Προστασία της Φέτας ΠΟΠ ζήτησε ο Στ. Αραχωβίτης από Αυστραλιανή αντιπροσωπεία

25 Ιανουαρίου 201919:14

Η καλύτερη πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων και η ενιαία αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προϊόντων σε ότι αφορά την εισαγωγή τους στην αγορά της Αυστραλίας, συζητήθηκαν σε συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη με τριμερή Αυστραλιανή αντιπροσωπεία.

Μέρος στη συνάντηση έλαβαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, συνεργάτες του Υπουργού και υπηρεσιακοί παράγοντες ενώ από την πλευρά της Αυστραλίας συμμετείχαν η επικεφαλής διαπραγματεύτρια, Alison Burrows, η Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Kate Logan και ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αυστραλιανής Πρεσβείας, Andrea Carlo Biggi.

Από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αυστραλίας καθιστώντας ωστόσο σαφές στην αυστραλιανή πλευρά ότι πρέπει, μέσω της συμφωνίας, να προστατευτούν πλήρως οι πιο σημαντικές μας γεωγραφικές ενδείξεις, όπως η Φέτα ΠΟΠ.

Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας η προστασία της φέτας μέσω των διεθνών συμφωνιών, σημειώνοντας ότι το προϊόν αυτό στηρίζει πολλές χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων. Παράλληλα, τονίστηκε και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παραπλανητική χρήση των όρων «ελληνικό γιαούρτι-Greek Yogurt» και «γιαούρτι ελληνικού στυλ-Greek style Yogurt».

Όπως αναφέρθηκε από την πλευρά της Αυστραλίας, στόχος της επίσκεψης της κ. Burrows σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, είναι να αποκτήσει ιδία άποψη για τα ενδιαφέροντα των Κρατών – Μελών επί της Συμφωνίας και να δώσει βεβαίως και το στίγμα της Αυστραλίας.

Υπογραμμίστηκε μάλιστα, ότι ο λόγος, που η αυστραλιανή πλευρά θέλει να συνάψει συμφωνία με την ΕΕ, είναι για να διευρύνει την πρόσβαση των προϊόντων της Αυστραλίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει αντιληφθεί ότι συμφωνία χωρίς προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr