Προσφυγικό – «Αν υπάρξουν έκτακτες ροές, θα ληφθούν και έκτακτα μέτρα»

28 Μαρτίου 201910:27

Παρά την ευφορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά και στον Εβρο είναι καθημερινές, με αποτέλεσμα να απαιτείται διαρκώς η δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας στην Ελλάδα. Από την πλευρά τού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες διαθέσιμες θέσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, που οπωσδήποτε θα σημειωθεί αύξηση του αριθμού ανθρώπων οι οποίοι φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία. «Εφόσον οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές θα κυμανθούν σε λογικά πλαίσια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φροντίζουμε να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Αν υπάρξουν έκτακτες ροές, θα ληφθούν και έκτακτα μέτρα», διαμηνύουν πηγές του υπουργείου.

Ηδη, στο τέλος του προηγούμενου χρόνου τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα φιλοξενίας 6.000 αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα προκειμένου να μπορεί να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) των νησιών, τα οποία ωστόσο γεμίζουν και πάλι μέσα σε λίγες ημέρες. Χαρακτηριστικά μόνο την τελευταία εβδομάδα, από τις 18-24 Μαρτίου έφθασαν στα ελληνικά νησιά 555 άτομα από την Τουρκία εκ των οποίων οι περισσότεροι στη Σάμο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα 337 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα. Από την αρχή του μήνα έως την προηγούμενη Κυριακή ήρθαν στα ελληνικά νησιά 1.825 πρόσφυγες και μετανάστες με βάρκες από τα απέναντι παράλια. Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από τις 4-24 Μαρτίου 2019 μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 1.896 άτομα από τα νησιά. Παράλληλα, μέσα στον Μάρτιο 572 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν παράνομα τα σύνορα από την περιοχή του Εβρου.

Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα αυξάνεται συνεχώς. Από την αρχή του χρόνου έφθασαν στην Ελλάδα 6.514, εκ των οποίων οι 4.311 από τη θάλασσα στα ελληνικά νησιά και οι 2.203 στην ενδοχώρα κυρίως από περάσματα στον Εβρο.

Ταυτόχρονα, εδώ και πολλούς μήνες και όπως όλα δείχνουν σίγουρα έως το φθινόπωρο, κανένα επίσημο πρόγραμμα μετάβασης αιτούντων άσυλο σε άλλο κράτος-μέλος δεν υπάρχει. Αναμένεται, ωστόσο, μέσα στους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από τις αρχές Απριλίου, περίπου 1.000 αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν από την Ελλάδα στην Πορτογαλία στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας.

Συνθήκες φιλοξενίας

Οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα πολλές φορές βρίσκονται στα όρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή και τα παραβιάζουν καταφανώς. Χθες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δέχθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ανήλικων κοριτσιών, αιτουσών διεθνή προστασία και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση μεταφορά τους από τα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

(πηγή: Καθημερινή)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr