Προσωρινή ανάκληση αδειών για «Αερικό», «Ερμή», «Τυφλόμυγα» από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

22 Αυγούστου 201313:59

Την προσωρινή ανάκληση των αδειών για τρία καταστήματα της οδού Ορφέως και Αμοιρίδη (περιοχή γνωστή πλέον και ως «νησί») αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης, στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Το πολυσυζητημένο θέμα αφορούσε τις επιχειρήσεις  Αερικό, Ερμής, Τυφλόμυγα, γνωστά στέκια της νεολαίας στις παρυφές της Παλιάς Πόλης, για παραβάσεις σχετικές με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων ενώ δεν θα εφαρμοστεί άμεσα αφού υπολογίζεται ότι μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα περάσει περίπου ένας μήνας.

Παρόντων των επιχειρηματιών Μπάμπη Δαργανάκη, Γιώργου Τσολακάκη και Βίκυς Ξανθοπούλου, αντίστοιχα, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να ανακληθούν, με βάση τη σχετική εισήγηση της υπηρεσίας του Δήμου και η οποία βασίστηκε στη σχετική αναφορά της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν παραβάσεις με βάση το αρ.17 της νέας υγειονομικής διάταξης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων χωρίς την απαιτούμενη άδεια.  Η ανάκληση είναι διαρκής μέχρι οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν στα προβλεπόμενα.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων ζητήθηκε αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης καθώς την προηγουμένη ενημερώθηκαν για τη συνεδρίαση, κάτι που αρνήθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης, που σημείωσε ότι είναι μια κρίσιμη απόφαση και αιτιολογημένη για να μην υπέχουν νομική ευθύνη τα μέλη της Επιτροπής, όπως σημείωσε και ο Θανάσης Ξυνίδης, μέλος της Επιτροπής.  Η νομική εκπρόσωπος της Τυφλόμυγας κα Παυλίδου έκανε λόγο για πολεμική που παρατηρείται εναντίον των καταστημάτων, κάτι που θα ανατρέψει την κατάσταση μεγάλης επισκεψιμότητας και ζωής, που παρατηρείται, το φετινό καλοκαίρι στα στενά της. Μίλησε για την απασχόληση που αυξάνεται χάρη στις επιχειρήσεις και ζήτησε να υπάρξει επίλυση των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στον παραδοσιακό οικισμό.

Ν. Ανταμπούφης: Νομιμότητα και εφαρμογή των αποφάσεων, όποιες και αν είναι

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Ανταμπούφης υποστήριξε ότι οι διεκδικήσεις των πολιτών της πόλης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που τους δίνει η πολιτεία είναι δικαιολογημένη όπως και οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών.  Έδωσε δίκιο στους επιχειρηματίες για το γεγονός ότι έχουν λάβει επιστολή από το Δήμο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (μετά από πρόσθετη πράξη) με βάση την κανονιστική απόφαση του Δήμου, παρότι αυτή δεν είναι σε ισχύ, αφού έχει προσβληθεί από το Σύλλογο Παλιάς Πόλης. Επίσης τόνισε, ότι παρά τις διαφωνίες του, είναι υπέρ της απαρέγκλιτης εφαρμογής των αποφάσεων του Δήμου, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων.

Θ. Ξυνίδης: «Μου αρέσει η εικόνα που δημιουργείτε αλλά υπάρχουν όρια. Ενδιαφέρονται οι ανταγωνιστές σας»

«Είμαι θυμωμένος μαζί σας γιατί έχω κατηγορηθεί για τη στάση μου στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα 80 εκατοστά. Μου αρέσουν οι επιχειρήσεις σας και η εικόνα που δημιουργούν στην παλιά πόλη. Όμως αυτό που είδα χθες στα καταστήματα δεν μου άρεσε. Φυσικά η Παλιά Πόλης δεν πρέπει να είναι νεκροταφείο αλλά πρέπει να έχουμε όρια για όλους» είπε ο Θανάσης Ξυνίδης απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες μετά την αυτοψία που έκανε ο ίδιος το βράδυ της παραμονής της συζήτησης.

Ανέφερε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι προσπαθούν να βοηθήσουν αλλά πρέπει να σεβαστούν τους κατοίκους, χωρίς κίνδυνο να έχουν ποινικές ευθύνες και πρότεινε να μην ακούν όσους υπόσχονται ότι «θα βρουν τη λύση». Παράλληλα είπε με νόημα ότι «όσοι έχασαν την πιάτσα τους από εσάς, καιροφυλακτούν για να υποβάλλουν μηνύσεις αν αναβληθεί η συζήτηση του θέματος».

«Οι κάτοικοι πρέπει να προστατευούν, οι επιχειρηματίες πρέπει να βοηθηθούν και να αναπτύσσουν δραστηριότητα και να εργάζονται νέοι, να αναδειχθεί περισσότερο η Παλιά Πόλη αλλά πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες από τις επιχειρήσεις» είπε ο Ηλίας Βασιλούδης που τόνισε ότι η παράταξή του υποστήριξε την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και σημείωσε ότι η ανοχή «παλαιού τύπου» έχει τελειώσει και ζήτησε αυτοέλεγχο από τις επιχειρήσεις.

Μ. Δαργανάκης: Ζητάμε ανάπτυξη και όρια και δεχόμαστε τον έλεγχο

Μιλώντας ο επιχειρηματίας Μπάμπης Δαργανάκης ανέφερε ότι κατανοεί τους λόγους που επικαλείται η Επιτροπή και τα νομικά εμπόδια αλλά επικαλέστηκε τα παραδείγματα τουριστικών περιοχών, όπου οι παραδοσιακοί οικισμοί αναπτύτσσονται ραγδαία και με πολύ κόσμο. Ζήτησε να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς για να γνωρίζουν τα όριά τους και αφού αυτό ρυθμιστεί οι όποιες παρανομίες πρέπει να εντοπίζονται και να τιμωρούνται.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και η προσωρινή ανάκληση αίρεται μόνο εφόσον υπάρξει συμμόρφωση (δηλαδή απομάκρυνση όλων των τραπεζοκαθισμάτων) και σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας ενώ εφόσον υπάρξουν νέες παραβάσεις οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν με οριστική αφαίρεση ως υπότροποι.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr