DIMOTIKI_KOINOTITA_XANTHIS

Οι προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης για τα έργα στην πόλη.

20 Φεβρουαρίου 201119:55

DIMOTIKI_KOINOTITA_XANTHISΟι παρατηρήσεις της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης για τα έργα που εκτελούνται στην πόλη καθώς και οι προτάσεις της για τα έργα και δράσεις που θεωρούνται επιβεβλημένες, συντάχθηκαν  από τη γραμματεία της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης.

Όλο το πλέγμα των προτάσεων, στο οποίο περιλαμβάνονται οι παρατηρήσεις τόσο της συμπολίτευσης όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης, προεκυψαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας. Αναλυτικά:

1) Στο ήδη εκτελούμενο έργο «Ανάπλαση οδού Ανδρ. Δημητρίου» (κωδ. Έργου 30.7323.54 από ΣΑΤΑ Επενδύσεων) προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στο κομμάτι από τη συμβολή Ανδρ. Δημητρίου και 40 Εκκλησιών έως τη συμβολή Ανδρ. Δημητρίου και Περικλέους για τη δημιουργία πεζοδρομίων ικανού πλάτους για την ασφαλή διέλευση των πεζών, των μητέρων με παιδικό καρότσι και των αναπηρικών καροτσιών ή οχηματιδίων.

2) Στο παραπάνω έργο προτείνεται η δενδροφύτευση των πεζοδρομίων σε όλο το μήκος της Ανδρ. Δημητρίου, από τη συμβολή της με τη 40 Εκκλησιών μέχρι και το Φόρο. Στο ίδιο έργο θα πρέπει να προβλεφθούν επεμβάσεις στα πεζοδρόμια για πρόσβαση ΑΜΕΑ.

3) Στο ήδη εκτελούμενο έργο «Ενοποίηση πλατειών και χώρων πρασίνου κέντρου πόλεως Ξάνθης» (κωδ. Έργου 30.7322.03 από ΣΑΤΑ Επενδύσεων) προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία επιπλέον χώρων πρασίνου και στο ενοποιημένο τμήμα των πλατειών και στους γύρω χώρους.

4) Στο ήδη εκτελούμενο έργο «Αντικατάσταση φωτιστικών οδών» (κωδ. Έργου 30.7335.03 από ΣΑΤΑ Επενδύσεων) προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις περιοχές Ρέμβη, Δροσερό, Καλλιθέα, Νεάπολη. Επιπλέον, θα πρέπει να ρυθμιστούν όλοι οι χρονοδιακόπτες των φωτιστικών όλων των οδών, ώστε να ανάβουν και να σβήνουν τις κατάλληλες ώρες. Θα πρέπει να προβλεφθεί ρύθμιση των χρονοδιακοπτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά αμέσως πριν ή αμέσως μετά τις αλλαγές της ώρας κατά το θερινό ή χειμερινό ηλιοστάσιο.

5) Στο ήδη εκτελούμενο έργο «Κυκλοφοριακή μελέτη Δήμου Ξάνθης» (κωδ. Έργου 30.7413.09 από ΣΑΤΑ Επενδύσεων) θα μπορούσε να προβλεφθεί μελέτη για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των οδών Πυγμαλίωνος Χρηστίδη και Φίλιππου Αμοιρίδη, δύο παράλληλων οδών μεταξύ τους, ως οδών ανόδου προς την παλιά πόλη. Η κοινή λογική θα προέβλεπε η μία να λειτουργεί ως οδός ανόδου και η άλλη ως οδός καθόδου προς την πλατεία Αντίκα.

6) Από τη ΣΑΤΑ σχολείων προτείνεται να εξασφαλιστεί κάποιο ποσό για την επισκευή και ανακαίνιση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το 8ο Νηπιαγωγείο (περιοχή Χρύσας), το οποίο χρήζει βελτιώσεων, αν και η μεταστέγαση του νηπιαγωγείου θα ήταν η καλύτερη λύση. Η προσφορότερη λύση θα ήταν η ενσωμάτωση του 8ου Νηπιαγωγείου στο 8ο Δημοτικό, που βρίσκεται 50μ. μακρύτερα, αν και το ιδανικό θα ήταν η μεταστέγαση Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σε νέο κτίριο.

7)Στα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ-ΟΣΑΑ έργα «Αξιοποίηση περιοχής Λιμνίου» και «Βελτίωση και ανάδειξη προαύλιου χώρου κολυμβητηρίου» προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην καθαριότητα των χώρων και στον ευπρεπισμό τους ώστε ο χώρος να γίνει ελκυστικότερος στους νέους, αλλά και πιο χρηστικός για υπαίθριες εκδηλώσεις. Θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη μελέτη ώστε να μπορεί ο χώρος του Λιμνίου να αποκτήσει πολυχρηστικό χαρακτήρα, ενδεχομένως και να αποτελέσει αργότερα χώρο για πηγή εσόδων για το Δήμο. Θα μπορούσε να λειτουργήσει Δημοτικό Αναψυκτήριο στην περιοχή

8)Στο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ-ΟΣΑΑ έργο «Έργα αναβάθμισης Δημοτικής Αγοράς» προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επισκευή της οροφής και σε έργα μόνωσης / στεγανοποίησης, αλλά και στην επισκευή του εσωτερικού της δημοτικής αγοράς καθώς παρατηρούνται ρωγμές σε διάφορα σημεία της.

9)Στο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ-ΟΣΑΑ έργο «Επέκταση οδού Σάρδεων από την οδό Περικλέους έως την οδό Εθ. Αιμοδότη» προτείνεται να υπάρχει πρόβλεψη για ποδηλατόδρομο.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ

1)Μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη συντήρηση των πάρκων, των παιδικών χαρών και γενικότερα των δημόσιων χώρων αναψυχής. Ειδικότερα, η παιδική χαρά στη Χρύσα, η παιδική χαρά στην οδό Φιλίππου, στην παλιά πόλη και το πάρκο με την παιδική χαρά στην Κυψέλη χρειάζονται άμεση συντήρηση και φροντίδα. Για παράδειγμα, στην παιδική χαρά στη Φιλίππου στην παλιά πόλη όλα τα παιχνίδια χρειάζονται άμεση αντικατάσταση διότι παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές.

2)Φροντίδα για τη συντήρηση των αθλητικών χώρων στα πάρκα της πόλης (συντήρηση εγκαταστάσεων, χάραξη των γραμμών των γηπέδων κ.λ.π.). Προτείνεται η τοποθέτηση ειδικού τάπητα στους χώρους αθλοπαιδιών προς αποφυγή ατυχημάτων και τραυματισμών των αθλουμένων.

3)Προτείνεται η φύλαξη των πάρκων Μ. Αλεξάνδρου, «Μεξικάνας», Κυψέλης, και του χώρου των ενοποιημένων πλατειών στο νοητό τετράγωνο που σχηματίζεται από τα κτίρια της πρώην Νομαρχίας, της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος, του δημοτικού πάρκινγκ και της Στέγης Πολιτισμού «Κώστας Μπένης», από ειδικούς φύλακες για το σκοπό αυτό και μόνο. Ειδική πρόνοια θα πρέπει να υπάρξει στη φύλαξη του χώρου του Λιμνίου με στόχο να γίνει πολύ πιο ασφαλής από ό,τι είναι σήμερα έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστικός ο χώρος για τους νέους και να ξαναπάρει τη νεανική «ταυτότητα» που είχε κάποτε.

4)Τακτική συντήρηση των διαγραμμίσεων των οδών, όπως και έλεγχος των πινακίδων οδικών σημάνσεων μέσα στην πόλη για τυχόν φθορές. Ειδική συντήρηση στη διαγράμμιση και έμφαση στη σήμανση πρέπει να δοθεί στην Ηρώων στο ύψος του δημοτικού πάρκινγκ, καθώς καθημερινά παρατηρείται παραβίαση της σήμανσης STOP από όσους κινούνται επί της Ηρώων.

5)Στο παραπάνω έργο θα μπορούσε να μελετηθεί η αναγκαιότητα διορθωτικής παρέμβασης στην κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της πόλης επί των οδών Μ. Βόγδου και Ηρώων. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί επί της Μ. Βόγδου μια στενή λωρίδα ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων ως κάθοδος προς την Ηρώων με τάπητα που να μην καταστρέφει τη συνολική εικόνα της περιοχής και με «σαμαράκια» σε όλο το μήκος της καθόδου έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διέλευση των οχημάτων με χαμηλή ταχύτητα και με απόλυτη προτεραιότητα των πεζών σε όλο το μήκος της οδού αυτής.

6)Σε όλα τα ήδη δρομολογούμενα έργα αναπλάσεων οδών προτείνεται η μελέτη για τη μέριμνα της ασφαλούς διάβασης πεζών, ΑΜΕΑ και μητέρων με παιδικό καρότσι. Προτείνεται, επίσης η διαμόρφωση χώρων πρασίνου, ακόμη και σε οδούς του λεγόμενου αστικού ιστού της πόλης, επαρκής φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας και πρόβλεψη για ικανό αριθμό κάδων απορριμμάτων.

7)Μελέτη και προώθηση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τοποθέτηση π.χ φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικές εκτάσεις/ακίνητα με σκοπό τη λειτουργία μέρους ή όλου του δημοτικού φωτισμού από αυτά. Πετυχαίνεται μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του Δήμου, άρα μείωση των εξόδων του μεσομακροπρόθεσμα. Συνεργασία με το Δ.Π.Θ. για τη χρησιμότητα φωτοβολταϊκού συστήματος στο κολυμβητήριο ή στην ευρύτερη περιοχή του Λιμνίου με σκοπό τη βιωσιμότητα του κολυμβητηρίου.

8)Προώθηση της ανακύκλωσης στην πόλη. Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των πολιτών, συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, βελτίωση και ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών υποδομών. Προτείνεται η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε όλα τα πάρκα και τις παιδικές χαρές της πόλης με παράλληλη κινητοποίηση των πολιτών να κάνουν την ανακύκλωση οικογενειακή υπόθεση και διδασκαλία προς τα παιδιά τους.

DIMOTIKI_KOINOTITA_ZOGRAFOS_ARVANITIDOU

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr