Πρώτη φορά στα χρονικά τέτοια πτώση στις βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

23 Ιουλίου 201310:00

«Βουτιά» είναι σίγουρο ότι θα σημειώσουν οι βάσεις στα περισσότερα τμήματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, πιάνοντας ιστορικά χαμηλά σε φυσικομαθηματικές, ιατρικές, πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί κάνουν λόγο για πτώση των βάσεων ακόμα και 500 μόρια στις περιζήτητες Ιατρικές, ενώ όσον αφορά στις πολυτεχνικές σχολές, η πτώση θα αγγίξει ακόμα και τα 1.000 μόρια.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, οι υποψήφιοι έχουν επιλέξει σχολές που οδηγούν σε μία θέση στην αγορά εργασίας, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις είναι και εκείνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ολα, πάντως, τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα επιβεβαιώνουν την εικόνα πτώσης των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με μοναδική εξαίρεση στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των νομικών και ψυχολογικών σχολών. Παράλληλα, τα στοιχεία που δόθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι φέτος δεν θα έχουμε στα ΤΕΙ της επαρχίας θεαματική πτώση των βάσεων, καθώς οι θέσεις εισακτέων έχουν μειωθεί αρκετά. Πολύ χαμηλές βάσεις αναμένεται ότι θα έχουμε και φέτος τόσο στις ειδικές κατηγορίες όσο και στους εισακτέους με ειδικά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Συνολικά, ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μειώνεται κατά 8,94%. Ειδικότερα, στα ΑΕΙ αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 4,76% (πέρυσι ήταν 44.381 και φέτος 46.494), ενώ στα ΤΕΙ έχουμε μείωση κατά 28,1% (πέρυσι ήταν 31.713 και φέτος 22.794 άτομα). Παράλληλα, σε ποσοστό 20% ανέρχονται οι εισακτέοι στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια.

Πηγή : www.paraskhnio.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr