Προσφυγικό: «Το μωρό που κοιμάται» είναι νεκρό…

31 Μαΐου 201615:38

Σοκ από την εικόνα του νεκρού βρέφους που χάθηκε στα νερά της Μεσογείου στα ανοιχτά της Σικελίας. Η ιστορία του γερμανού διασώστη που το αγκαλιάζει και γιατί δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του

Είναι μια εικόνα-γροθιά στο στομάχι. Αν εκείνη του μικρού Αϊλάν σε μια τουρκική παραλία του Αιγαίου, είχε προκαλέσει πέρυσι σοκ αλλά και ποικίλες συζητήσεις – τόσο για τη «σκηνοθεσία» της λήψης της φωτογραφίας, όσο και για την εκμετάλλευσή της από διαφόρους, ακόμα και από αυτόν τον διάσημο κινέζο εικαστικό Ai Weiwei – αυτή η εικόνα ενός πνιγμένου βρέφους στην αγκαλιά γερμανού διασώστη έχει ένα μοναδικό, αδιαμφισβήτητο και απόλυτο μήνυμα προς την ανθρωπότητα: Κάντε επιτέλους κάτι!

Η φωτογραφία διανεμήθηκε τη Δευτέρα από την ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch σε μια προσπάθεια να ξυπνήσει συνειδήσεις και να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές ότι πρέπει να διασφαλίσουν τη διέλευση των προσφύγων.

Είναι ένα μωρό που θα μπορούσε να κοιμάται γαλήνια στην αγκαλιά ενός συμπαθητικού ανθρώπου. Αλλά είναι νεκρό. Για πάντα. Το βρέφος περισυλλέχθηκε από τη θάλασσα την Παρασκευή μετά την ανατροπή ξύλινου σκάφους. Σαράντα πέντε σοροί έφθασαν την Κυριακή στο νότιο ιταλικό λιμάνι Ρέτζο ντι Καλάμπρια με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο διέσωσε 135 επιζώντες από το ίδιο ναυάγιο.

Η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch, που διαχειρίζεται σκάφος διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λιβύη και την Ιταλία, διένειμε τη φωτογραφία η οποία ελήφθη από εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων πάνω στο σκάφος και δείχνει διασώστη να κρατάει στην αγκαλιά του το μωρό σαν να κοιμάται.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο διασώστης, ο οποίος λέγεται Μάρτιν, αλλά δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το επώνυμό του, ανέφερε πως όταν είδε το μωρό στην θάλασσα έμοιαζε «με κούκλα, με τα χέρια ανοιχτά».

«Το έπιασα από τον πήχη του χεριού του και τράβηξα αμέσως το ελαφρύ σώμα προστατευτικά στην αγκαλιά μου, σαν να ήταν ακόμη ζωντανό… Είχε τα χέρια ανοικτά με τα μικροσκοπικά δάχτυλά του στον αέρα, ο ήλιος έλαμπε στα φωτεινά, φιλικά αλλά ακίνητα μάτια του»….

Ο διασώστης, πατέρας τριών παιδιών και μουσικοθεραπευτής στο επάγγελμα, συνέχισε: «Αρχισα να τραγουδώ για να παρηγορήσω τον εαυτό μου και να εκφράσω αυτή την αδιανόητη στιγμή που σου σκίζει την καρδιά. Μόλις έξι ώρες πριν, το παιδί ήταν ζωντανό».

Δίνει πρόσωπο σε περισσότερους από 8.000 νεκρούς

Με τον Αϊλάν δεν βλέπαμε το πρόσωπό του, ήταν ακουμπισμένο στην άμμο. Μας αποτυπώθηκαν τα παπουτσάκια του και τα χεράκια του, όπως τα έλουζε η θάλασσα του Αιγαίου. Η φωτογραφία αυτού του βρέφους δίνει όμως πρόσωπο στους περισσότερους από 8.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Μεσόγειο από τις αρχές του 2014.

Πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά για το παιδάκι το οποίο, σύμφωνα με τη Sea-Watch, παραδόθηκε αμέσως στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι διασώστες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αν το βρέφος ήταν αγόρι ή κορίτσι και δεν είναι γνωστό ούτε αν η μητέρα ή ο πατέρας του περιλαμβάνονται στους επιζώντες.

Η Sea-Watch περισυνέλεξε άλλα 25 πτώματα, ανάμεσά τους και ενός άλλου παιδιού, σύμφωνα με μαρτυρίες του πληρώματος στο Reuters, και αποφάσισε ομόφωνα να δημοσιοποιήσει τη φωτογραφία.

«Επειτα από τα καταστροφικά γεγονότα γίνεται φανερό στις οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο πως οι εκκλήσεις πολιτικών της ΕΕ να αποτραπεί ο θάνατος και άλλων ανθρώπων στην θάλασσα καταλήγει να είναι νεκρό γράμμα» ανέφερε η Sea-Watch σε ανακοίνωσή της η οποία διανεμήθηκε μαζί με τη φωτογραφία.

«Αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τέτοιες εικόνες, πρέπει να σταματήσουμε να τις δημιουργούμε» ανέφερε η Sea-Watch, καλώντας την Ευρώπη να επιτρέψει στους πρόσφυγες ασφαλή και νόμιμη διέλευση ως έναν τρόπο για να σταματήσουν η διακίνηση ανθρώπων και άλλες τραγωδίες. Τουλάχιστον 700 μετανάστες ενδέχεται να πνίγηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία σημειώθηκαν οι περισσότερες διελεύσεις προσφύγων από τη Λιβύη στην Ιταλία φέτος, ανέφερε την Κυριακή η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το σκάφος που μετέφερε το μωρό είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης κοντά στην Σαμπράτα, και στη συνέχεια άρχισε να μπάζει νερά, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων που περισυνέλεξε την Κυριακή η οργάνωση Save the Children. Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο σκάφος όταν ανατράπηκε, δήλωσαν επιζώντες.

Συμφωνία με τις αφρικανικές χώρες

Η Τζιοβάνα ντι Μπενεντέτο, από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save the Children στην Ιταλία, περιγράφει την κατάσταση στη Μεσόγειο: «Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Μόνο την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τέσσερα ναυάγια. Μιλάμε για πλοία σε άθλια κατάσταση, γεμάτα κόσμο ή ακόμη και φουσκωτά στα οποία οι άνθρωποι πεθαίνουν από το καυσαέριο της μηχανής».

Παρ’ όλα αυτά στις ακτές της Λιβύης περιμένουν χιλιάδες άνθρωποι για να έρθουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στη Λιβύη βρίσκονται περίπου 700.000 με ένα εκατομμύριο μετανάστες. Γι’ αυτό η Ιταλία αυξάνει τις πιέσεις προς την ΕΕ να ξεκινήσει επιτέλους διαπραγματεύσεις με τα αφρικανικά κράτη. Στόχος είναι μια συμφωνία, παρόμοια με αυτή της Τουρκίας. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, όπως επισημαίνει ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο: «Εάν καταφέρουμε να συνάψουμε συμφωνία με μια σταθεροποιημένη Λιβύη, τότε πραγματικά θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση».

Πηγή: protagon.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr