Πρωτοβουλία μετεγκατάστασης προσφύγων από το Εσκί Καπού Καβάλας

22 Μαΐου 201618:51

Για περισσότερο από μισό χρόνο στην πόλη της Καβάλας ζήσαμε μια πραγματικότητα που καμιά φαντασία δεν θα μπορούσε να πλησιάσει πριν από μερικούς μήνες. Δύο καράβια κάθε εβδομάδα ξεφόρτωναν ανθρώπους που έμπαιναν (ή τους έβαζαν… – ανάλογα) σε λεωφορεία για να πάνε …κάπου. Τους είπαν πολιτικούς πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες, παράνομους μετανάστες κλπ. Κάποια στιγμή, μια χιλιάδα απ αυτούς «ξέμειναν» στην πόλη μας.

Σε όλη αυτή την περίοδο αρκετοί από τους κατοίκους της Καβάλας, απόγονοι 2 ή 3 γενιάς οι περισσότεροι προσφύγων ή μεταναστών (σύμπτωση ή ειρωνεία της ιστορίας;), συμπαραστάθηκαν στους «ταξιδιώτες» αυτούς με ό,τι μπορούσε ο καθένας να προσφέρει είτε ατομικά είτε συλλογικά. Και στους «περαστικούς» και σ αυτούς που έμειναν. Η συμπαράσταση αυτή στήριξε σε μεγάλο βαθμό τους πρόσφυγες – μετανάστες αλλά και την αξιοπρέπεια μας. Δεν είναι μικρό πράγμα σε εποχή οικονομικής κρίσης – ανέχειας για κάποιους – να νοιάζεσαι να στηρίξεις τους περισσότερο κατατρεγμένους από σένα

Πριν λίγες εβδομάδες…

Εδώ και έναν περίπου μήνα οι «ροές» (τι όμορφα που τα λέμε!) σταμάτησαν και τα κέντρα προσωρινής εγκατάστασης «αποσυμφορήθηκαν» και έτσι έμειναν στην Καβάλα μόνο 300 πρόσφυγες, περίπου, από χίλιους. Οπότε, θα λέγε κανείς ότι τα πράγματα για πρόσφυγες και αλληλέγγυους είναι πολύ πιο εύκολα. Αμ δεν! Από όλη την περιφέρεια του νομού Καβάλας ο χώρος που κρίθηκε καταλληλότερος για να στεγάσει 300 πρόσφυγες (από τους οποίους οι μισοί είναι παιδιά) είναι ένα νταμάρι στο Εσκί Καπού δίπλα στην Εθνική οδό (ταχείας κυκλοφορίας) Καβάλας – Ξάνθης. Ένα δέντρο, πολλά αυτοκίνητα και πολλά φίδια. Αυτός είναι ο χώρος. Εκτός των άλλων και επικίνδυνος.

…η ιστορία δείχνει τον δρόμο της συνύπαρξης…

Ό,τι καλύτερο για τους πρόσφυγες αλλά και για τους μόνιμους κάτοικους, είναι οι πρόσφυγες να βρίσκονται μέσα στην ντόπια κοινωνία και την καθημερινότητα της με όλους τους τρόπους. Γιατί απλά αυτό είναι ανθρωπιά και επιπλέον από την ώσμωση αυτή κανείς δεν χάνει, μόνο να κερδίσει έχει. Αλλά ακόμη και για τους καχύποπτους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν κίνδυνοι σε μια προοπτική συνύπαρξης για περισσότερο χρόνο. Μόνο η απομόνωση και τα γκέτο υποκρύπτουν κίνδυνους. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα μείνουν, πόσοι θα μείνουν, πότε και πόσοι θα φύγουν. Μέχρι τότε, 500 κάτοικοι – πολίτες του νομού Καβάλας έχουν την δυνατότητα να περιθάλψουν έναν πρόσφυγα. Η αναλογία είναι αυτή. Δυο στους χίλιους.

σήμερα

Και για να γίνει μια αρχή, ζητάμε αυτήν τη στιγμή να κλείσει το «στρατόπεδο» στο Εσκί Καπού και να γίνει η μετεγκατάσταση των ανθρώπων σε έναν από τους πολλούς χώρους που υπάρχουν στην περιοχή μας και είναι τουλάχιστον, περισσότερο κατάλληλοι για ανθρώπους και πιο κοντά στους ανθρώπους. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το στρατόπεδο Ασημακοπούλου – Κωτσάλου, τα κτίρια των παλιών νοσοκομείων, το παλιό αεροδρόμιο, εγκαταλειμμένα σχολεία και καπναποθήκες κλπ. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ότι αυτό δεν είναι εφικτό για οικονομικούς λογούς. Οι αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες της προηγουμένης περιόδου αλλά και νέοι που σίγουρα θα προστεθούν σ αυτούς, ο καθένας από την θέση του, την ειδικότητα του και κυρίως την διάθεση του θα συμβάλλουν, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας να επιτευχθεί με ελάχιστο κόστος. Άλλωστε, μπορεί (και πρέπει) να ζητηθεί και η συνδρομή των ίδιων των προσφύγων γι’ αυτόν τον σκοπό.

και αύριο;…

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί, πως βραχύ – μεσοπρόθεσμα ο στόχος είναι, η συνύπαρξη μας με τους πρόσφυγες, φυσικά και αβίαστα και προς τούτο πρέπει σε πρώτη φάση να βοηθήσουμε στο να πετύχουν την δική τους αυτο-οργάνωση ώστε να μας χρειάζονται λιγότερο. Ούτε αυτοί ούτε εμείς επιλέξαμε να βρεθούμε σ αυτήν την κατάσταση. Η αλληλεγγύη και η επίτευξη ανθρώπινων όρων ζωής γι’ αυτούς είναι μονόδρομος.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ – ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ – ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
Περίπου: 110 παιδιών έως 12 ετών / 50 έφηβων από 13 έως 18 ετών / 70 γυναικών και 60 ανδρών που βρίσκονται σήμερα σε 56 αντίσκηνα στο Εσκί Καπού.

Προτείνουμε:
Στρατόπεδα: Ασημακοπούλου / Κωτσάλου – Κτίρια Πρώην Νοσοκομείων – Καπναποθήκες – και λοιπά…

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Άμεση Μετεγκατάσταση
των Προσφύγων από το Εσκί Καπού

e-mail: kavalametegatastasiprosfigon@gmail.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr