στους Εθνικούς Πόρους.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Εάν σκοπεύει να αναβιώσει την διαλυθείσα σύμβαση;
  2. Εάν σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μετά την αναβίωση της διαλυθείσας σύμβασης την υπάρχουσα εργολαβία με το συμπληρωματικό ποσό;
  3. Εάν προτίθεται να επαναπροκηρύξει  το έργο;
  4. Τι θα γίνει με τις πληρωμές των αποζημιώσεων λόγω των απαλλοτριώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες;
  5. Τι άλλα παρόμοια έργα σχεδιάζετε να υλοποιήσετε στο νησί της Σαμοθράκης με στόχο την προαγωγή του πρωτογενούς τομέα, όπως αυτός εκφράζεται με τους τρεις πυλώνες του Υπουργείου σας, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία;’

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr