Προσωρινό φρένο στα σχέδια για μερική ιδιωτικοποίηση της μεταφοράς απορριμμάτων

23 Ιανουαρίου 202010:56

Έξω από την έδρα της ΔΙΑΑΜΑΘ στην Κομοτηνή βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 21/01 εργαζόμενοι στους τομείς καθαριότητας από διάφορους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (προεξαρχόντων των Αλεξανδρουπολιτών), με στόχο να «μπλοκάρουν» τη συζήτηση ενός εκ των θεμάτων της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜΘ (ΔΙΑΑΜΑΘ). Επρόκειτο για τον Διεθνή Διαγωνισμό για Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με τίτλο: «Λειτουργία τοπικών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλεξανδρούπολης

Την Τρίτη 21-1-2020 τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τη στήριξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ. Νίκο Τράκα, συγκεντρωθήκαμε στη Κομοτηνή, στα Γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που είναι η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., με στόχο να διαμαρτυρηθούμε στο Διοικητικό Συμβούλιο για το Διεθνή Διαγωνισμό που εκδόθηκε στις 6-1-2020, ο οποίος παραχωρεί τη Μεταφόρτωση-Μεταφορά Απορριμμάτων σε εργολάβο με πολύ υψηλό κόστος. Επρόκειτο για Διεθνή Διαγωνισμό Παροχής Υπηρεσιών με παραχώρηση 32 οχημάτων της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., δηλαδή ουσιαστικά των Δήμων καθώς η εταιρία χρηματοδοτείται και διοικείται από τους Δήμους και τους Δημάρχους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η απαίτησή μας ήταν η άμεση απόσυρση του Διαγωνισμού και ανοικτή συνεργασία με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., ώστε να αποδοθεί η καλύτερη και ευνοϊκότερη λύση, στον τρόπο Διαχείρισης των Απορριμμάτων, για τους Εργαζόμενους και τους Δημότες.

Ο Πρόεδρος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., κ. Εμμανουήλ Τσέπελης δήλωσε ευθαρσώς ότι άλλοι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους και άλλοι δεν έχουν, όμως παρόλα αυτά καλούνται όλοι οι Δήμοι να παραδώσουν στον εργολάβο τη Μεταφόρτωση-Μεταφορά των Απορριμμάτων. Επιπλέον ανέφερε ότι ήταν μία απαίτηση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., δηλαδή των προηγούμενων Δημάρχων και η σημερινή Διοίκηση έχει την υποχρέωση να την εφαρμόσει, ασχέτως αν είναι προς το συμφέρον των δημοτών ή όχι.

Κάποιοι Δήμαρχοι του Διοικητικού Συμβουλίου όμως ανέφεραν ότι δε γνώριζαν το θέμα του εν λόγω Διεθνή Διαγωνισμού και αποδέχθηκαν ότι αν δοθεί η υπηρεσία αυτή στον εργολάβο, το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι και κατ’ επέκταση οι πολίτες, θα είναι πολλαπλάσιο απ’ το υπάρχων.

Το Διοικητικό της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., μετά από αυτή την παρέμβασή μας, που έγινε καθυστερημένα καθώς δε γνωρίζαμε γιατί δεν ενημερωθήκαμε από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., όπως είχαμε ζητήσει με έγγραφό μας προ εξαμήνου δεσμεύτηκε ότι, το θέμα θα ξανασυζητηθεί σε συνεδρίαση που θα γίνει σύντομα, στην οποία θα κληθούμε και εμείς ως εκπρόσωποι των εργαζομένων να καταθέσουμε και να αναπτύξουμε τις απόψεις και προτάσεις μας, συνεργαζόμενοι με τη Διοίκηση της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., για την επιλογή του καλύτερου δυνατού τρόπου Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όλοι οι Σύλλογοι Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τη στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε κάθε εξέλιξη και ενέργεια της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., και θα παρεμβαίνουμε άμεσα και δυναμικά σε κάθε απόφαση η οποία επιβαρύνει και εναντιώνεται στους Εργαζομένους και Δημότες των Δήμων της Περιφέρειάς μας.

Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους ΖΗΤΑΜΕ από τη Διοίκηση της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Α.Ε., να αποσύρει τη Διακήρυξη που εκδόθηκε για την παραχώρηση των Υπηρεσιών Μεταφόρτωσης-Μεταφοράς Απορριμμάτων και να καθίσει στο τραπέζι μαζί μας για μία εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος των δημοτών και των εργαζομένων της Περιφέρειάς μας.

Για το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Αργύρης Κυρτσίδης Δημήτρης Μπαταρλής

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr