“Πρώτη” της Κίνησης των «58» στην Ξάνθη. Συνέντευξη Τύπου ενόψει της Εκδήλωσης, την Τετάρτη

10 Φεβρουαρίου 201419:43

Την πρώτη της εμφάνιση ενώπιον του κοινού της Ξάνθης έκανε το βράδυ της Δευτέρας στο Ξενοδοχείο Ορφέας η Κίνηση των “58” για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Ο πρώτος πυρήνας των ατόμων που συγκροτήθηκε στην Ξάνθη, παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο “Ορφέας”. Μιλώντας ο Κώστας Δέλκος, για τα οργανωτικά θέματα ανέφερε ότι η κίνηση των “58” λειτουργεί με τις Επιτροπές Πρωτοβουλίας σε κάθε περιοχή, κάνει την πρώτη της γνωριμία με την εκδήλωση της Τετάρτης στην Ξάνθη (7.30 στο Ξενοδοχείο Ελισσώ)  και απευθύνει ένα κάλεσμα στους πολίτες ενόψει της εκδήλωσης αλλά και της Συνδιάσκεψης που ακολουθεί το Μάρτιο.

“Είναι μια αρχή διαλόγου και όχι προσπάθειας σύστασης ενός νέου κόμματος” είπε ο Κώστας Δέλκος θέτοντας την “ομπρέλα” ως μια αρχική μορφή συγκρότησης του χώρου και πολιτικής έκφρασης, που θα οδηγήσει στο Ψηφοδέλτιο, το οποίο θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές, με τη Συνδιάσκεψη του Μαρτίου. “Όσα κόμματα παρουν μέρος στην Κίνηση θα συμμετάσχουν και στις Ευρωεκλογές με αυτό το σχήμα, υπό τη σημαία του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος”. 

20140210_184758

Εκ μέρους της τοπικής Πρωτοβουλίας  Γιάννης Δουκέλης έθεσε το πολιτικό πλαίσιο της Κίνησης σημειώνοντας ότι η πρόσκληση της Πρωτοβουλίας των “58” για τη συγκρότηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαισμού. Έκανε λόγο για συναινετικές διαδικασίες συγκρότησης όχι ως άθροισμα κομματικών αντιπροσωπειών και πρόθεση για αναγέννηση του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, μεταξύ άλλων.

Απάντηση στην κριτική για τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που δέχεται η Κίνηση ότι δίνει διέξοδο στο ΠΑΣΟΚ παρότι αναμενόταν η πανωλεθρία του στις Ευρωεκλογές, ο Κώστας Δέλκος ανέφερε ότι όπως αναδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις υπάρχει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αναζητεί πολιτική έκφραση και σε αυτό επιχειρεί να δώσει διέξοδο η Κίνηση των “58” θεωρώντας ότι επιχειρεί να απεγκλωβίσει  τους πολίτες από το δίλημα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Αυτή η κίνηση απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και στη ΔΗΜΑΡ, να προσέλθει σε διάλογο χωρίς να αναιρέσει τις θέσεις της ή να αυτοδιαλυθεί.

“Βασική προϋποθεση για να πετύχει αυτή η κίνηση είναι να διαμορφώσει θέσεις που υπερβαίνουν τους υπάρχοντες κομματικούς οργανισμούς” είπε ο Τάσος Σακαλής, μιλώντας για τον τρόπο που τοποθετείται στο προσκήνιο η Κίνηση, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν ανήκει σε κάποιο σχηματισμό αλλά ότι τον προσέλκυσε το κείμενο των 58, αναζητώντας ως ουσιαστικό στόχο την αναθεώρηση των αξιών που προσδιορίζουν το ελληνικό κέντρο. Τέλος, σε οτι αφορά στις Δημοτικές Εκλογές της Ξάνθης, ο Κώστας Δέλκος διευκρίνισε ότι “η πρωτοβουλία των 58 στην Ξάνθη είναι υπό συγκρότηση και η προσωρινή επιτροπή δεν θα μπορούσε να έχει εξετάσει τη στάση της κίνησης για τις δημοτικές εκλογές”, σχολιάζοντας τη συμμετοχή στελεχών τόσο από την κίνηση των “58” όσο και από τη ΔΗΜΑΡ στο συνδυασμό Πούλιου. 

Παρουσίες στη Συνέντευξη

Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αμανατίδης, διευκρινίζοντας ότι κλήθηκε και θεώρησε ότι έπρεπε να παραβρεθεί. Την παρουσίαση ενώπιον των δημοσιογράφων έκαναν ο Κώστας Δέλκος, ο Γιάννης Δουκέλης, ο Στέλιος Τσετινές και ο Τάσος Σακαλής,μέλη της Πρωτοβουλίας στην Ξάνθη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr